21 Aralık, yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür

21 Aralık, kuzey yarımkürede yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür. Bu tarihte güneş ışınları, Oğlak Dönencesi'ne dik olarak gelirken, güney yarımkürede ise yaz mevsimi başlar.

İSTANBUL - 21 Aralık, kuzey yarımkürede yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür. Bu tarihte güneş ışınları, Oğlak Dönencesi'ne dik olarak gelirken, güney yarımkürede ise yaz mevsimi başlar. 21 Aralık 2024 tarihi itibariyle, en uzun gece merak ediliyor. Güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi’ne dik geldiği an olarak bilinen kış gündönümü, vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Kuzey Yarımküre’de 21 Aralık’ta yılın en uzun gecesi yaşanacak. 

En uzun gece, 21 Aralık Cumartesi gecesi yaşanacak. 21 Aralık, güney yarımkürede yazın başlangıcını, kuzey yarımkürede ise kışın başlangıcını işaret eder. Bu tarihten itibaren kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede ise kısalmaya başlayacak. Bu olay, kış ve yaz gündönümünün etkisiyle gerçekleşir.

Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gün, 21 Aralık'tır. Bu tarihte, Türkiye'nin kuzeyinde yer alan Sinop şehrinde en uzun gece 15 saat 6 dakika sürerken, güneydeki Hatay'da ise en kısa gece 14 saat olarak ölçülüyor. 21 Aralık'ta yaşanan bu en uzun gece, aynı zamanda kış gündönümü olarak adlandırılır.



Neden 21 Aralık Yılın En Uzun Gecesini Yaşayacak?

Günler kısalırken ve gölgeler uzadıkça, Kuzey Yarımküre'ye sessiz bir beklenti çöker. Doğa en derin uykusuna hazırlanır ve yıl 21 Aralık'ta, yani kış gündönümünde bir dönüm noktasına ulaşır.

Kuzey Yarımküre 21 Aralık'ta en uzun geceyi ve en kısa gündüzü yaşarken, Güney Yarımküre'de tam tersi yaşanıyor; en kısa gece ve en uzun gündüz, yaz gündönümünün başlangıcını simgeliyor!

Peki bu astronomik harika tam olarak nedir ve neden 21 Aralık'ı yılın en uzun gecesiyle taçlandırıyor? Karmaşık jargonlardan uzak bir yolculuğa çıkalım ve kış gündönümünün dokusuna işlenmiş büyüyü çözelim.

Kış Gündönümü Nedir?

Dünya Güneş etrafında dönerken eğimi de değişir; bazen Güneş'e doğru, bazen de Güneş'ten uzağa doğru eğilir.

21 Aralık'ta Kuzey Yarımküre Güneş'ten uzağa doğru en büyük eğimine ulaşır ve bu da Güneş ışınlarının bize çok daha sığ bir açıyla çarpmasına neden olur. Kış Gündönümü, Güneş'in Kuzey Yarımküre'den en uzakta olduğu, uzun gölgeler oluşturduğu ve bizi yılın en uzun gecesine sürüklediği zamandır.

Kış Gündönümünü Gözlemlemek

Kış gündönümü yılın en kısa gününde - ve en uzun gecesinde - gerçekleşir. 2024'te kış gündönümü 21 Aralık Cumartesi günü sabah 4:19'da Washington DC bölgesinde gerçekleşecektir. Bu site, yeni bir pencere açarBölgenizde kış gündönümünün tam gününü ve saatini, ayrıca yaz gündönümü ve sonbahar ve ilkbahar ekinokslarına ilişkin ayrıntıları bulmanıza yardımcı olacaktır.

Takvim sistemimize göre, kış gündönümü 20, 21, 22 veya 23 Aralık'a denk gelebilir. Bu, kışı deneyimleyen Kuzey Yarımküre'de yaşayanlar için geçerlidir. Ancak, Dünya'nın eğimi nedeniyle, Güney Yarımküre'dekiler yaz gündönümlerini Aralık ayında yaşıyorlar. Aynı şekilde, kış gündönümleri de Haziran ayında.

Gündönümü, o günkü belirli bir zaman noktasını ifade eder; ancak çoğu insan gündönümünü (kış ortası olarak da bilinir) tüm gün (veya tüm gece) süren bir olay olarak kutlar.

10 ilginç gündönümü gözlemi

İngiltere'deki Stonehenge'de kış gündönümünde gün doğumu, henge anıtının belirli bir bölümünü aydınlatır.

İrlanda'daki Newgrange ve İskoçya'daki Maeshowe Neolitik anıtları da kış gündönümünde gün doğumuna denk geliyor.

Güney Yarımküre'de bulunan İnka imparatorluğu, Haziran ayında Inti Raymi ("güneş festivali") adı verilen bir etkinlikte kış gündönümünü kutlardı. Bu, oruç tutmanın ardından kutsal bira kadehleri ​​ve hayvan kurban edilmesiyle kutlanırdı.

Pagan İskandinavya ve Almanya'da Jul (Yule olarak telaffuz edilir) adı verilen 12 günlük bir kış ortası festivali vardı. Bu şölenlerin özel tanrısı Jólner'dı. Bu gelenekleri takip eden modern paganlar Jul'u gözlemlemeye devam ediyor. Yule kütükleri bu kutlamadan gelir.

Aynı zamanlarda, özellikle İskandinav ülkelerinde kutlanan Aziz Lucia Günü, erken dönem Hristiyan şehitlerinden birini anıyor. Genç kızlar yanan mumlardan taçlar takıyor ve kırmızı kuşaklı beyaz elbiseler giyiyor.

Doğu Avrupa'da, pagan Slavlar, dirilen bebek güneşe ithafen Koliada'yı kutladılar. Günümüzde Koliada, gençlerin ve çocukların evden eve dolaşıp şarkı söyleyip Noel Arifesinde eğlenme geleneğini ifade eder.

Japonya'da, kış gündönümü olan Tōji'de yuzu adlı bir turunçgil meyvesinin kokusuyla zenginleştirilmiş sıcak bir banyoda yıkanma geleneği vardır.

İran'da Yaldā gecesi, Kuzey Yarımküre'nin kış gündönümü sırasında kutlanır. Genellikle en büyük aile üyelerinin evinde, yemek, içmek ve şiir okumakla birlikte ailelerin bir araya geldiği bir zamandır.

Batı Hristiyan geleneğinde, bazı kiliselerin yıl içinde sevdiklerini kaybeden kişileri onurlandırmak için özel bir ayin düzenlediği Mavi Noel (aynı zamanda En Uzun Gece olarak da bilinir) kutlaması vardır.

Doğu Asya'da, özellikle Çin kültüründen etkilenen bölgelerde, Dōngzhì Festivali kış gündönümünde düzenlenir. Ailelerin bir araya gelmesi, özel yiyeceklerin tadını çıkarması ve birlikte ibadet etmesi için önemli bir zamandır.

Manşetler

Avrupa ve Asya arasında bulunan minik ada
Floransa’nın gizli geçidi Vasari Koridoru, halka açıldı
Almanya'dan başka ülkelere göç mutlu ediyor
Paris ve  Berlin yüksek hızlı tren ile 59 avrodan bağlandı
Muğla'da helikopter hastaneye çarptı: dört ölü
Archer Aviation hava taksileri için üretim tesisini tamamladı
Uçakta öfkeli yolcuyu sakinleştirme LEAP tekniği
21 Aralık, yılın en uzun gecesinin yaşandığı gündür
Esad Ailesinin Viyana’da 20 milyon Euro’luk oteli iddias
Antalya'da Yılbaşı Festivali Cam Piramitte başladı