Alman arkeologlar Side'de çalıştı

Alman arkeolog doktorlar, öğrencilerine Roma, Bizans ve Geç Hitit dönemine ait konuların ön çalışmalarını Side beldesinde yapıyor.

Abdurrahman Büyükkeskin /Cihan


ANTALYA-Alman arkeolog doktorlar, öğrencilerine Roma, Bizans ve Geç Hitit dönemine ait anlatacakları konuların ön çalışmalarını Antalya'nın Manavgat ilçesi Side beldesinde yapıyor.

Dünyaca ünlü turizm beldesi Side'ye 15 günlüğüne tatile ve ders konusu için saha araştırmasına gelen Almanya'nın Erlanger Üniversitesi arkeolog doktorları Mike Vaveriappa ile Beate von Raminn, Side Antik Kent'teki Roma ve Bizans Dönemine ait tarihi eserleri inceliyor. Alman arkeologlar, bu eserleri fotoğraflayarak üniversitede öğrencilerine sinevizyon eşliğinde anlatacaklarını söyledi.

 

Doktor Beate von Raminn, M.Ö bin 1405 yılında kurulan ve Anadolu dilinde 'Nar' anlamına gelen Side'nin Antalya Pampilya bölgesinde kurulan tek liman kenti olduğunu ifade etti. Raminn, 7 yıl önce üniversite bitirme tezini Muğla'nın Fethiye ilçesi Kumluova Beldesin'ndeki Likya Birliği' devleti Letoon Antik Kent çalışması ile yaptığını söyledi. Antalya bölgesininde bazı turistik şehirlerin adeta açık hava müzesi konumunda olduğunu anlatan Raminn, Side'de en eski eserlerin ise M.Ö 8 ve 7'nci yüzyıla ait 'Geç Hitit' dönemine ait eserler olduğunu belirtti. Beate von Raminn, "Üniversitemizin arkeoloji bölümü öğrencilerine mart ayında Side Antik Kent'i tanıtacağız. Arkeolog arkadaşım Mike Vaveriappa (Hint asıllı) birlikte anlatacağımız konularla ilgili saha araştırmasına geldik. Tarihi eserleri yerinde görerek öğrencilere anlatmak daha etkili oluyor. Daha öncede Pramitleri anlatmak için Mısır'a Roma denemi ile ilgili genel bilgi sahibi olmak için İtalya'ya gittik." diye konuştu.

 

Anlatacakları saha çalışmaları ile ilgili bir haftalık çalışmalarını tamamladıklarını belirten Dr. Mike Vaveriappa da, kendisinin konu anlatımının Side Antik Kent'in coğrafi konumu, tiyatrosu, Side Piskoposluk Merkezi, Side Çeşmesi ile Apollon ve Men Tapınağı olacağını söyledi. Mike Vaveriappa, "Side'ye ilk defa geldik ve büyülendik. Anlattığımız konuların öğrencilerin belleğinde kalıcı olması için haziran ayında öğrencilerimizle birlikte topluca geleceğiz. Araştırmalarım sırasında Side Çeşmesinin benzerini İtalya'da gördüm. Dönemim Kralı Septimius Severus çeşmenin yapımını Side Çeşmesi'nden esinlenerek yapmış." diye konuştu.

 

Öte yandan Çek Cumhuriyeti Prag Üniversitesi arkeoloji ve güzel sanatlar bölümünde okuyan 3. sınıf öğrencisi Michal Nassif ile Jitka Kubalova'da Roma dönemi tarihi eserlerini incelemek için Side Antik Kent'e geldi. 4 gün Side Antik Kent'te tarihi eserlerle ilgili alan çalışması yapan Çekli öğrenciler, Anadolu Selçuklu Dönemi tarihi eserlerini incelemek içinde Alanya'da 3 gün kalacaklarını ifade etti.

 

Side Müzesi Müdürü Güner Kozdere, kurumlarına bilgi edinmek için başvuruda bulunan yerli ve yabancı öğrencilere her alanda yardımcı olduklarını söyledi. Yabancı ve yerli arkeoloji ve sanat tarihi öğrencilerinin araştırma, inceleme, kütüphane kaynaklarında ulaşmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı başvuruda bulunmaları halinde yanlarında arkeolog görevlendirdiklerini belirten Kozdere, Side Müzesi'nde sergilenen toplam 12 bin 964 eserin büyük çoğunluğunun Ord. Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'in 1947 ile 1967 yılları arası yaptığı kazı çalışmaları sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

Manşetler

Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak
Corendon Airlines, Anadolu Efes ile film yaptı
NG Hotels, 2024 World Luxury Awards’ta 12 ödül aldı
Binlerce yıldır kesintisiz suları akan çeşmeler