ÖZKAN ALTINTAŞ-TÜRKİYETURİZM
ANTALYA- Antalya"da devam eden Türk-Alman Medya Diyaloğu toplantısının öğleden sonraki oturumunda Almanca medyalarda Türkiye imajı konusu görüşüldü.
Belek Lykia World Gol Otel"de devam eden toplantıda Prof.Dr. Necdet Basa"nın yönettiği oturumda bazı populist çevreler tarafından göçmenlere yönelik ulusal politikalar geliştirilerek tartışmaların sürdüğü belirtildi. İsviçreli St.Galler Tagblatt gazetesinden Walter Brehm, Sorunun çözümü için halkın görüşünebaşvuruldu. Referandum yapılıyor dedi. Katrin techner, Türkiye"nin Almanya"daki imajı giderek iyi olacaktır şeklinde konuştu. Türkiye Araştırmalar Merkezi Basın Sözcüsü Cem Şentürk
WALTER BREHM: MARCO OLAYINDA AVRUPALILIĞIN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ VAR
İsviçreli St.Galler Tagblatt gazetesinden Walter Brehm, konuşmasında şunları söyledi:
İsviçre"de sağ popülist gruplar tarafından göçmenlere yönelik ulusal politikalar geliştiriliyor. Bu önce İtalyanlarla başladı. İtalyanların vatandaşlığını kabul etmediler. Ayın olaylar Türklere karşı başladı. Önümüzdeki günlerde vatandaşlık hakları için referandum yapılacak. Cami yapımı için minare yapılack mı, cami yapılacak mi diye tartışmalar sürüyor.
İsviçre"de satılan gazeteler bedava dağıtılan gazetelirin baskısı altındadır. Bu yarışta içerikte farklılık yaratılıyor. Bu da finansal güçlükler getiriyor. Türkiye"de muhabir bulundurmak ekonimk zorluk getiriyor. İsviçre gazetelerinin böyle bütçeleri yoktur.
Alman ve Türk medyalarındaki önemli konuya değinmek istiyorum. Marco vakası... Sistematik olarak Avrupa açısından iki yüzlülük karşımıza çıkıyor. Alman siyasetinin Türkiye ilgili sorunu var.
Burada önemli olan dava TCK"nın 103"cü maddesiyle ilgilidir. Bu AB reformları ile bağlı bir maddedir. Marco"ya söylenen tüm Avdupa ülkelerinde ceza hukukuna girmektedir. Marco tutuklandıktan sonra Alman Parlamentosu"ndan biri Türk adaletini tehdit etmiştir. Genci bırakmazsanız Türkiye"nin AB yolu uzun olacaktır demiştir. Alman İçişleri bakanı Abdullah Gül7e telefon ederek marcı"nın serbest bırakılmasını rica etmişti. Buruda Adalet, politika, polis, infaz güçleri arasında ayrım yoktur. Ama bu Türkiye"den isteniyor. Bir muz cumhuriyeti gibi.
Marcıo"nun soruşturması devam ederken bu yaşta birinin gözaltında olması Alman medyası tarafından Avrupa ülkelerinde kabul edilmez denildi. Alman yeşillar partisi"nden biri Türkiye"de soruşturma koşulları iyi değil denildi.
KATRIN TECHNER: TÜRKİYE"NİN ALMANYA"DA İMAJI İYİ OLACAKTIR
Brüksel"deki AB"nin yayın organı WAZ"dan Katrin Techner, AB"nin gazetecilikle yaşaması istenmesi amacıyla gazetenin kurulduğunu belirterek şunları söyledi:
İnsanlar birbiriyle yaşıyorsa medya neden bir arada yaşamaz denilerek farklı gruplar bir araya gelerek 13 meslektaşımız bir araya gelerek WAZ"ı kurduk. Bu karışım bir çok barutu oluşturdu. Tartışma için çok farklı fikirler ortaya çıkıyor. Türkiye"de üye olsaydı Türk meslektaşımızda aramızda olurdu. Aramızda bulunan arkadaşlar farklı görüşlerini ortaya koyuyorlar.
Almanya"da Türkiye"nin imajı nedir? Dersek ortada bir sorun vardır. Temel bir sorun olarak gazetelerde yer alan örnekleri değerlendirmiyorum. Almanya"da bulvar gazeteleri okuyucuya Türklerin yaşantılarını yapsıtan çelişkili haberler sunuyorlar. 11 Eylül olayı islamfobisini ateşledi.
Gazetelerde Türk işadamlarının başarılarıda yer alıyor. Gazetelerde çalışan Türk kökenli gazetecilerin Alman ve Türkler arasında köprü oluşturuyorlar. Türk derneklerinde negatif haber çıkacak diye bizlerle konuşan olmuyor. Bu korkuyu üzerlerinden atmaları gerekir.
Brüksel"de Türkiye"nin genişleme haberlerini yapıyoruz. Korkulu kuşkulu olmaya gerek yoktur. Olumlu raporlar ve yazılar yazılıyor. Uzun vadede Türkiye"nin Almanya"daki imajında değişiklik olacağına inanıyorum.
CEM ŞENTÜRK: BİZDENSEN İYİ, SİZDENSEN KÖTÜ OLMAZ
Türkiye Araştırmalar Derneği Basın Sözcüsü Cem Şentürk konuşmasında Alman gazetelerinde Türkiye aleyhine çıkan yazılara sinirlendiğini belirterek şöyle konuştu:
Alman basınında ciddi islam tartışmaları bulunuyor. Bulvar gazetelerinin yanında ciddi gazetelerde ise çarpıcı başlık atmak ihtiyacı duyuyorlar. Almanya"da 27.250 Türk kökenli örgütler bulunuyor. 26.500"ü şiddet eğilimi olmayan Milli Görüş teşkilatı bulunuyur. Toplam 750 teşkilat olduğunu biliyoruz. Almanya"da ise 1082 aşırı sağ örgüt bulunuyor.
Gazetelerde yayınlanan en küçük bir politik tartışma medyada alabiliyor. Aşırı sağ islam karşıtı olarak tezlerini yerleştirmeye çalışıyor. Sokaklara belli grupları karşısına alacak afişler asılıyor. Bunlar çok küçük bir grup diyerek görmezden geliniyor. Alman medyası Türkiye"deki terör olaylarını ve örgütün insan öldürdüğünün farkına varmamış gibi davranarak özgürlük savaşçıları olarak tanımlıyorlar. Etnik ve dini kavramları başlıklarında umursamazca kullanıyorlar. Örneğin Türk karısını öldürdü gibi başlıklarla imajı çarpıtıyorlar. Bunun gibi iyi olursanız bizden kötü olursanız sizden gibi yaklaşımlar tartışılmalıdır.