100 milyon ton taş doldurulacak

Kıyıdan bir kilometre açıkta, 26 ila 32 metre arasındaki derinlikte yapılacak Rize-Artvin havalimanı derinliği itibariyle ilk olma özelliğini taşıyacak.

RİZE- Türkiye'de deniz dolgusu ile inşa edilecek ikinci havaalanı olan Rize-Artvin havalimanı için elde edilen ilk sondaj sonuçları açıklandı. Kıyıdan bir kilometre açıkta, 26 ila 32 metre arasındaki derinlikte ve yaklaşık 100 milyon ton taş doldurularak oluşturulacak alanda yinya edilecek havalimanı dünyadaki benzerleri arasında derinliği itibariyle ilk olma özelliğini taşıyacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özer, Gümrük ve Ticaret eski Bakanı Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekilleri Hasan Karal ve Nusret bayraktar ile AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Aşkın Bak ile birlikte Rize-Artvin Havalimanının yapılacağı Pazar ilçesi Yeşilköy Köyü'nde incelemelerde bulundu, sondaj çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özer, dünyada Hong Kong Kansai ve Türkiye'de OR-Gİ havalimanından sonra denize dolgu ile yapılacak üçüncü havalimanı olan Rize-Artvin havalimanında sondaj çalışmalarının sürdüğünü söyledi. 26 ile 32 metre derinlikte taş dolgusu ile inşa edilecek havalimanının derinlik yapısı itibariyle dünyada ilk olma özelliği taşıyacağını ifade eden Özer, "Kıyı yapıları açısından ve hava meydanları özelliği açısından bu durum çok önem arz ediyor. Bu derinlik yapısı dikkate alındığında dünyadaki benzer özelliklerine kıyasla bu derinlikte dolgu ile yapılan havalimanı yok. Hong Kong Kansai ve OR-Gİ havaalanı 10 ve 20 metre arasındaki derinlikteki deniz dolgusu ile inşa edilmiş" dedi.



ORDU-GİRESUN HAVALİMANI'NIN 3 KATI TAŞ KULLANILACAK
Uluslararası havalimanı niteliğindeki Rize-Artvin havalimanında tüm teknik detayların hassas olarak planlandığını ifade eden Özer, "Pist 45 metre genişliğinde ve 3 bin 200 metre uzunluğunda olacak. OR-Gİ havaalanında 36 milyon ton taş kullandık. Burada öngörülen oran ise yaklaşık 100 milyon ton civarıdır. Sondaj verilerini alıp raporları sabitlediğimiz zaman projenin temelini atmayı planlıyoruz. Bu yıl içerisinde inşaata başlamayı düşünüyoruz. Bakanlığımız nezdinde en öncelikli projemizdir. Proje yerli mühendislik çalışmasının ürünü olacak" diye konuştu.
Havalimanı için sürdürülen sondaj çalışmaları hakkında bilgi alan heyet ve bölge halkı daha sonra toplu fotoğraf çektirdi.
Havalimanının yapılacağı Yeşilköy sakinleri ise kıyı kenarında hatıra fotoğrafı çektirdi, kimileri de heyetle birlikte selfie çekti.
 

Manşetler

Türkiye AB'ye öncelikli meslekleri iletti
Salda Gölü, Dünya Jeolojik Miras Listesi'ne girdi
İngilizler: Hayatımızın en heyecan verici deneyimiydi
En turistik kent, Brugge'dan Airbnb'ye yasak hazırlığı
Pamukkale, yılın ilk 8 ayında 1 milyon 700 bin kişiyi ağırladı
Samsun'a ziyarette yüzde 50’ye varan artış yaşanıyor
Konaklama tercihlerini çevre dostu uygulamalar belirliyor
Çekya, aşırı turizme karşı Airbnb kısıtlamaları getiriyor
Gecelik oda fiyatı 1000 doların üzerinde olan oteller çoğaldı
THY’den indirimli bilet kampanyası