3 yılda 48 lüks termal tesis yapılacak

Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, termal turizm için yeni bir teşvik paketi hazırladı.

İSTANBUL- Türkiye, termal turizmde de atağa geçti. Jeotermal kaynak zenginliği ve potansiyeli açısından dünyada yedinci Avrupa'da ise birinci sırada yer alan Türkiye, termal turizmde de atağa geçti. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, termal turizm için yeni bir teşvik paketi hazırladı.

Türkiye'nin bu alandaki turizm potansiyelinin artırılması için termal kentler oluşturulması hedeflenirken, ülkenin çeşitli bölgelerinde 4-5 yıldızlı 48 yeni termal otel yatırımı planlanıyor. Bu yıldan başlayıp 2020'ye kadar açılması planlan bu otellerle birlikte 30 bin 693 yeni yatak devreye alınırken, 6 binin üzerinde kişiye istihdam yaratılması planlanıyor. Hali hazırda 46 ilde 196 civarında kaplıca tesisinin bulunduğu ülkemizde, Afyon ilk sırada yer alıyor. Bu ili sırasıyla Amasya, Ankara, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli takip ediyor.
Türkiye'nin yıllık ortalama 70 bin yabancı, 2 milyonu da yerli olmak üzere kaplıca turisti aldığını belirten Türkiye Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi (THTC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak, yapımı süren yatırımların tamamlanmasıyla birlikte bu oranın 3 yılda 25 milyonu geçebileceğini kaydetti. Bir termal turistin ortalama 4-5 hafta konakladığının altını çizen Çakmak, "Sağlık turizmi çok daha katma değerli bir yapıya sahip" ifadelerini kullandı.

YÜKSEK KALİTE
Termal turizmde asıl hamlenin yabancı turiste yapıldığına dikkat çeken Çakmak, "Türkiye'nin zengin kaynak yapısına karşın termal turizmde gelişememesinin en önemli nedeni, dünya standartlarında kür merkezlerinin olmamasından kaynaklanıyor. Nitelikli turiste hitap eden tesis sayımız çok sınırlı. Ancak yeni yapılacak olan tesislerin hemen hepsi 4-5 yıldızlı ve yüksek kalitede planlandı" dedi.

ÇEŞME NEFES ALACAK
Türkiye'de İstanbul Medikal Termal, Balçova Termal, Denizli Karahayıt'taki Pam Thermal Hotel olmak üzere üç adet kür merkezinin bulunduğunu anlatan Çakmak, kür merkezi yatırımlarında da atılımların olduğunu kaydetti. Bunun son örneğinin Çeşme olduğunu aktaran Çakmak, şunları anlattı: "İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme'deki termal turizm kapasitesini artırmak ve kentin sağlık turizmi hedeflerine katkı sağlamak amacıyla TETUSA olan Çeşme Termal Kür Merkezi'ne yüzde 40 ortak oldu. Belediye buraya 60-70 milyonluk yatırım yapacak. Bir yılda tamamlanması hedeflenen bu merkezle Çeşme'de 4 aya sıkışan turizm sezonu 12 aya yayılacak. Kış aylarında otellerin doluluk oranları yüzde 60'ları bulacak."

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası