Alkolde ÖTV düzenleniyor

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerde sorun olan alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.

ANKARA -Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile müzakerelerde sorun olan alkollü içkilerdeki Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulamasını yeniden düzenlemeye hazırlanıyor.
Tam üyelik müzakerelerinde vergi faslının açılması için AB'nin Türkiye'nin önüne koyduğu "alkollü ürünlerden alkol derecesine göre vergi alınması ve Tütün Fonunun kaldırılması" koşuluyla ilgili çalışmalar yeniden başlatıldı.
Bu kapsamda alkollü ürünlerdeki ÖTV'ye ilişkin bir taslak hazırlandı.
Konuyla ilgili kurumların görüşleri alınarak hazırlanan taslakla AB'ye uyum çerçevesinde distile içkilerdeki nispi vergilemeye son veriliyor. Bu ürünlerden sadece maktu ÖTV alınması öngörülüyor.
Taslakta, alkol derecesine göre vergilemenin ilk adımı olarak ÖTV tutarları arasındaki marj da daraltılıyor. Bu çerçevede alkol derecesi yüksek olan viskideki asgari maktu Özel Tüketim Vergisi miktarı içerdiği alkolün her bir litresi için 70,92 TL'den 60 TL'ye düşürülüyor. Alkol derecesi daha düşük olan cin ve votkada halen içerdiği alkolün her bir litresi için 41,42 TL olan asgari maktu Özel Tüketim Vergisi ise 45 TL'ye çıkarılıyor.
Taslakta şarabın vergi tutarıyla ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmiyor.
Yeni düzenleme sırasında AB ile Türkiye arasındaki müzakerelerde en fazla anlaşmazlık konusu olan ve AB'nin "vergilerle korunuyor" suçlamasında bulunduğu rakının vergi tutarında ise görüşmelerin seyrine göre hareket edeceği belirtiliyor.
Hazırlanan taslakta rakı üzerindeki asgari maktu ÖTV tutarı şimdi olduğu gibi içerdiği alkolün her bir litresi için 35,84 TL'de bırakılıyor.
Türkiye yeni vergi rejiminde rakının, Yunanların milli içkisi uzoda olduğu gibi özel statüye tabi tutulmasını istiyor. Bu şekilde rakı ile yüksek alkol derecesine sahip diğer ürünler arasındaki ÖTV uygulamasındaki 1'e 2 dengesinin korunmasını talep ediyor.
Yetkililer, vergi faslının açılarak, müzakerelere başlanması sü recinde AB ile görüşmelerin seyrine göre rakıda 35,84 TL'lik maktu ÖTV'nin gerekirse 40 TL'ye çıkarılabileceğini belirtiyor.
Tam üyelik sürecinde ileride AB'nin de Türkiye'ye sağlayacağı katkı çerçevesinde alkollü ürünlerde alkol derecesine göre vergilemenin tam olarak ülkemizde de hayata geçirilebileceği ifade ediliyor.
Bu arada Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan da "AB Yolunda Türkiye'nin Vergi Politikaları" konferansında, konuya ilişkin şunları söylemişti:
"AB sürecinde müktesebat uyumu açısında vergilendirme faslında bizden bir beklenti, alkol derecesi aynı olan ürünlerin aynı vergi yüküne tabi tutulmasını gerektiriyor. Bu da, hala bazı alkollü içkilerdeki yüksek vergi oranlarına küçük de olsa düşürme yapmayı ve bunların tümünün oransal, nispi vergilemeden, maktu sabit vergilemeye geçilmesini öngörüyor."
AB'nin vergileme faslının açılması için bir diğer şart ı olan Tütün Fonunun kaldırılmasına ise Türkiye şu anda sıcak bakmıyor.
Tarım ve Köy İşleri ve Maliye bakanlıklarının yanı s ıra Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu da (TAPDK) Tütün Fonunun Türk tütün üreticisi açısından büyük öneme sahip olduğu görüşünü taşıyor.

Manşetler

Köy Enstitüsü öğretmeni annem, Cahide Altıntaş ile gururluyum
38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti