150.000 euro’luk Altın Baykuş bulundu

Fransa'da bir yere saklanmasının üzerinden yaklaşık 31 yıl geçtikten sonra 150.000 euro değerinde olduğu bildirilen hazine bulundu.

PHARİS- Fransa'da bir yere saklanmasının üzerinden yaklaşık 31 yıl geçtikten sonra 150.000 euro değerinde olduğu bildirilen hazine bulundu. Dünyanın en uzun soluklu hazine avı için arayış nihayet sona erdi.

"Chouette d'or" (Altın Baykuş) için gizemli hazine avının başlamasından bu yana 31 yıl, 5 ay ve 9 gün geçmişken, henüz adı açıklanmayan bir modern zaman Indiana Jones'u şifreyi çözerek heykelciğin yerini bulmayı başardı.

1993 yılında Regis Hauser (diğer adıyla Max Valentin) ve ressam Michel Becker tarafından başlatılan "Sur la trace de la chouette d'or" hazine avı Fransa'da binlerce kişiyi etkisi altına almıştı.

Hauser tarafından Fransa'da bir yere saklanan ve 150.000 euro değerinde olduğu tahmin edilen 10 kilo ağırlığındaki elmas kaplı ödül, 30 yılı aşkın süredir araştırmacılara ve gizem severlere meydan okuyordu.

Altın Baykuş, bugüne kadar en uzun süre devam eden hazine avı olarak kayıtlara geçti. Bir önceki rekor İngiltere'de 13 yıl yedi ay (Eylül 1992'den Mart 2006'ya kadar) süren "Quest: A Zetetic Treasure Hunt"a aitti.

Hazine avının ödülü olan değerli nesne gömülmüş ve yerine ilişkin ipuçları "Sur la trace de la chouette d'or" adlı kitapta yayınlanan 11 metinsel ve görsel bilmecenin içine gizlenmişti.

Kitabın Manya (1993), Herme ve Max Valentin (1995) ve Michel Lafon ve Editions du Tresor (1997) tarafından yayınlanan üç baskısı var ancak kitabın yaratıcıları daha önce bulmacayı çözmek için sadece bir baskıya ihtiyaç duyulduğunu belirtmişti. Bu yayınlar artık yapılmadığından, yazarların onayıyla ipuçları internetten indirilebilir hale getirildi.

Yıllarca çözülemeyen bulmaca nihayet sona erdi.

Haberi bu sabah yerel saatle saat 08:26'da oyunun ortak yaratıcısı Becker hazine avı için oluşturduğu forumda duyurdu: "Altın Baykuş'un dün gece, çevrimiçi doğrulama sistemine gönderilen bir çözüm yüklemesiyle eş zamanlı olarak ortaya çıkarıldığını doğrulayabiliriz. Bu nedenle saklanma yeri olduğunu varsaydığınız yeri kazmanıza gerek yok."

Öte yandan, Altın Baykuş hazine avı tartışmalı bir sürece sahne oldu.

Hauser'in 2009'daki ölümünün ardından, mirasçıları ile Becker arasında çeşitli yasal süreçler yaşandı. Oyunun çözümü sadece Hauser tarafından biliniyordu ve Becker nihayet 2020'lerin başında bilmecelerin cevaplarını elde etti. Avı yeniden canlandırdı ve avcılık topluluğunu harekete geçirmek ve gizemin kültürel mirasını sürdürmek için Discord'da bir forum oluşturdu.

Kazanan kişinin kimliği ya da Altın Baykuş'un nerede gizli olduğu henüz açıklanmadı. Ancak pek çok hazine avcısı, bu detaylardansa 30 yılı aşkın bir süredir kafalarını kurcalayan bilmecelerin çözümlerinin yayınlanmasıyla daha çok ilgileniyor.

Manşetler

Schengen vizesi alacak Türk vatandaşlarına yeni kısıtlama
Mövenpick Bursa, İncili Gastronomi Ödülü’nün sahibi oldu
EasyJetwash, marka anlaşmazlığında ödemeyi kabul etti
İspanya'dan bütçe havayollarına 179 milyon avro para cezası
British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti