SRÜKSEL - Avrupa Komisyonu, 10 Kasım'da yürürlüğe girmesi beklenen, bloğun kısa süreli seyahat edenler için otomatik kayıt sistemi olan Giriş/Çıkış Sistemi'nin (EES) uygulamaya konulmasını ertelemeye karar verdi.
Açıklama, AB İçişleri Komiseri Ylva Johansson tarafından, konunun görüşüldüğü Perşembe günü düzenlenen AB İçişleri Bakanları toplantısının sonunda yapıldı.
Johansson, gazetecilere yaptığı açıklamada, "10 Kasım artık masada değil" dedi ve Almanya, Fransa ve Hollanda'nın hazır olmadıklarını açıkladığını belirtti.
"Umarım en kısa sürede başlayabiliriz ancak şu ana kadar yeni bir zaman çizelgesi yok. Bu aynı zamanda yapacağımız yasal değerlendirmeye de bağlı ve şu anda bunun üzerinde çalışıyoruz."
Alternatif olarak, AB'nin EES'yi aşamalı bir şekilde "tüm sınır geçiş noktalarının aynı anda büyük bir patlama yapması şeklinde değil, sisteme adım adım dahil edilmesiyle" başlatabileceğini söyledi.
Ancak mevcut düzenlemede böyle bir yaklaşım öngörülmüyor ve bunun gerçekleşmesi için yasal metinde "hedefli değişikliklerin" yapılması gerekiyor.
Her halükarda kademeli geçişin 10 Kasım'da başlamayacağını vurguladı.
Giriş/Çıkış Sistemi Nedir?
EES, 2016'ya dayanan ve defalarca ertelenen kapsamlı bir reformdur . Başlıca amacı, AB'nin dış sınırlarındaki kontrolleri modernize etmek ve pasaportların geleneksel fiziksel damgalanmasını değiştirmektir.
Uygulama, ziyaret, tatil veya iş gezisi amacıyla bloğa gelen ve 180 günlük bir süre içinde toplam 90 güne kadar kalacak olan AB dışı vatandaşlar için geçerli olacak.
Sistemin devreye girmesiyle birlikte ziyaretçilerin ülkeye girişte pasaportlarını ibraz etmeleri, yüz fotoğraflarının çekilmesi ve parmak izlerinin elektronik ortamda taranması gerekecek.
Pasaportsuz Schengen Bölgesine yapılan tüm giriş ve çıkışlar kayıt altına alınacaktır.
Biyometrik verilerin toplanması ve gerçek zamanlı olarak paylaşılması, yetkililerin kısa süreli vizelerinin süresini aşan ve kimlik dolandırıcılığı yapan kişilere karşı önlem almasına yardımcı olmayı amaçlıyor.
Programa, Kıbrıs ve İrlanda hariç tüm üye ülkeler ve dört Schengen ortak ülkesi (İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre) katılacak.
Kıbrıs ve İrlanda'da pasaportlara elle damga vurulmaya devam edilecek.