AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir

Avrupa Birliği resmi açıklamayla, vize alıp gelenlerin de sınırlarda reddedilebileceği, "kalış amacının ve maddi durumun ispatının istenebileceği" belirtildi.

BERLİN - Avrupa Birliği resmi açıklamayla, Almanya’nın iç sınır kontrollerinin AB yasalarına uygunluğunu doğruladı. Açıklamada, vize alıp gelenlerin de sınırlarda reddedilebileceği, "kalış amacının ve maddi durumun ispatının istenebileceği" belirtildi.

Almanya, kaçak göçü önleme için kara sınırında kontrollerini başlattı. Sadece sınırlarda değil, sınırlardan sonra 50 km’lik alanda da kontroller yapılıyor. 

Sınır kontrollerinde bir çok kişi, Almanya’ya giriş hakkı olduğu halde "çeşitli suçlara bulaşmış olma, hakkında tahkikat olma, aranma, daha önce verdiği parmak izi nedeniyle sakıncalı kişilerden olma" nedenleriyle ülkeye alınmadı. Bazıları da kısa süre içinde sınır dışı edilmek üzere sınır dışı merkezlerine götürüldü.

AB’nin kararları, Almanya’nın bu tavrını onaylıyor. Avrupa Birliği’nin resmi sitesinde yer alan yazılı açıklamada, "Schengen ülkeleri istisnai durumlarda, iç sınırlarında geçici kontroller uygulayabilir" ifadelerini kullandı.

VİZE OLSA DA GİRİŞİN ENGELLENEBİLECEĞİ DURUMLAR

Ayrıca uyarıda, ülkesindeki Alman ya da AB üyesi ülke temsilciliklerinden vize alarak gelmiş olanlar için de şu bilgiler yer alıyor:

AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olarak, Schengen Sınırlar Yasası’nda belirtilen giriş koşullarını karşılamıyorsanız, bir AB veya Schengen ülkesine girişiniz reddedilebilir. Buna göre şu belgelere sahip olmalısınız: 1) Geçerli bir seyahat belgesi. 2) Vize (eğer AB içinde geçerli bir oturma izni yoksa). 3) Kalış amacınızın ve masraflarınızı kendinizin karşılayabileceğinizin ispatı. 

Bir kişi, kalış amacını ispatlayamıyor, çelişkili bilgiler veriyor ya da AB’de kalış süresince geçimini sağlayamıyorsa, vizeyle gelmiş olsa bile geri çevrilebiliyor. AB, açıklamasında, "Bu kurallar aynı zamanda Schengen Bilgi Sisteminde yer alan ve bir AB veya Schengen ülkesinin kamu düzenine, iç güvenliğine, kamu sağlığına veya uluslararası ilişkilerine yönelik bir tehdit nedeniyle giriş ve kalışınızın reddedilmesiyle sonuçlanabilecek tüm raporlar için de geçerlidir” vurgusu da yapıldı.

Birçok kez yaşandığı gibi, bu hükümetlere dayanarak vizeyle geldikleri halde sınırlardan çok sayıda Türk çevrildi ve aynı uçakla geri gönderildi. Bunun dışında başka ülkelerden gelen çeşitli ülke vatandaşları da sınırlardan çevrildi.

SINIRLARDAN SONRA DA KONTROL

Son yapılan sınır kontrolleri ile vizeyle ülkeye girmiş olanlar da, daha sonra kontrolden geçirildi, aramalar yapıldı. Almanya, özellikle suça bulaşmış, hakkında bu tür kayıt bulunan, radikal İslamcı terör mensupları-sempatizanları ve iltica hakkı olmayanları ülkeye sokmamaya çalışıyor.

Son olarak, daha önce Taliban için silahlı eylem yapan ve ailesine Almanya tarafından vize verilmiş olan bir Afgan ülkeye alınmadı. Ailesinin vizesi de iptal edildi.

GÜNEY KIBRIS, POLONYA VE BULGAR VİZESİ

Avrupa Birliği’nin açıklamasında, AB’nin vize kurallarının Güney Kıbrıs ve İrlanda için geçerli olmadığına değinildi. Bu ülkelerin kendi vizelerini verdiği ve buralardan alınan vizelerin, AB’ye seyahat için geçerli olmadığına vurgu yapıldı.

Avrupa Birliği, daha önce “altın vize” diyerek Bulgaristan tarafından 5000 Euro’ya dağıtılan vizeleri de geçersiz saymıştı.

Ayrıca AB’nin talebi üzerine bu vizeler durduruldu. Aynı şekilde Polonya’nın da, para karşılığı 350 bin vize dağıttığı öne sürülmüştü. Sayı tam bilinmese de Polonya’dan alınan vizeler de şüpheyle karşılanıyor. Baskılar üzerine Polonya bu işlemden vazgeçti ama birçok Türk, bu Polonya vizeleri ile Almanya’ya girdi. Türkler veya çeşitli milletlerden olup da bu vizelerden alanların birçoğu ise geri çevrildi.

Manşetler

Efes Antik Kenti'nde Gece Müzeciliği konserlerinin ilki başlıyor
Fed, faizi yüzde 4,75-5,00 aralığına çekti
AB’nin sınır kontrolü kararı: Vize bile yetmeyebilir
Swiss Days İstanbul'da 'Gelecekteki Yolunuzu Tasarlayın'
İstanbul-Ankara arasına daha hızlı tren geliyor
The Times'ın en iyi plaj tatili listesinde Fethiye yer aldı
Corendon Airlines, İstanbul Kürek Festivali'ne destek veriyor
Hititlerden mağarası koah’a şifa olacak
Samsun’un en büyük tatil köyü geliyor
Ünlü hamburger devi BurgerFi iflas bayrağını çekti