İSTANBUL- Turizm sektörü belki de tarihinin en zor dönemini yaşıyor. Yurtiçindeki olumsuz gelişmeler yanında tüm dünyayı sarsan terör olayları da sektörün iflahını kesiyor. Ancak geçmiş krizler nasıl geçtiyse elbette bu günler de geçecek.
Bu nedenle turizm sektörü kısa vadede olmasa da orta ve uzun vadede geleceğe hala umutla bakıyor. Bu durumu yapılan otel yatırımları da gözler önüne seriyor.
Antalya ve İstanbul’da turizm yatırımlarının birbiri ardına gelmesi sektörde rekabeti artırırken krize rağmen daha önce planlanan otel yatırımlarına kriz molası verilmedi.İstanbul’dan Bodrum’a, İzmir’den Ankara’ya kadar Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 58 yeni otelin 2017,2018 ve 2019 yıllarında açılması için çalışmalar devam ediyor.
YATIRIMLAR DURMUYOR
Türkiye son 10 yılda turizmde Akdeniz çanağının yıldızı parlayan ülkeleri arasında yerini almayı başardı. Bu dönemde Ispanya, İtalya, Mısır ve Yunanistan gibi rakipleriyle kıyasıya yarışırken her yıl iki haneli büyüme rakamları ile dikkat çekiyordu. Hatta turizmde yaşanan bu hızlı büyüme başka sektörlerden yatırımcıların bu alana yatırım yapmalarını sağladı.
Ancak birbiri ardına açılan otellerin oluşturduğu yoğun rekabete 2015 yılı ortalarından itibaren Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde yaşanan terör saldırıları, Suriye’de yaşanan savaş, Rusya ile yaşanan uçak krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Avrupa ülkeleriyle yaşanan siyasi gerginlik de eklenince turizm kan kaybetmeye başladı.
YÜZDE 40’LARI AŞAN DARALMA SÜRÜYOR
Turizmde halen Rusya ve Avrupa pazarları başta olmak üzere yüzde 40’ları aşan oranda daralma yaşanıyor. İstanbul’daki otellerin doluluk oranları yüzde 30’lara kadar düştü.
Antalya’da toparlanmanın 2019 turizm sezonunu bulacağı, İstanbul’da ise kaybedilen kongrelerin ancak 2020’de geri dönebileceği tahmin ediliyor. Tabii o da her şey yolunda giderse, terör olayları, siyasi gerginlikler devam etmezse…
Sektör için şu aşamada kısa vadede böyle karamsar bir tablo söz konusu ama orta ve uzun vadeli geleceğe yönelik beklenti ve tahminlere bakıldığında turizm yatırımcıları daha umutlu bir tablo çiziyor. Bu nedenle de yatırımlara devam ediliyor.
İstanbul’dan Bodrum’a, İzmir’den Ankara’ya kadar Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 58 yeni otelin 2017,2018 ve 2019 yıllarında açılması için çalışmalar yürütülüyor.
Krize rağmen yatırımı devam eden bu otellerde 31 bin yatağın devreye alınması ve 9 bine yakını kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Bir otel yatırımı, yarattığı istihdamın yanı sıra inşaattan tekstile, porselenden cam eşyaya, gıdadan temizliğe kadar 55 farklı sektöre de iş fırsatı yaratıyor. Bu durum da ekonomiye katkı anlamını taşıyor.
YENİ MARKALAR GELİYOR
Türkiye’de otel açmaya devam eden Hilton’dan Marriot’a, Shera-ton’dan Accor’a kadar küresel turizm devleri Türkiye’nin tüm bölgelerinde sadece üst segment markaları ile değil, 3-4 yıldızlı ve hesaplı markalarıyla da yer almaya çalışıyor.
Turizm sektöründeki yatırımlar şehir içi iş oteli segmentinde ilerliyor. Şehir otelciliğindeki gelişim Türkiye ekonomisinin kazandığı ivmeyi gösteriyor. İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya gibi büyük şehirlerin yanında Anadolu’daki şehirler de gelişiyor ve buralara otel yatırımları yapılıyor.
Önümüzdeki yıllarda şehir otellerine yatırım trendinin sürmesi bekleniyor. Uzmanlar, içinde bulunduğumuz dönemde finansman modellemesini doğru yapan firmaların sadece kârdan zarar edeceklerine, yanlış yapan şirketlerin ise sıkıntı yaşayacaklarına işaret ediyor.
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selim Akın, Akfen GYO’nun Türkiye ve Rusya’da şehir otelciliği konseptine odaklı ilk ve tek gayrimenkul yatırım ortaklığı olduğunu belirtiyor.
Akın, Avrupa’nın en büyük uluslararası zincir otel işletmecisi olan Accor ile yaptıkları stratejik işbirliği kapsamında Ibis ve Novotel markaları altında şehir oteli projeleri geliştirdiklerini söylüyor. Selim Akın, son 10 yılda Türkiye, KKTC ve Rusya’da 19 otelden oluşan bir portföye ulaştıklarını belirtiyor.
Akın, “Yatırımı devam eden 200 odalı Ibis Otel Tuzla’nın açılmasıyla faal otel sayımız 20’ye, 3 bin 428 olan oda sayımız ise 3 bin 628’e ulaşacak. Ayrıca Akfen inşaat Turizm ve Ticaret A.Ş. bünyesinde Bodrum’da yatırımını yaptığımız otel projemiz için
40 milyon dolar ve Uludağ’daki otel projemiz için 10 milyon dolar olmak üzere toplamda 50 milyon dolarlık bir yatırım bütçemiz bulunuyor” diyor.
“RİSKLİ AMA KAZANÇLI”
Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan Çelikkanat, Türkiye’nin Rusya krizi ve darbe girişimi öncesinde, bölgesindeki diğer ülkelerde özellikle de Mısır’da yaşanan sıcak gelişmelere rağmen talep gördüğünü hatırlatıyor.
Çelikkanat, “Ortadoğu ülkelerinden gelen turistin yanı sıra uluslararası misafir karmasından oluşan kitle turizmi en büyük segmenti oluşturdu. Üçüncü Havalimanı bölgedeki turizm yatırımlarını hızlandırdı.
Ekonomist