2 bin spa merkezi kapatılıyor

Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, 7 ay içinde, 2 bin civarındaki SPA ve masaj merkezinin yeniden dizayn edilmezse kapatılacağını bildirdi.

İSTANBUL -Turizmin yeni gözdesi haline gelen SPA merkezleri masaj uzmanlığını kârlı bir meslek haline getirdi. Eskiden birkaç işletme ve hamamlarda istihdam edilen masaj elemanları, şimdilerde otel, spa merkezleri ve hastanelerin vazgeçilmez elemanları arasına girdi. Ancak yeni çıkan yönetmelikle salonlar disiplin altına alınıyor.
Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak, 7 ay içinde, 2 bin civarındaki SPA ve masaj merkezinin yeniden dizayn edilmesi gerektiğini, sektördeki yatırımların "İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" nedeniyle durduğunu, sorunlu maddelerin düzeltilmemesi halinde işletmelerin kapanacağını bildirdi.
Türkiye Masaj Enstitüsü Başkanı Sertaç Ak yaptığı açıklamada, Masaj, Güzellik Salonu ve SPA işletmelerine köklü değişiklik getiren yönetmelik için geri sayımın başladığını sözlerine ekleyerek, “Personel eğitiminden, Masaj uygulama odalarına kadar çok sayıda değişiklik getiren yönetmelik işletmeleri zora soktu. 20 bin kişinin istihdam edildiği ve yaklaşık 500 Milyon Dolarlık büyüklüğe ulaşan sektörde faaliyet gösteren işletmeler gerekli şartları yerine getiremezse 7 ay sonra kapısına kilit vurulacak” diye konuştu.
Ak, masaj, güzellik salonu ve SPA işletmelerine köklü değişiklik getiren yönetmelik için geri sayımın başladığını, personel eğitiminden, masaj uygulama odalarına kadar çok sayıda değişiklik getiren yönetmeliğin işletmeleri zora soktuğunu, şu anda yönetmeliğin istediği şartları yerine getirebilecek işletme sayısının yüzde 5 bile olmadığını ifade etti.
SPA işletmelerindeki her masaj odası için ayrı tuvalet ve banyo zorunluluğu getirildiğine işaret eden Ak, odaların her birine tuvalet getirilmesi zorunluluğunun, hem hijyen hem de altyapı anlamında neredeyse gerçekleşmesi imkansız bir talep olduğunu söyledi. Bu durumda, tedavi amaçlı masaj tekniklerinin uygulanamayacağını savunan Ak, şunları kaydetti: "Masaj tekniklerini uygulayan personel ustalık belgesi veya MEB onaylı genel masaj eğitimi almış olacak. Kanıtlanmış etkileri dışında, etki vaat eden uygulamalar ve reklam yapılamayacak. Sadece üretim izini verilen ürünler kullanılabilecek. Çikolata masajı, şampanya bakımı gibi uygulamalar tarihe karışacak. Salonlarda, tıp fakültesi mezunu olan biri çalışsa bile tabip yetkisinde olan tıbbî işlemler mümkün olamayacak. Salonlarda deriye veya deri altına enjeksiyonla müdahalede bulunmak yasaklandı. Solaryum biriminde, bronzlaştırıcı solaryum uygulamaları dışındaki işlemler uygulanamayacak. Güzellik salonlarında, masaj uygulamaları yapılamayacak. Masaj salonlarında, 18 yaşının altındakiler çalıştırılamayacak ve bu yaşın altında bulunan kişilere hizmet verilemeyecek. Girişte, sekretaryada en az 15 metre karelik bir bekleme salonu ve ayrı personel odası bulunacak. Uygulama odaları asgari 6 metre kare olacak ve içerisinde devamlı akar sıcak su, duş kabini, tuvalet, saç kurutma makinesi olacak.
İstenen şartlar, otel mimarisini baştan dizayn etmek anlamına gelir. İstenen şartlar hem otel yönetimi hem de SPA işletmeleri bakımından yerine getirilmesi imkansız. Yönetmelikteki bu açık, sektörü kalitesizleştirir, hijyen bakımdan ise aksine kötü bir uygulama olur. Her odada tuvalet sağlıksız bir uygulama olur."

-"DEVRİM GİBİ STANDARTLAR GETİRİLDİ"-

Sertaç Ak, yönetmeliğin, denetimsizlik ve yasal boşluklar nedeniyle olumsuz örneklere sahne olan SPA, masaj salonu ve güzellik merkezi gibi işletmeleri her yönüyle değiştirdiğini belirtti. Sektör temsilcilerinin, 25 Temmuz 2011'de uygulanmaya başlanacak yönetmeliğin, işletmeler için çok sayıda olumlu değişikliği getirdiğini, buna karşılık bazı maddelerde yer alan hü kümlerin uygulanmasını imkansız olarak gördüğünü belirten Ak, bu yönetmelikle masajı n ilk kez resmi olarak tanındığını ve SPA sektörünün öneminin farkına var ıldığını vurguladı.
Yönetmelik ile sektördeki iyi ve kötü işletmeleri ayırma noktasında "devrim gibi standartlar" getirildiğini ifade eden Ak, "Fakat öyle maddeler var ki, düzeltilmezse sektörü kökten baltalar. 7 ay gibi kısa bir sürede 2 bin civarındaki SPA ve masaj merkezinin yeniden dizayn edilmesi gerekiyor. Sektördeki yatırımlar, bu yönetmelik nedeniyle durmuş vaziyette. Sorunlu maddeler düzeltilmezse işletmeler tek tek kapanacak" dedi.
Sadece Akdeniz sahilinde 500'den fazla otelin SPA tesisi bulunduğunun altını çizen Ak, sektördeki işletmelerin taleplerini ilgili bakanlığa sunduklarını, buna göre değişikliklerin hemen yapılması durumunda, tüm işletmelerin söz konusu tarihe kadar hızlı bir şekilde uyum sağlayabileceğini belirtti.
Masajın destekleyici sağlık unsuru olarak kabul edilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarının altını çizen Ak, "Wellness, SPA, kaplıca, thalasso, hidroterapi, balneoloji gibi konular sağlık turizmi açısından çok önemli. Avrupa'da masaj bir sağlık konusu olarak görüyor. Meselâ; Almanya'da Ağustos ayında alınan bir kararla, artık yurt dışında alınan masaj seansları kısmen de olsa ülkenin sağlık sigortaları tarafından karşılanacak. Bu, Türkiye için büyük bir fırsat. Ülkemizde de bu konuyla ilgili mevzuatların geliştirilmesi sayesinde dünya SPA sektöründe çok önemli bir yere sahip olabiliriz" dedi.

Manşetler

38 Avrupa ülkesi Çin'i vizesiz ziyaret edebilecek
Kapadokya'yı 10 ayda 1 milyon 322 bin 598 turist gezdi
Uludağ yoğun kar yağışıyla sezonu açıyor
Mudanya, kendi zeytin markasını yaratacak
Pasaport bedeli gelirden çok arttı
SPK'dan Akfen'e şartlı onay!
Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası