Ahlat taşı işçiliği Unesco Kültürel Miras listesine girdi

UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı

ANKARA- Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydedilmeye hak kazanan değerleri açıkladı. Buna göre Türkiye'nin aday gösterdiği "Ahlat yöresindeki taş ustalığı geleneği" acil koruma gerektirenler listesine yeni kayıt olarak eklendi.

Böylece Türkiye'nin Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerinde kayıtlı kültürel unsurlarının sayısı 22’ye ulaştı. Unesco bu geleneğin kaydedildiği haberini sosyal medya hesabından duyurdu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü "yüzyıllardır taş ustalarınca Ahlat civarındaki taş ocaklarından volkanik taşların çıkarılması, işlenmesi, süslenmesi ve yapılar inşa edilmesine dayanan kuşaktan kuşağa aktarılan bilgileri, yöntemleri ve estetik anlayışı temsil eden köklü geleneği listelere kaydettirilmesi" amacıyla nisan ayında başvuruda bulunmuştu.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "Ahlat Taş İşçiliği Geleneği adlı ulusal adaylık dosyamız Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Hükümetlerarası Komitesi'nin 17. oturumunda UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne kaydedilmiştir." denildi.

Türkiye'den Unesco Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren eserler hangileri?

Acil Koruma Gerektirenler Listesi

Bu yılki İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nin Acil Koruma Gerektirenler bölümüne Ahlat taşı işçiliği ile birlikte toplam beş yeni değer eklendi.

Vietnam'daki Cham halkının çömlekçilik geleneği, Şili'deki Quinchamalí ve Santa Cruz de Cuca çömlekçiliği ve Arnavutların geleneksel kostümü Xubleta'nın yapmı, el işçiliği ve türleri ile Ukrayna'nın Borç Çorbası pişirme kültürü bu yıl acil korunması gerekenler listesine kaydettirilen diğer değerler oldu.

2022 Unesco Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde neler var?

Fas'ın başkenti Rabat'ta toplanan Unesco temsilcileri bu yıl beş adayı listeye kaydetmek için layık buldu. yen kaydedilen değerler:

Kolombiya'nın Sierra Nevada de Santa Marta'daki dört yerli halkı Arhuaco, Kankuamo, Kogui ve Wiwa'nın atasal bilgi sistemi

Andorra ve Fransa'nın birlikte başvurduğu Pireneler'de ayı festivalleri

Hırvatistan'ın Aziz Tryphon ve Kolo (zincir dansı) festivalleri, Kotor Körfezi'nde yaşayan Hırvatların gelenekleri

Kamboçya'nın geleneksel dövüş sanatı Kun Lbokator

Çin'in geleneksel çay işleme tekniği ve sosyal uygulamaları

Türkiye bugüne kadar hangi unsurları Unesco listesine kaydettirdi?

Türkiye, bugüne kadar meddahlık, Mevlevi sema töreni, aşıklık geleneği, nevruz (çok uluslu), Karagöz, geleneksel sohbet toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi ritüeli: Semah, tören keşkeği geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk kahvesi kültürü ve geleneği, ebru sanatı, Türk kağıt süsleme sanatı, geleneksel çini ustalığı, ince ekmek yapma ve paylaşma kültürü (çok uluslu), Bahar Kutlaması: Hıdrellez (çok uluslu), ıslık dili, Dede Korkut Mirası: Destan Kültürü, halk masalları ve müzik, geleneksel Türk okçuluğu, geleneksel zeka ve strateji oyunu mangala (çok uluslu), minyatür sanatı (çok uluslu) ve hüsnühat unsurlarını Somut Olmayan Kültürel Miras listelerine kaydettirdi.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak