ANTALYA- Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği'nin (AKTOB) 'On Milyona Doğru Antalya' temalı gala gecesine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye geçen yıl 23 milyon 341 bin ziyaretçiyi ağırlamıştı. Bu rakamı eylül ayına gelmeden geçmiş olacağız. Sonraki aylarda ise 27 milyona çıkaracağız." dedi. Gala Gecesi'nde eski Turizm Bakanlarından Işılay Saygın, Ahmet Tan, Bülent Akarcalı, İrfan Gürpınar ve Abdülkadir Ateş'e plaket verildi.
Bakan Günay, Lara Delphin Diva Premier Hotel'de yapılan toplatıdaki konuşmasında, Antalya'nın kısa bir süre sonra 10 milyon turist hedefini yakalayacağına inandığını belirtti. Günay, "Bugün bir kentimiz 10 milyon insan ağırlamayı kolay bir hedef haline getirmiş. Bu Türkiye'nin ne kadar güzel, başarılı ve aydınlık yolda yürüdüğünün bir göstergesidir" diye konuştu.
Ertuğrul Günay, Türkiye'nin turizmde bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlediğini belirterek, "Türkiye geçen yıl 23 milyon 341 bin ziyaretçiyi ağırlamıştı. Bu rakamı eylül ayına gelmeden geçmiş olacağız. Sonraki aylarda ise 27 milyona çıkaracağız" dedi.
Türkiye'nin turizmde bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlerken turizmi kıyıdan, kumdan güneşten öteye taşımak zorunda olduğunu vurgulayan Günay, "Turizmimizi kültürle buluşturmak zorundayız" dedi. Günay, şöyle devam etti: "Anadolu, büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir toprak. İnsanlık tarihinin bütün medeniyetleri Anadolu topraklarından geçmiş. Bizim ören yerleri, arkeolojik zenginliklerimiz, müzelerimiz fevkalâde önemli. Şimdi bunları turizmin hizmetine katmak konusunda bir çalışma yaptık. Müzekart projesini başlattık. Artık Türk insanı 20 liralık bir kartla Türkiye'nin 180 müzesi ile 110 ören yerini istediği kadar bir yıl içinde gezebilecek."
Turizmin kültürle buluştuğu zaman renkleneceğini ve itibar kazanacağını dile getiren Kültür ve Turizm Bakanı, Türkiye'nin tarihi ve çevreyi koruması halinde turizmden uzun yıllar yararlanabileceğine işaret etti.
Kıyı düzenlemesine tepki gereksiz
Bakan Günay, Meclis'te görüşülen deniz kıyısını turizm işletmecilerinin kullanmasına yönelik yasal düzenlemeye de değinirken, bazı milletvekillerinin buna gereksiz tepki gösterdiğini aktardı.
Bundan önceki Turizm Teşvik Yasası'nda da benzer durumların yaşandığını hatırlatan Bakan Günay, "Biz ormanların kullanılmasına yönelik 1982'den bu yana olmayan koşullar, yeni sınırlar getirdik. Yeni kayıtlar getirdik. Hiçbir zaman ormanı yok etmek gibi bir düşüncemiz olmadı. Çevreyi tahrip etmek gibi bir yaklaşımımız olmadı." değerlendirmesini yaptı.
Çevreyi otellerimiz kadar koruyoruz
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da, yasal düzenleme yapılmaması halinde deniz kıyısındaki otel sahiplerinin hapse girmesinin söz konusu olduğuna dikkat çekti.
"Turizm yaparken en önemli şiarımız çevredir. Çevreye otellerimiz kadar bakmak bizim görevimizdir." ifadelerini kullanan Barut, "Bu konuda farklı bir beklentimiz yoktur. Kıyıların bundan önce olduğu gibi kullanmak istiyoruz. Şezlong, güneşlik gibi turistin gün içerisindeki ihtiyacını karşılamaktan başka hiçbir amacımız yoktur" diye konuştu.
Antalya 2009'da 10 milyon turist hedefliyor
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı (AKTOB) Sururi Çorabatır ise, geçen yıl 7,3 milyon yabancı ziyaretçinin geldiği Antalya'nın bu yıl 9 milyonu aşacağını; 2009 yılı hedefinin ise 10 milyon turist olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin turizmde lokomotifi olan Antalya'yı marka yapmak istediklerini anlatan Çorabatır, Türk turizminin en büyük pazarı olan Almanya ve Rusya'da marka olduğunu kanıtladığını dile getirdi. Çorabatır, Türkiye'yi turizmde birinci lige taşıdıklarını ifade ederek, "Şimdi bu şansımızı, kazandığımız deneyim ve oluşan birikimlerimizle daha yukarılara taşımak istiyoruz. Bugün geldiğimiz nokta mutluluk verici; ama yeterli değildir" dedi.
"Çevre konusunda haksız eleştirile maruz kalıyoruz." diyen AKTOB Başkanı, şöyle konuştu: "Biz çevreyi ve çevre korumayı göstermelik olarak yapmıyoruz. Çevreye, popülist, parlak laflar yaparak değil, sürdürülebilir turizmin gereklerine inanarak bakıyoruz."