İZMİR - Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığı, anlaşıldı. Roma, Antik Yunan, Selçuklu, Osmanlı gibi pek çok uygarlığa mekan olan ve Levanten kültürü gibi zenginlikleri barındıran Bornova’da kentin turizm potansiyelini büyütmek için harekete geçildi
Yaşar Üniversitesi ile işbirliği yapan Bornova Belediyesi, 2014-2019 yıllarını kapsayan Bornova Turizm Master Planı’nı hazırladı. Bornova’nın turizm yatırımlarına ve tanıtım stratejilerine yön verecek olan plan, Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyuna açıklandı.
İLÇENİN TANITIMI YOLUNDA DEV BİR ADIM
Bornova Turizm Master Planı’nın hazırlanması için Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile protokol imzalayarak çalışmaları başlatan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ilçenin tanıtımı yolunda dev bir adım attı. Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökçe Özdemir ve ekibi tarafından yaklaşık bir yılda hazırlanan Plan’da, Bornova’nın turizmden hakettiği payı alması için yapılması gerekenler belirlendi. Bornova Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi’nin işbirliğiyle hazırlanan ve 2014-2019 yıllarını kapsayan Bornova Turizm Master Planı, Bornova Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen törenle kamuoyuna açıklandı.
YEŞİLOVA HÖYÜĞÜ’NDE YAPILAN KAZILAR
Bornova Turizm Master Planı Proje Koordinatörü, Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökçe Özdemir yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Yeşilova Höyüğü’nde yapılan kazılarda tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığı kanıtlanan Bornova’nın turizm potansiyelinin artırılması amacıyla hazırlanan planda, bu amaca yönelik hedefler oluşturuldu. İlyada ve Odesa destanlarının yaratıcısı Homeros’un yaşadığının kabul edildiği, Levanten kültürünü yansıtan köşkleriyle ünlü Bornova’da, uluslararası çaptaki bu iki mirasın tanıtılması ve turizm potansiyelinin artırılmasında kullanılması öneriliyor.
BORNOVA TURİZM MASTER PLANI
Turizm Master Planı’nın hazırlanması aşamasında Bornovalılarla anket çalışması da yapıldı. Festival sayısının artırılmasından, yeni bisiklet parkurlarının belirlenmesine, ev pansiyonculuğunun geliştirilmesinden, Misket Üzümü, Bornova Lalesi gibi kente özgü ender ürünlerin simge olarak kullanılmasına kadar pek çok önerinin bulunduğu Bornova Turizm Master Planı’nda, Bornova’nın uluslararası tanıtımında ‘Homeros’un doğduğu topraklar’ tanımına vurgu yapılması gerektiğinin altı çizildi.
Bornova Turizm Master Planı’ndaki önerilerden bazıları şöyle: Turizm danışma ofisleri ve Levanten Müzesi kurulması. Kafeterya ve restoranların menülerinin Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanması. Festival sayısının artırılması. Erasmus öğrencilerine yönelik Bornova tanıtım broşürlerinin hazırlanması. Misket üzümü ve Bornova Lalesi’nin kentin simgesi olarak kullanılması. Levanten yaşamını anlatan bilgilerin kitapçık haline getirilmesi. Bornova’ya özgü hediyelik eşya üretimi yapılması. Kruvaziyer turizmiyle İzmir’e gelenleri Bornova’ya çekmek için yarım günlük ya da tam günlük turlar düzenlenmesi.
BORNOVA’NIN TURİZM ANAYASASI
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Bornova’nın pek çok özelliğiyle hem Türkiye’nin hem de dünyanın en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi. Bornova Belediyesi olarak Tarihi Kentler Birliği’nden ödül alan ve Dünya Mimarlık Festivali’nde 600 eser arasından ilk 10’a giren Yeşilova Höyü Ziyaretçi Merkezi’nin yapıldığı alandaki kazılarda Bornova’nın tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığının kanıtlandığını hatırlatan Başkan Sındır, “İlçemiz dünyaca ünlü ozan Homeras’un yşam alanı olarak kabul ediliyor. Selçuklu ve Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin en güzel eserlerini barındıran bir ilçeyiz” dedi. Bornova’nın turizm potansiyelini geliştirmek için ev pansiyonculuğu eğitimlerinden, Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi yapımına, Büyük Çarşı Projesi’nden, Dramalılar Köşkü’nün restorasyonuna pek çok çalışma yaptıklarını belirten Başkan Sındır, “Bunun yanında Misket Üzümü, Bornova Bamyası ve Bornova Lalesi gibi ilçemize özgü bitkisel miraslarımızı da yeniden canlandırmak ve tanıtımını yapmak için çalışıyoruz. Demokrasi, özgürlük ve kardeşçe yaşamın hakim olduğu Bornovamızı bilimsel veriler ışığında geleceğe taşımak için tumizm master planı yapma ihtiyacı duyduk. Bir yılda tamamlanan bu plan Boronva’nın turizm anayasası olacak” dedi.
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise üniversitelerin gerçek hayatın içinde üretikleriyle yeralması gerektiğini, bu anlayışla yerleşkelerinin bulunduğu Bornova’nın turizm master planını yapmayı çok önemli bulduklarını belirtti. Bornova Belediyesi ile ilçenin turizm potansiyelini geliştirmek için başka işbirliği projelerini de hayata geçirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Barkan, 5 yılı kapsayan planın yararlı olmasını umduğunu söyledi.