PEKİN -Çin'in hızla genişleyen vizesiz seyahat uygulaması turizmi canlandırmayı amaçlıyor. Çin'in Bulgaristan, Romanya, Malta, Hırvatistan, Karadağ, Kuzey Makedonya, Estonya ve Letonya vatandaşlarına Asya ülkesine vize muafiyeti tanındı.
Bu ülkelerden ve Japonya'dan gelen turistler, 30 Kasım 2024'ten 31 Aralık 2025'e kadar Çin'e vizesiz girebilecek.
Son olarak Andorra, Finlandiya, İzlanda, Lihtenştayn, Monako, Slovakya ve Norveç pasaportu sahipleri de listeye eklendi ve bu pasaport sahiplerine Çin'de 30 güne kadar vizesiz kalma hakkı tanındı.
Ekim ayında Kıbrıs, Danimarka, Yunanistan, Portekiz ve Slovenya'ya erişim izni verildi.
Temmuz ayında Polonya, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen turistlere de 2025 yılı sonuna kadar Çin'e sınırsız giriş hakkı tanınmıştı.
2024'ün başından bu yana, plan aşamalı olarak duyuruldu ve çeşitli Avrupa ülkeleri ve Malezya da vizesiz erişim kazandı. Daha fazla insanın iş ve turizm için Çin'i ziyaret etmesini teşvik etmeyi ve Çin vatandaşları ile yabancı uyruklular arasındaki alışverişi teşvik etmeyi amaçlıyor.
Hangi Avrupa ülkeleri Çin'e vizesiz seyahat edebilir?
38 Avrupa ülkesinin vatandaşları Çin'de 30 güne kadar vizesiz kalabiliyor.
Avrupa ülkelerinin tam listesi artık Andorra, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya , Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Monako, Karadağ, Hollanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsviçre'yi içeriyor. Bu ülkelerden gelen turistlerin önümüzdeki yılın sonuna kadar vizesiz kısa süreli Çin'e girmelerine izin verilecek.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Kasım ayında yapılan ilk duyuruya ilişkin düzenlediği brifingde, amacın "Çin ve yabancı personel değişimlerinin yüksek kalitede gelişmesini ve dış dünyaya üst düzeyde açılımı kolaylaştırmak" olduğunu söyledi.
Çin'e yapılan uluslararası seyahatler hala toparlanıyor
Çin'in tüm gelenler için zorunlu karantinalar içeren katı pandemi önlemleri , birçok insanı yaklaşık üç yıl boyunca ziyaret etmekten caydırdı. Kısıtlamalar geçen yılın başlarında kaldırıldı, ancak uluslararası seyahat henüz pandemi öncesi seviyelere geri dönmedi .
Çin daha önce Brunei, Japonya ve Singapur vatandaşlarının vizesiz girişine izin vermişti ancak COVID-19 salgını sonrasında bunu askıya almıştı. Temmuz ayında Brunei ve Singapur için vizesiz girişi yeniden başlattı ancak Japonya için bunu yapmadı.
Göç istatistiklerine göre , 2023'te Çin'e 35,5 milyon yabancı giriş ve çıkışı kaydedildi. Bu, pandemiden önceki son yıl olan 2019'un tamamındaki 97,7 milyonla karşılaştırılabilir.
Resmi Xinhua Haber Ajansı, Dışişleri Bakanlığı konsolosluk yetkilisine dayandırdığı haberinde, bu yılın temmuz-eylül döneminde Çin'e 8,2 milyon yabancının giriş yaptığını, bunların 4,9 milyonunun vizesiz olduğunu belirtti.
Çin hükümeti durgun bir ekonomiyi canlandırmak için yabancı yatırım arıyor ve Tesla'nın Elon Musk'ı ve Apple'ın Tim Cook'u da dahil olmak üzere bazı iş insanları ticaret fuarları ve toplantılar için geliyor. Yabancı turistler, pandemi öncesine kıyasla hala nadir görülüyor.
Arnavutluk, Kıbrıs, İrlanda: 90 gününüzü doldurduğunuzda Avrupa'nın en iyi Schengen dışı ülkeler 'Turizm için kötü': Seyahat acenteleri yeni AB Giriş/Çıkış sisteminin neden tekrar gecikebileceğini söylüyor?
Çin, Avrupalıların seyahatini başka nasıl kolaylaştırıyor?
Geçtiğimiz yıl Avrupalıların Çin'e olan ilgisi turizm destinasyonu olarak arttı.
Çevrimiçi seyahat acentesi Trip.com'un verilerine göre, Avrupa'dan Çin'e yapılan toplam rezervasyonlarda 2022'ye kıyasla yüzde 663, 2019'a göre ise neredeyse yüzde 29 artış yaşandı.
Veriler, küresel olarak Çin'e gelen yolcuların en çok seyahat ettiği ilk 10 ülkenin Birleşik Krallık ve Almanya olduğunu gösteriyor.
Modern ve gelenekselin büyüleyici birleşimiyle Şanghay, Avrupalıların en çok tercih ettiği destinasyon olmaya devam ediyor. Şanghay'ı Pekin, Guangzhou ve Shenzhen takip ediyor.
Çin'in Hainan Adası'nın güney ucundaki sahil kenti Sanya ve güneybatı Çin'in Sichuan eyaletinin başkenti Chengdu, yükselen destinasyonlar arasında yer alıyor.
Ülke, yeni vizesiz düzenlemelerinin ötesinde, Trip.com ile ortaklık yaparak kültürel ve tarihi cazibe merkezlerini tanıtarak gelen turizmi daha da teşvik ediyor. Çin ayrıca teknoloji, seyahat rehberleri ve e-ödeme sistemlerine yatırım yaparak turizm altyapısını da geliştiriyor.