AB ekonomisini Almanya taşıyor

Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın beklentilerin iki katından hızlı büyümesinin etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde beklentileri aştı.

İSTANBUL- Euro Bölgesi ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde Almanya'daki sert büyümenin etkisiyle hızlandı. Almanya'da büyüme yüzde 0,7 ile beklentileri ikiye katladı. Euro Bölgesi'nde büyüme, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın beklentilerin iki katından hızlı büyümesinin etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde beklentileri aştı.

 

EKONOMİDEKİ BÜYÜME UZMANLARI YANILTTI
Euro kullanan 18 ülkenin gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYH), öncü verilere göre geçen yılın Ekim-Aralık döneminde bir önceki üç aylık döneme kıyasla yüzde 0.3 büyüme kaydetti. 51 kurum Euro Bölgesi'nde büyümenin geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyrek ile aynı düzeyde yüzde 0.2 olacağını tahmin ediyordu. Bir önceki yıl ile kıyaslandığında ise euro bölgesinde GSYH büyümesi yüzde 0.9 ile beklentilerin 0.1 puan üzerinde gerçekleşti.

ALMANYA 2014'TE YÜZDE 1,6 BÜYÜDÜ
Aynı zamanda Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisi olan Almanya, aynı dönemde yüzde 0.7 ile yüzde 0.3 olan beklentilerin çok üzerinde büyüme kaydetti. Veri art arda iki çeyrek boyunca neredeyse hiç büyüme kaydetmeyen Almanya ekonomisinin tekrar hızlandığını gösterdi. Ekonomideki ivmelenme geçen yılın tamamında GSYH artışının yüzde 1.6'ya yükselmesini sağladı.

BÜYÜMEYE TEMEL KATKI İÇ TALEPTEN
Almanya'da büyümeye temel katkı iç talepten geldi. Alman istatistik bürosu hane harcamalarındaki artış sayesinde, ekonomide yaz aylarında baş gösteren yavaşlamanın aşıldığını belirtti. UniCredit Ekonomisti Andreas Rees, Almanya'daki büyümeyi "yıldırım" olarak niteleyerek, "Yaz aylarının ardından olası bir resesyon ihti mali dile getiriliyordu, tam tersine Almanya'da büyüme hızlandı. Büyümenin iç talepten kaynaklanması ileriye yönelik de umut veriyor" dedi.

FRANSA YÜZDE 0,1 BÜYÜYEBİLDİ
Euro Bölgesi'nin ikinci büyük ekonomisi Fransa ise Almanya'ya yetişemeyerek son çeyrekte yüzde 0.1, geçen yılın tamamında ise sadece yüzde 0.4 büyüdü. İtalya ekonomisi ise 14 çeyrektir büyüme göstermedi. Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, iş dünyasının yatırımları artırmaya başladığına dikkat çekerek, "(Büyüme) hâlâ çok zayıf, ancak 2015'e temiz bir başlangıç yapmak için koşullar uygun" dedi.

İTALYA DURDU, YUNANİSTAN DARALDI
Yunan ekonomisi art arda üç çeyrek büyüme kaydettikten sonra geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.2 daraldı. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise büyüme yüzde 1.7 ile yüzde 2.2 olan beklentinin altında kaldı. İtalya ekonomisi son çeyrekte artan ihracatı iç talepteki daralmanın telafi etmesiyle durağan seyrederken, ülkede art arda 14 çeyrektir büyüme görülmüyor. Geçen yılın tamamında ise İtalyan ekonomisi yüzde 0.4 daraldı. Ülke 2013'ün tamamında yüzde 1.9, 2012'nin tamamında yüzde 2.3 daralmıştı.

İSPANYA EKONOMİSİ ÇAKILDI
GSYH verisinin iki hafta önce açıklandığı İspanya'da ise ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 ile son yedi yılın en hızlı büyümesini kaydetti. Ekonomi Bakanı Luis de Guindos geçen hafta Reuters'a bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 3'e kadar yükseltilebileceğini belirtmişti.

HOLLANDA EKONOMİSİ 0,5 BÜYÜDÜ
Hollanda ekonomisi ise geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.5 büyüdü.
 

 

Manşetler

Turizm yatırımcıları İstanbul TIF 2024’te buluşuyor
ITB Berlin 2025: Seyahatin Geleceğine Açılan Bir Kapı
“Kadın kadına turlar” yükselen trend haline geldi
Acentelerin şimdiden hazizlemesi gereken 10 yol
Dominik, ziyaretçiler için girişi basitleştirdi
Yüksek uçak biletleri "her şey dahil tatil"i pahalı yapacak
Özel adalar Cruise Line gelirlerini tetikliyor
Cancun Havalimanı’na 400 milyon dolar yatırım
İpek Yolu'ndaki İki Kayıp Şehrin Kalıntıları Bulundu
Babil tabletlerine göre Nuh'un gemisi Türkiye'de