BRÜKSEL- Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, 2019'da dünya genelinde 1,5 milyar kişinin seyahat ettiğini bildirdi. turizmdeki belirsizlikler göz önüne alındığında, 2020 yılı için yüzde 4 artışla lider ve esnek bir sektör olduğunun ortaya çıktığı belirtildi. Turizmin dünyadaki topluluklar için yaratabileceği fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek için bu büyümenin sorumlu bir şekilde yönetilmesi gerektiği anlatıldı.
Küresel turizm sayıları ve yeni on yılın trendleri üzerine ilk kapsamlı rapora göre, en son UNWTO Dünya Turizm Barometresinin bu rakamlarla art arda onuncu büyüme yılını temsil ettiğini bildirdi.
Raporda, tüm bölgelerde 2019'da uluslararası gelişlerde artış görüldüğünü ve
Brexit belirsizliği, Thomas Cook'un çöküşü, jeopolitik ve sosyal gerginlikler ve küresel ekonomik yavaşlama, 2019'un olağanüstü oranlarının 2017'de daha yavaş bir büyümeye katkıda bulunduğu ortaya konuldu. 2018’deki bu yavaşlamanın özellikle gelişmiş ekonomileri, özellikle Avrupa ve Asya ve Pasifik'i etkiledi ği anlatıldı. Küresel boyuttaki birçok belirsizliğe karşın, turizmin ekonomideki "en güçlü sektör" olmaya devam ettiğini ve dünyadaki turist sayısının son 10 yıldır istikrarlı şekilde arttığını vurgulandı.
SPOR ETKINLIKLERI BÜYÜTECEK
Geleceğe bakıldığındada, temkinli bir iyimserlik gösteren en son UNWTO Güven Endeksine yansıyan bir görünüm olan 2020 için % 3 ila% 4 büyüme öngörülüyor Katılımcıların % 47'si turizmin daha iyi performans göstereceğine ve % 43'ü 2019'un aynı seviyesinde gerçekleşeceğine inanıyor. Tokyo Olimpiyatları dahil olmak üzere spor etkinliklerinin ve Expo 2020 Dubai gibi kültürel etkinliklerin sektör üzerinde olumlu bir etkisi olması bekleniyor.
2020 IÇIN YÜZDE 3 ILA 4'LÜK ARTıŞ
BMDTÖ olarak 2020'de önceliklerinden birinin kırsal ve bölgesel turizmi kalkındırmak olacağına dikkati çeken Pololikashvili, özellikle Çin ve Suudi Arabistan'dan bu alanda daha fazla yatırım yapmalarını beklediklerini dile getirdi.
BMDTÖ Rekabet ve Akıllı Piyasa Sorumlusu Sandra Carvao da dünyadaki turist sayısında 2017'de yüzde 7 ve 2018'de yüzde 6 olan artışın, 2019'da yüzde 4'e düştüğünün altını çizerek, 2020 için "çok ihtiyatlı" olduklarını ve 2019'a benzer bir şekilde yüzde 3 ila 4'lük artış öngörüsünde bulunduklarını söyledi.
MıSıR VE SUUDI ARABISTAN'DA TOPARLANMA
Tokyo Yaz Olimpiyatları ve EXPO Dubai en önemli uluslararası etkinlikler.
Öte yandan küresel ekonomik yavaşlamanın turizmde başta Avrupa ve Asya-Pasifik bölgeleri olmak üzere en fazla gelişmiş ülkeleri etkilediği ifade edildi.
Turizmde bir önceki yıla oranla 2019'daki en fazla büyümenin ise yüzde 8 ile Orta Doğu'da görüldüğü, Mısır ve Suudi Arabistan'daki toparlanmanın burada öne çıktığı bilgisi paylaşıldı.
Tokyo Yaz Olimpiyatları ve EXPO Dubai organizasyonlarının bu yıl da turizm sektörüne etkileri açısından en önemli uluslararası etkinlikler olarak öne çıktığı kaydedildi.
SORUMLU BÜYÜME
Sonuçları sunan UNWTO Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “Bu belirsizlik ve dalgalanma dönemlerinde turizmin güvenilir bir ekonomik sektör olmaya devam ettiğini” vurguladı. Yetkili, son zamanlarda gerilemiş küresel ekonomik perspektifler, uluslararası ticaret gerginlikleri, sosyal huzursuzluk ve jeopolitik belirsizlik zeminine karşı “sektörümüz dünya ekonomisini geride bırakmaya ve bizi sadece büyümeye değil daha iyi büyümeye çağırmaya devam ediyor” dedi.
Turizmin en büyük ihracat sektörü ve istihdamın yaratıcısı olduğu göz önüne alındığında, UNWTO sorumlu büyüme ihtiyacını savunuyor. Bu nedenle turizmin küresel kalkınma politikalarının kalbinde bir yeri bulunuyor. Gelecek 10 yıl için turizm daha fazla siyasi tanınma ve gerçek bir etki yaratma fırsatına sahip bulunuyor. Turizm, 2030 gündemini ve 17 Sürdürülebilir Kalkınmasını yerine getirmek için sadece on yılı bulunuyor.
ORTADOĞU LIDERLERI
Orta Doğu, 2019 yılında uluslararası turizm gelişleri için en hızlı büyüyen bölge olarak ortaya çıktı ve küresel ortalamanın neredeyse iki katı (+% 8) büyüdü. Asya ve Pasifik'teki büyüme yavaşladı, ancak yine de ortalamanın üzerinde büyüme gösterdi, uluslararası gelişler % 5 arttı.
Büyümenin önceki yıllara göre daha yavaş olduğu Avrupa (+% 4), geçen yıl 743 milyon uluslararası turisti (küresel pazarın % 51'i) karşılayarak uluslararası gelenler açısından liderliğini sürdürüyor. Kuzey ve Güney Amerika (+% 2), Karayipler'deki birçok ada varış noktasının 2017 kasırgalarından sonra iyileşmelerini konsolide ederken, kısmen devam eden sosyal ve siyasi kargaşa nedeniyle Güney Amerika'ya düştüğü için karışık bir tablo gösterdi. Afrika için sınırlı veri (+% 4) oldu. Kuzey Afrika'da (+% 9) ile güçlü sonuçların sürdüğünü gösterirken, Sahra Altı Afrika'ya varışlar 2019'da (+% 1,5) oranında yavaşladı
TURIZM HARCAMALARı HALA GÜÇLÜ
Küresel ekonomik yavaşlamanın zemininde, turizm harcamaları büyümeye devam etti, özellikle de dünyanın en iyi on harcama şirketi arasında yer alan. Fransa, dünyanın ilk on pazarı (+% 11) arasında uluslararası turizm harcamalarındaki en güçlü artışı bildirdi. ABD (% + 6) güçlü bir dolar yardımıyla mutlak olarak büyümeye öncülük etti.
Ancak, Brezilya ve Suudi Arabistan gibi bazı büyük gelişmekte olan pazarlar turizm harcamalarında düşüş bildirdi. Dünyanın en büyük kaynak pazarı olan Çin’e, 2019'un ilk yarısında giden seyahatlerin % 14 oranında artmasına rağmen harcamalar % 4 düştü.
'ÇOK IHTIYAÇ DUYULAN FıRSATLAR' SUNAN TURIZM
Pololikashvili, “Uluslararası turizmden 1 milyar ABD Doları veya daha fazla kazanan destinasyonların sayısı 1998'den bu yana neredeyse iki katına çıktı. “Karşılaştığımız zorluk, faydaların olabildiğince geniş bir şekilde paylaşılmasını ve kimsenin geride kalmamasını sağlamak. 2020'de UNWTO Turizm ve Kırsal Kalkınma Yılı'nı kutluyor ve sektörümüzün kırsal topluluklarda olumlu bir değişime yol açtığını, iş ve fırsatlar yarattığını, ekonomik büyümeyi teşvik ettiğini ve kültürü koruduğunu görmeyi umuyoruz. ”
Turizm sektörünün gücünün ve dayanıklılığının bu son kanıtı, BM'nin 75. yılını kutlarken geldi. 2020 yılı boyunca BM, UN75 inisiyatifiyle, küresel işbirliğinin rolü hakkında en büyük, en kapsayıcı toplantıyı gerçekleştirdi.
https://webunwto.s3.eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/2020-01/NR-14012020%20EN_0.pdf