MUĞLA- CHP Muğla Milletvekili Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Fevzi Topuz Allianoi antik kentinde yapılan incelemede korunması konusuna gerçekçi bir çözüm getirilmediğine açıkladı.
Fevzi Topuz, “Anlık çözümler aramak yerine, alanın bütüncül ve kalıcı olarak korunması ve sergilenmesi için daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçilmesi, bu konuda ulusal ve uluslar arası sorumluluğumuzun bir gereğidir” dedi.
Fevzi Topuz’un yaptığı açıklama şöyle:
ALLİANOİ ANTİK KENTİ TARİHİN KARANLIKLARINA GÖMÜLÜRKEN...
Allianoi antik kentinin ortaya çıkartılması için 1998 yılından bu yana sürdürülen çalışmalarda, bugüne kadar henüz yüzde 30’u gün yüzüne çıkarılırken en az 11 bin taşınabilir eserde Bergama Müzesi’ne teslim edilmiştir.
1800 yıllık tarihi Allianoi Antik Kenti, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun, 29.03.2001 gün ve 9229 sayılı kararıyla, I. Derecede Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir.
GERÇEKÇİ ÇÖZÜM GETİRİLMEDİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün 28.06.2005 tarih ve 89834 sayılı yazısı gereği, toplanan akademik komisyon, 05-06.07.2005 tarihlerinde Allianoi’ada yaptıkları inceleme ve komisyonun 18.07.2005 tarihinde Bakanlığa sunduğu raporun sonuç bölümünde; “Heyetimiz yerinde ve Kurul işlem dosyasında yaptığı inceleme ve değerlendirmelerin sonucunda, Allianoi olarak adlandırılan tescilli arkeolojik sit alanının, kültür tarihimize katkıları nedeniyle korunmasının tartışmasız olduğu; ancak bu amaçla sunulmuş olan koruma önerilerinin alanın korunması konusuna gerçekçi bir çözüm getirmediği görüşündedir.
GELECEK NESİLLERE KARŞI SORUMLUYUZ
On binlerce yıllık bir süreçten geçerek bize ulaşan bir kültür varlığını yok etme hakkına sahip olmadığımız gibi, bunları gelecek nesillere aktarma yükümlülüğümüzün olduğu da kesinlikle unutulmamalıdır. Bu nedenle anlık çözümler aramak yerine, alanın bütüncül ve kalıcı olarak korunması ve sergilenmesi için daha fazla zaman kaybetmeden harekete geçilmesi, bu konuda ulusal ve uluslar arası sorumluluğumuzun bir gereğidir” Denilmiştir.
BAKANLIK ÇÖZÜM GETİRMELİDİR
İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 28.09.2005 gün ve 1361 sayılı kararı gereği, 13.10.2005 tarihinde yerinde yaptığı incelemede; ''Allianoi'nin dünya mirası literatürüne girebilecek nitelikte korunması gerekli kültür varlığı olduğuna, Allianoi'nin korunmasına yönelik önlemlerin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çözümlenmesine, çözüm üretilene kadar barajda su tutulmamasına'' karar vermiştir.(13.10.2005-1453)
TEŞVİK EDİCİ TEDBİRLER GEREKLİ
Türkiye, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme(1972), Venedik Sözleşmesi(1965), Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi(1985-Granada), Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi(1991-Valetta), Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi(ICOMOC) ve Uluslar arası Müzeler Konseyi(ICOM) gibi bir çok uluslar arası sözleşmeye, tavsiye kararına ve bildirgeye taraf olmuş ve imzalamıştır. Ayrıca, Anayasamızın 63. maddesi, “ Devleti, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlama, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alma” konusunda yetkili ve sorumlu kılmıştır.
Ancak, başta uluslar arası sözleşmeler, anayasa ve yasanın amir hükümleri ile AKP iktidarının tarihimize ve kültürel mirasa olan bakışı ve yaklaşımı birbiri ile bağdaşmamaktadır.