529 yıllık cami selden kurtarılıyor

Tunca Nehri'nin taşması sonucu sel suları altında kalan 529 yıllık Kasımpaşa Camisi'nin kurtarılması için çalışmalara başlandı.

EDİRNE -Tunca Nehri'nin taşması sonucu sel suları altında kalan 529 yıllık Kasımpaşa Camisi'nin kurtarılması için çalışmalara başlandı.

Edirne'de yok olma tehlikesi geçiren önemli bir tarihi yapı daha kurtarılıyor. Bulgaristan'ın baraj kapaklarını açması sonucu sel suları altında kalan yerleşim birimlerinin kurtarılması için nehrin kenarlarında topraktan setler yapıldı. Setlerin yapılmasından sonra Tunca Nehri'ne sınır bulunan mahalleler büyük bir tehlikeden korunmuş oldu. Ancak nehre sıfır olarak olan asırlık Kasımpaşa Camii toprak set ile nehir arasında kaldı. Bakımsızlıktan harabeye dönen asırlık caminin zaman içerisinde minaresi yıkıldı. Minarenin bir bölümü ve iskeletinin ayakta durduğu Kasımpaşa Camii kış döneminde Tunca Nehri'nin taşması sonucu sel sularına maruz kaldı. Her kış döneminde yaşanan bu manzaraya son verilmesi ve eski günlerine dönmesi için çalışma başlatıldı.

 



Alınan bilgiye göre caminin öncelikle iki aşamalı bir şekilde dış etkenlerden korunması planlanıyor. Bunlardan birisi yerleşim biriminin su taşkınlarından korunması için yapılan toprak setlerin seviyesinde caminin etrafını çevreleyecek şekilde beton perde duvar yapılacak. Ardından da iç kısımlarda yağışlara bağlı olarak biriken suların tahliye edilmesi için otomatik drenaj sistemi kurulacak. Bu sistemin tamamlanmasından sonra caminin onarım çalışmalarına başlanacak. Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün tarihi Kasımpaşa Camisi ile ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdiği plan kabul edildi. Buradan gelen olumlu cevaptan sonra projenin Koruma Kurulu'na gönderildiği öğrenildi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün 2008 yatırım programı içerisinde yer aldığı belirtilen projeye onay çıkması durumunda restorasyon çalışmalarına en kısa süre başlanacağı ifade edildi.

 

Cami, Fatih Sultan Mehmet ve Sultan II. Beyazit dönemlerinde Rumeli Beylerbeyi olan ve daha sonraları başvezirlik yapan Kasım Paşa tarafından 1479 yılında yaptırılmıştır. Cami tek kubbeli olup tek minarelidir. Cemaatin alınmasını sağlamak için nehre 14 basamak taş merdiven yapılmışsa da günümüzde sadece 2 basamak bulunmaktadır. Kasım Paşa'nın mezarı da caminin kabristanındadır.


Manşetler

Antalya Turizm Fuarı’nda Kemer turizmi farklı tanıtıldı
Turizm profesyonelleri Antalya ATF 2024'te 6'cı kez buluştu
Antalya bisiklet turizminde cazibe merkezi haline gelecek
Hollanda ünlü kalp cerrahi Türk’ü 100 yaşında kaybetti
WTM London 2024, En Büyük Etkinlik Olacak
WTM London'da Katherine Ryan kapanış konuşmacısı olacak
WTM London, Seyahatte DEAI'yi teşvike öncelik verecek
WTM London 2024’te Yenileyici Turizm ön palana çıkacak
WTM 2024'te 60'tan fazla konferans yapılacak
Turizme dair her şey ATF24 panellerinde konuşulacak