İSTANBUL- Amerikan Medikal Turizm Derneği Uluslararası Organizasyonlar Sorumlusu ve Derneği Genel Konseyi ile yayını Medikal Turizm Dergisi Yönetmeni Renee-Marie Stephano, Sheraton İstanbul Hotel"de Türk-Amerikan Turizm Konseyi"nin düzenlediği Amerikan Medikal Sağlık Turizmi Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.
Turizmciler, otel yöneticileri, hastane yöneticileri, doktorlar ve sağlık kuruluşlarından yaklaşık 30 temsilcinin katıldığı toplantıda Amerika"nın sağlıktaki durumu anlatan Renee-Marie Stephano Amerika"nin krizde çöken sağlık sistemi nedeniyle yurtdışına çok sayıda hasta tedaviye gidiyor. 2017 yılına kadar yurtdışında tedaviye gidecek 23 milyon Amerikalı hasta var. Türkiye"nin fiyat ve kalite anlayışı Amerikalı hastaların gelmesi için uygun. İyi tanıtımla bunu bunu sağlayabilirsiniz dedi.
TURİZMCİLER AMERİKALI HASTA İÇİN FUARA GİDİYOR
Türk-Amerikan Turizm Konseyi Kurucu Başkanı, Hello Turizm Genel Müdürü Emin Çakmak"ın konuğu olarak Türkiye"de bulunan Amerikan Medikal Turizm Derneği"nden Renee-Marie Stephano, barkovizyon sunumla toplantıya katılanlara Amerika pazarı hakkında bilgi verdi.
Toplantının açış konuşmasını yapan Türk-Amerikan Turizm Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak önümüzdeki aylarda Amerikan Medikal Sağlık Derneği ile birlikte Amerika"daki fuarlarda yer alacaklarını ve birlikte workshop'lar yapacaklarını belirterek Türkiye"den fuara katılarak ve çeşitli aktivitelerle Amerikalı sağlık kuruluşlarına, sigorta şirketlerine, hastalara Türkiye"nin sağlık turizmini ve kuruluşlarını tanıtacağz dedi.
STEPHANO: KRİZ AMERİKA SAĞLIK SİSTEMİNİ VURDU
Renee-Marie Stephano, Amerika"da krizin etkileri nedeniyle sağlık sigortası yapan kurumların sıkıntıya girdiğini ve ödeme yapamadığını, hastanelerin iyi hizmet veremediğini bu nedenle hastaların arayış içinde olduklarını belirtti. Merkezi Florida"da bulunan Amerikan Medikal Turizm Derneği"ninin yayın organı Medikal Turizm Dergisi"nin yönetmenliğini de yapan Renee-Marie Stephano, derneğin dünyadaki ülkelerde çeşitli toplantılar düzenleyerek, fuarlara katılarak workshoplar yaparak Amerika"daki sağlık pazarındaki trendleri izldiğini belirterek en iyi fiyata en iyi hizmet, en iyi sağlık destinasyonları, en iyi stratejik pazarları tespit ederek Amerikan salğık turizmine sunduğunu anlattı.
Amerika"da bireysel sağlık sigortasının yaygın olduğunu ançak ekonomik krizin sigorta şirketlerini zor durumda bıraktığını bunun yansımasının sağlık kurumlarının hastalara yeterli hizmet veremiyecek duruma düşmesine neden olduğunu belirterek şunları anlattı:
Merkezi Florida"da bulunan Amerikan Medikal Derneği"nin Dubai, Kore, Almanya, Kostarika, Meksika"da temsilcilikleri bulunuyor. Dünya üzerinde sürekli araştırma yapan ve pazar yaratan bir kuruluş olarak biliniyoruz.
AMERİKALI HASTA İYİ FİYAT İYİ HİZMET ARIYOR
Amerikan Medikal Turizm Derneği"ninin değerlendirmesine göre Amerika"dan yurtdışına gidecek olan hastaların yıllara göre sayısı şöyle:
2007"de 750 bin, 2010"da 6 milyon 750 bin, 2011"de 10 milyon 13 bin, 2012"de 12 milyon 66 bin, 2013"de 15 milyon 19 bin, 2014"te 17 milyon 47 bin, 2015"te 20 milyon 9 bin ve 2016"da 22 milyon, 2017"de 23 milyon hasta yurtdışına tedavi olmaya gidecektir.
Tercih edilen bölgelerin durumu ise şöyle: Amerika"da iyi fiyat arayışı içindedirler Kanada iyi hizmet veriyor. Avrupa iyi hizmet ve fiyat veriyor, Orta Doğu daha iyi kalite sunuyor, Latin Amerika iyi hizmet ve iyi fiyat sunuyor. Asya iyi hizmet ve iyi fiyat veriyor. Rusya ve Afrika iyi hizmet veriyor.
Dünyadaki kalp ameliyatları fiyatları ise şöyle:
Amerika 130 bin dolar, Hindistan 9 bin dolar, Tayland 11 bin dolar, Singapur 16 bin 500 dolar, Kostarika 24 bin dolar, Meksika 22 bin dolar, Kore 34 bin 150 dolar.
Amerika'da 50 milyon sigortasız, 120 milyon diş sağlığı sigortası olmayan kişi var, hepside sağlıkları için endişedeler. Hastanelerde çalışan doktorların yüzde 25"i yabancı. Sağlık elemenlarının tamamına yakını yabancıdır. Ancak kriz tüm ödemeler dengesini vurdu. Kaliteli ve iyi hizmet veren hastane sayısı azaldı. Bunun üzerine Amerikalı hasta bütçesine uygun yurt dışından sağlık hizmeti alma arayışına girdi. Sigorta şirketleri de hastalara hizmet verebilkmek için onlara başka ülkelerde uygun fiyata iyi hizmet almları için planlamalara başladı.
HASTANIN DERDİNDEN ANLAYAN DİL BİLEN PERSONEL
Türkiye"deki kuruluşlar iyi yabancı dil bilen ve hastaların derdinden anlayacak elemanlarla donatılması gerekiyor. Amerika"dan her an arayıp derdini anlatacak hastaya hemen cevap verilmesi gerekiyor. Bu nedenle kuruluşlar Uluslararası Sağlık Bölümü kurarak başına yabancı dili iyi bilen kişiler koymalıdır.
Amerika"daki kuruluşları, bu konuda pazarlama yapanları, sigorta şirketlerini veya doğrudan hastaları veya yakınları ile temas kurmaları gerekmektedir. Bunun için iyi bir iletişim ağı kurulmalıdır.
FUARLARA KATILIM
26-29 Ekim"de Los Angeles"te düzenlenen World Medical Tourism & Global Health Kongresi"ne katılmak gerekiyor. Amerikal Medikal Sağlık Derneği 2 bin katılımcı ve 100 sağlık kuruluşu ile sağlık turizmi için katılıyor. Daha önce San Fransisko"da yapılan fura a53 ülkeden 850 katılımcı gelmişti.
Düzenlediğimiz Fam Familiarization tours"larda sağlık kuruluşları ile hizmet almak isteyenleri bir araya getirdik ve hastaları Ürdün"e gönderdik
2011 yılında Türk Amerikan Turizm Korseyi ve Türk Sağlık Konseyi ile birlikte 30 ülkenin katımıyla bir International Medical Tourism Congress organize ediyoruz.
Bu arada derneği Medical Tourism Magazine"i dünyada bir çok ülkeye gidiyor. Burada reklamlarla yer almanız gerekmektedir.