HAMBURG - Almanya genelinde 80 şehirde yerel otobüs, tramvay ve metro seferleri iptal edilirken, Hamburg Havalimanı'nda da aksamalar yaşandı. Uçakların yere inmesine neden olan grevin ardından ulaştırma çalışanları, iki hafta içinde ülkede ulaştırmayla ilgili üçüncü grevde işler durdu. Gezginler, bulundukları şehre bağlı olarak farklı şekillerde etkileniyor.
Hamburg Havalimanı, yolcuları havalimanına gitmeden önce kontrol etmeleri konusunda uyardı
Hamburg havaalanı şunları duyurdu: "Ver.di sendikası, 02.02.24 Cuma günü yer hizmetlerinde tam günlük bir uyarı grevi yapılması çağrısında bulunuyor. Yolculardan, uçuş durumlarıyla ilgili güncel bilgileri almaları ve havayolu şirketleri ile iletişime geçmeleri isteniyor. Olası aksaklıklar göz ardı edilemez."
Servis sağlayıcılar Groundstars, Stars ve Cats etkilendi. Ver.di'ye göre çalışanları, uçağın yüklenmesi ve boşaltılmasından, teknik ekipmanın sağlanmasından, bagaj taşımadan, uçağın buzunun çözülmesinden ve uçağın iç kısmının temizlenmesinden sorumlu.
Verdi, grevin Hamburg havaalanında çalışan yaklaşık 900 yer hizmetleri çalışanının taleplerini vurgulayacağını umuyor. Bunlar arasında 3.000 Euro'luk enflasyon tazminatı ikramiyesi ve ücretlerdeki artış yer alıyor.
Grev neden yapılıyor?
Ver.di hizmet işçileri sendikası Pazartesi günü, Alman sözleşme görüşmelerinde ortak bir taktik olan “uyarı grevi” çağrısında bulundu. Başkan yardımcısı Christine Behle, 130'dan fazla yerel taşımacılık işletmecisi tarafından istihdam edilen yaklaşık 90.000 kişi için yeni maaş sözleşmeleri üzerinde yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedilememesi nedeniyle "işverenlere daha fazla baskı uygulama zamanının geldiğini" söyledi.
Anlaşmazlık, daha kısa çalışma haftası ve vardiya ve gece çalışmaları için ekstra tazminat günleri gibi daha iyi çalışma koşulları taleplerine odaklanıyor.
Demiryolu, havaalanı ve yerel taşımacılık sektörlerinde çakışan sözleşme müzakereleri, Alman gezginler ve yolcular için birkaç haftayı sinir bozucu hale getirdi . Alman demiryolu sistemi, tren makinistleri sendikasının daha kısa çalışma haftası talebine odaklanan ayrı bir anlaşmazlığın içinde yer alıyor.
Almanya'da tren makinistleri Çarşamba sabahı erken saatlerde neredeyse bir hafta sürecek greve başladı.
Bu, çalışma saatleri, koşullar ve maaşla ilgili bir dizi grevin sonuncusu. Union GDL, Cuma günü Alman demiryolu operatörü Deutsche Bahn (DB) tarafından yapılan maaş teklifini reddettiğini söyledi.
Sendika Pazartesi günü yaptığı basın açıklamasında, "Üçüncü ve sözde iyileştirilmiş teklifle Deutsche Bahn, daha önceki reddetme ve yüzleşme yolunda kararlı olduğunu bir kez daha gösterdi; anlaşmaya varma arzusundan hiçbir iz yok." dedi. .
Bu ayın başlarında GDL sendikası üyelerinin greve gitmesi Almanya'da demiryolu ulaşımını 'neredeyse durma noktasına' getirmişti.
Yolcu treni grevi 24 Ocak sabah saat 2'de başladı ve 29 Ocak Pazartesi sabah saat 6'ya kadar sürecek.