1500 yıllık Galata Kulesi'ni matkap ile delen AKP eski yöneticisi

Galata Kulesi’ni darbeli matkap hilti ile delen şirketin sahibinin AKP İstanbul İl yönetiminin eski yöneticisi olduğu ortaya çıktı.

İSTANBUL- Galata Kulesi’nin restorasyon adı altında darbeli matkap hilti ile delen ve tarih taş duvarlarını turkuvaz rengi badana yapan şirketin sahibinin AKP İstanbul İl yönetiminin eski yöneticisi olduğu ortaya çıktı. Restorasyon işini yapan firma E-S Yapı Şehircilik Mimarlık Restorasyon ve firmanın sahibi Sevilay Tuncer Uludağ. Uludağ, AKP İstanbul 5. Olağan İl Kongresinde yönetime seçildi ve bir süre görev yaptı. Firmanın sadece 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı 2 ihalenin toplamı 11 milyon 846 bin lira.

ANKA’nın aktardığına göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen Galata Kulesi’ndeki restorasyon görüntüleri tepki çekti. Büyükşehir Belediyesi, tarihi kulenin duvarlarının matkapla delindiğini, inşaat çalışmaları yapıldığını, kulenin aydınlatmalarının söküldüğünü gösteren görüntüler paylaştı. Galata Kulesi'nde hilti ile yıkım bakanlığı harekete geçirdi

BAKANLIKTAN SADECE 2017 YILINDA ALDIKLARI İHALELERİN TOPLAMI 11 MİLYON LİRA 

Görüntülerdeki restorasyonu yapan şirketin 2000 yılında kurulan E-S Yapı Şehircilik Mimarlık Restorasyon San. Tic. Ltd. Şti. olduğu ve sahibinin eskiden AKP’de görev aldığı ortaya çıktı. Şirketin sahibi Sevilay Tuncer Uludağ 2015 yılında yapılan AKP İstanbul 5. Olağan İl Kongresinde yönetime seçildi ve bir süre görev yaptı.

Uludağ’ın şirketinin sadece 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı 2 ihalenin toplamı 11 milyon 846 bin lira.

Şirketin sitesinde daha önce benzer restorasyon ihalelerini de aldığı görülüyor. Şirketin referans olarak gösterdiği işler şöyle:

Emirgan At Ahırları?Hüseyin Ağa Camii
Küçük Efendi (Fevziye) Camii
Unesco Dünya Mirası Zeyrek
Selimiye Dar'ul Kurra Medresesi
Süleymaniye Yenileme Alanı
Yere Batan Sarnıcı
Şerefiye Sarnıcı
Konak Yalı Camii
Barbaros Türbesi
Edirne Büyük Sinagog
Siyavuş Paşa Medresesi
Alsancak Havagazı Fabrikası
Clifton Yalısı
Kumbaba Oteli
Hadımköy İstasyon Binaları

NE OLMUŞTU?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesine geçirilen megakentin simge yapılarından Galata Kulesi’nde ‘restorasyon’ adı altında çalışma başlatılmış, sosyal medya üzerinden paylaşılan çalışmaya dair görüntülerde ise kulenin içindeki duvarın tahrip edildiği görülmüştü.

GALATA KULESİ

Galata Kulesi, İstanbul'un Galata semtinde bulunuyor. 528 yılında inşa edilen yapı, şehrin önemli sembolleri arasında. İstanbul Boğazı ve Haliç, kuleden panoramik olarak izlenebilmektedir. UNESCO, 2013'te kuleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne dahil etmişti.
Galata Kulesi’nde restorasyon sırasında ortaya çıkan sıva sökümü görüntüsü tepki topladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacak” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilen İstanbul’daki tarihi Galata Kulesi’nde yapılan restorasyon çalışmalarındaki Hilti ile duvarlarda sıva sökümü görüntüleri sosyal medyada tepki topladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter’dan “Sosyal medyada ‘Galata Kulesi’nin duvarları yıkılıyor’ şeklindeki iddialar asılsızdır. Yıkılan kısımlar sonradan yapılan, Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır” açıklamasında bulundu.

Tarihi kule içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığını gösteren görüntüleri paylaşan İBB yetkilileri, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

‘Oldukça sakıncalı’ 

Yıkıma yönelik tutanak tutmak üzere bölgeye giden İBB Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUBED) teknik personeli restorasyon alanına alınmadı.

Kültür Varlıkları Projeler Müdürü Oktay Özel de “İş makinesiyle hiltiyle bir çürütme faaliyeti yapılması oldukça sakıncalı. Oluşturulacak titreşim ve tahribat kulenin sağlığı açısından doğru değil” dedi.

‘Yüklenici firmaya yaptırım uygulanacak’

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Galata Kulesi zemin katındaki işlemin, kuleye sonradan eklenen yapılardan ve deformasyona uğramış malzemelerden arındırılması olduğu bildirildi. Bu işlemin literatürde “çürütme-tümleme” olarak tanımlandığı belirtilerek, özetle şu ifadelere yer verildi: “Galata Kulesi, insanlığın ortak mirası, İstanbul’un siluetinin ayrılmaz parçasıdır. Yapılan çalışmalar; bilimsel yöntemler esas alınarak, büyük bir titizlikle sürdürülmektedir. Hassasiyetimizle uyuşmayan yöntemler kullanan yüklenici firmaya gerekli yaptırımlar uygulanacaktır.”

‘Derhal vazgeçin’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Galata Kulesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilirken, tarihe ihanet edeceklerini söylemiştik. Restorasyon kılıfının ardına gizlenen bu ihanetten derhal vazgeçin” diye konuştu.

Manşetler

Londra Turizm Fuarı’nın kurdelesini Yunan Bakan kesti
WTM 2024, Londra’ya 200 milyon Sterlin kazandırıyor
ABD’de yarın seçim var: Trump’la Harris kafa kafaya
Avrupa'nın en iyi, farklı altı kış dağ tatili yeri
Araba kiralamada sürücüleri en çok korkutan ülkeler
2025′te seyahat davranışlarında büyük değişim geliyor
Yeniden değerleme oranı yüzde 43.93 oldu.
Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi
Keşke bütün yıl festival olsa Picasso da var Hanzala da
Dünyanın geleceği Asya’dan doğuyor