İZMİR- Bergama İlçesi'nde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olan ve toprakla kapatılan Allianoi Antik Kenti'nin kaderini belirleyecek keşif bugün yapıldı. İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun, ağustos ayında aldığı ve antik kentin kille örtülmesi kararına karşı Allianoi Girişim Grubu tarafından açılan yürütmeyi durdurma davasında İzmir 4. İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan 3 kişilik bilirkişi heyeti Allianoi'nin savunucuları ile birlikte keşfe geldi. Üzeri tamamen kumla kapatılmış olan antik kentteki keşfe İzmir 4. İdare Mahkemesi Başkanı İbrahim Aydoğdu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr Ertan Daş ve Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Birol Kaya'dan oluşan bilirkişi heyeti, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İzmir Barosu Başkanı Avukat Sema Pekdaş, Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler, Avukat Arif Ali Cangı ve çok sayıda çevre gönüllüsü katıldı.
Tamamen kumla kapatılmış olan antik kentte hakim nezaretinde yapılan inceleme Allianoi Girişim Grubu üyeleri ve çevreciler tarafından üzüntü ile izlendi. Kumla kapatılan alanda geçtiğimiz günlerde yağan yağmurların ardından birçok bölgede göçmelerin olduğu, kumlanan arazide çatlakların meydana geldiği görüldü. Bölgede aralarında zeytin ağaçlarının da bulunduğu yüzlerce ağacın kesildiği tespit edildi.
"UTANIYORUZ"
Keşfin tamamlanmasının ardından antik kentte yapılan basın açıklamasında konuşan Allionoi Girişim Gruubu Dönem sözcüsü İffet Diler, "Cemre düştüğünde biz yine Allianoi'de olacağız. Allianoi yine güneşle buluşacak" dedi. 2011 yılının Mart ayından sonra Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcülüğü'nü üstlenecek olan İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş, yaşam hakkının tarihi korumakla başladığını belirterek, "İzmir Barosu olarak Allioni gibi tarihi değerlerimizi korumanın bir görev olduğu bilinciyle, önümüzdeki dönem sözcülüğünü biz devraldık. Şu anki duygularımı tarif etmek olanaksız. Biz hiçbir değerimizi koruyamıyoruz. İnsanlarımızda hiçlik duygusu yaşatmak istiyorlar. Buna izin vermemek gerekiyor" dedi.
Çevrecilerin avukatlarından Hilal Küey, alınmış onca mahkeme kararında Allianhoi konusunda idarenin yanlış yaptığını vurgulayarak, "Kazanılan yargı kararlarına karşın sürekli başa dönüyoruz. Ne karar getirirsek getirelim devlet burasını gömmeyi kafasına koymuş bir kere. Bir hukukçu olarak gördüğüm manzara karşısında binlerce kez utandım" diye konuştu.
Davanın bir diğer tarafı olan avukat Arif Ali Cangı da, utanması gerekenlerin başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu olmak üzere, İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu olması gerektiğini söyledi. Bilirikişi heyetinin antik kentin eski halini hayal ederek bir keşif yaptığını sözlerine ekleyen Cangı, "Toprakla kaplayıp su altında bırakmayı korumacılık sayıyorlar. Bilirkişi raporunda bunun koruma olup olmadığını tartışacak. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirse o saatten sonra da bizim hesap sorma zamanımız gelecek" dedi.
İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'nun, antik kentin kille gömülmesine izin veren Ağustos ayındaki kararına dayanak olan 765 Sayılı İlke Kararına karşı Danıştay'da süren bir davanın daha bulunduğunu hatırlatan Cangı, "Kurul, ilke kararına karşı Danıştay'da dava açtık. Bu dava da sonuçlanmak üzere eğer Danıştay bu maddelerin yürütmesini durdurursa 2 No'lu Kurul kararı dayanaksız kalacak ve otomatikman yürütmeyi durdurma kararı verilecek. O yüzden bu keşif çok önemli" diye konuştu.
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven de, "Allianoi son kez iki, üç ay önce Yunanistan'dan gelen misafirlerimizle ziyaret etmiştik. Bizi bugün "herkesin gözü önünde gömdük' diyenler o gün bizi Allianoi'ye sokmadılar. Niçin gizlediklerini anlayamadım. Şimdi görüyorum ki, Allianoi'yi gömmeye yönelik çabaları etkiliymiş" diye konuştu.