KAHİRE - ABD ve Mısır, bir ABD elçisinin 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarında keskin bir düşüş çağrısı yapması üzerine, bu yıl Mısır'daki BM iklim değişikliği zirvesine hazırlanmak için Pazartesi günü ortak bir grup kurdu.
Başkan Biden'ın iklim özel elçisi John Kerry, çalışma grubunun BM'nin Kasım ayında Kızıldeniz tatil beldesi Şarm El-Şeyh'te düzenleyeceği COP27 konferansına odaklandığını söyledi. Zirveye başkanlık eden Mısır'ın şimdiden hazırlıklarına başladığını ve iddialı hedefler belirlediğini söyledi.
Kerry, devam eden Ukrayna krizi de dahil olmak üzere diğer dünya gerilimlerinin “iklimimizde her gün neler olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini” söyledi ve sorunu “hepimiz için uluslararası bir tehdit” olarak nitelendirdi.
İklim meselesinin siyasetle ilgili olmadığını söyledi.
“Bunda ideoloji yok. Kerry, Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shukry ile Kahire'nin başkentinde düzenlediği basın toplantısında, bunun ABD yönetimini endişelendiren bazı konularla ilgisi olmadığını söyledi. Her iki yetkili de gazetecilerin sorularını almadı.
Shukry, iklim değişikliğine ilişkin Paris 2015 anlaşmasını uygulamak için gelişmekte olan ülkelere fon sağlamak da dahil olmak üzere Mısır başkanlığındaki COP27'nin önceliklerini ve hedeflerini tartıştıklarını söyledi. Daha fazla detaylandırmadı.
Pazar günü Kahire'ye inen eski ABD senatörü ve dışişleri bakanı, Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nde COP27 öncesinde uluslararası iklim eyleminin geleceği hakkında konuştu.
Yüzyılın ortasına kadar kirlilikten arındırılmış bir gezegene ulaşabilmek için, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını minimum %45 oranında azaltmak için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
"Önümüzdeki sınav sadece doğa anayı evcilleştirmeye yönelik siyasi ve diplomatik bir meydan okuma değil, insan doğasını kendisiyle karşı karşıya getiren bir sınavdır" dedi.
Haber brifinginde Kerry, geçen yıl İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen BM iklim zirvesinde verilen tüm sözleri yerine getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 2021 zirvesinde, yaklaşık 200 ülke, dış uzmanların ilerleme gösterdiğini ancak başarı göstermediğini söylediği bir uzlaşma anlaşmasını kabul etti.
Bu anlaşma, BM'nin üç hedefinden hiçbirini gerçekleştiremedi: Dünya karbondioksit emisyonlarını yaklaşık yarı yarıya azaltacak, zengin ülkelerden fakir ülkelere yıllık 100 milyar dolarlık iklim yardımı sağlayacak ve bu paranın yarısının gelişmekte olan dünyanın uyum sağlamasına yardımcı olacak taahhütler. ısınan bir dünyanın zararları.
"Bu yıl hedefimiz Glasgow'da verdiğimiz tüm sözleri yerine getirmenin yanı sıra 1,5 derecelik çalışmalara daha fazla ülkeyi dahil etmek" dedi.
Küresel ısınmanın 1,5 santigrat derecenin (2,7 Fahrenheit) üzerine çıkmasını önlemek, 2015 Paris anlaşmasının en iddialı hedefiydi. Gezegen, sanayi öncesi zamanlara kıyasla zaten 1,1 santigrat derece (2 derece Fahrenhayt) ısındı.
Yine Pazartesi günü, Avrupa Konseyi yaptığı açıklamada, gelişmekte olan ülkelerde “dayanıklı ve adil enerji geçişleri” için ölçekli finansman eksikliğinin yeşil ve sürdürülebilir kalkınma için bir engel olduğu konusunda uyardı.
Açıklamaya göre, Avrupa Birliği zengin ülkeleri 2022'de yoksul ülkelere mali yardım olarak yılda 100 milyar doları harekete geçirme konusundaki toplu taahhüdünü yerine getirmeye çağırdı.
Kerry ayrıca ABD'nin temiz enerji geleceğine geçiş konusunda Mısır ile birlikte çalıştığını söyledi.
Haziran ayında Kerry, Mısır'ın güneş enerjisine dönüşmesine ve 100 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkede önemli bir enerji kaynağı olan fosil yakıtlardan uzaklaşmasına yardımcı olmak için ABD fonlarında bir artış olduğunu duyurdu.
Son yıllarda, el-Sissi hükümeti, ülkenin enerji hasadı için en uygun güneş ve rüzgar koşullarından yararlanarak yenilenebilir enerjiye geçmek için adımlar attı.
Ancak hükümet, çevre aktivistlerinden yeşil alanları yerle bir ettiği ve altyapı projeleri için on binlerce ağacı kestiği, özellikle de devasa bir hava kirliliği bulutunun sık sık dolaştığı Kahire'deki eleştirileriyle karşı karşıya kaldı.