1.Obruk Peyniri Mağara Açılış Festivali coşkuyla kutlandı

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ve Ayrancı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde Obruk adı verilen doğal soğuk hava deposunda üretilen Obruk Peyniri tanıtıldı.

KONYA- Ayrancı’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Divle Köyü, önemli bir festivale sahne oldu. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Obruk Peyniri Mağara Açılış Festivali, Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıları buluşturdu. YAPDER tarafından, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı işbirliği ve Ayrancı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirilen festivalde 36 metre derinlikte, 250 metre uzunluğunda Obruk adı verilen doğal soğuk hava deposunda üretilen Obruk Peyniri tanıtıldı. Yılda sadece 70 ton üretilebilen Obruk Peyniri, bu yıl coğrafi işaret belgesini alarak, kalitesini de kanıtlamış oldu.

v

1. Obruk Peyniri Mağara Açılış Festivali Yeni Arayışlar Platformu Derneği (YAPDER) tarafından, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP Kırsal) işbirliği ve Ayrancı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Karaman'ın Ayrancı ilçesine bağlı Divle Köyü’nde sabahın erken saatlerinde başlayan festival Türkiye’nin dört bir tarafından gelen katılımcıların yoğun ilgisi ile karşılandı. Yöresel köy kahvaltısı ikramının ardından le başlayan açılış töreninde Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Koordinatörü Ümit Yorgancılar, Ayrancı Kaymakamı Mehmet Ali Atak ve İş İnsanı Mehmet Sandal açılış konuşması yaptılar.

Çobanlar için karavan, koyunlar için portatif çadır

Bir yandan kırsal kalkınmaya önem verirken, diğer yandan ise kırsal dezavantajlı alanları avantaja çeviren bir kurum olduklarını ifade eden Ümit Yorgancılar, Divle Obruk Mağarası Açılışı Festivali’ne önemli katkılar sağladıklarından söz etti. Yörede koyunculuğun ve çobanlığın önemine de değinen Ümit Yorgancılar, “Yöremizde çobanlık ve koyunculuk önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Çobanlığı yerinde tutmanın zorlukları var elbet. Ayrancı’da çobanlar için karavanlar ve koyunlar için de portatif çadır barınakları planlandık. Karavan ve portatif çadırlarımızın yüzde 70’ini çobanlarımıza hibe ediyoruz” dedi.

Yılda sadece 70 ton üretilebiliyor

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürü Abdullah Kaya Obruk ise açılış konuşmasında obruk peynirinin sınırlı sayıda üretildiğini ifade ederek, “Yılda sadece 70 tonluk bir üretim gerçekleştirebiliyoruz” dedi. Abdullah Kaya, obruk peynirini dünyanın en kaliteli peynirlerinden biri haline getiren üreticilere teşekkür etti.

“Köyün kalkınması birlikte sağlanacak”

1. Obruk Peyniri Mağara Açılış Festivali’nin yapılmasında önemli destekleri bulunan iş İnsanı Mehmet Sandal, üç kooperatifi bir araya getirerek önemli bir amaç için güç birliği yaptıklarını ve bundan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti. Mehmet Sandal ayrıca, köyün kalkınması için yetiştiricinin, çiftçinin ve hayvancılık ile uğraşan insanların güç birliği içerisinde olması gerektiğini vurguladı. Mehmet Sandal, konuşmasının sonunda ise festivalde emeği geçen Kirazdağı Yöresel Ürünler Üretim ve Paz. Koop. Başkanı Hasan Sarı, Yeşil Divle Obruk Peyniri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Koop.Başk. Eşref Başlamışlı, Ayrancı İlçe Tarım ve Orman Müdürü Kamil Küçük, Obruk Süt Ürünleri Üretim ve Paz. Koop. Başkanı Erdoğan Sağkaya ve Divle Muhtarı Tacettin Durna’ya teşekkür etti. Açılış konuşmaları sonrası obruk peyniri tadımı ve temsili satış yapıldı. Ardından ise 1. Obruk Peyniri Mağara Açılış Festivali’ne katkı sağlayanlara plaket takdim edildi.

Coğrafi işaret belgesi alındı, ürün tescillendi

Dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Obruk Peyniri 36 metre derinlikte, 250 metre uzunluğunda Obruk adı verilen doğal soğuk hava deposunda üretiliyor. Kuzu ve oğlak derilerine basıldıktan sonra 5 ay mağarada bekletilen Obruk Peyniri, içerdiği flora dolayısıyla kırmızı renk alıyor. Türkiye’nin nitelikli peynirleri arasında yerini alan Obruk Peyniri, bu yıl coğrafi işaret belgesini alarak, tescillenmiş oldu.

Kendine özel tadı ve aromatik yapısı var

Dünyanın en lezzetli peynirleri arasında yer alan Obruk Peyniri, kendine özel tada ve aromatik yapıya sahip olmasıyla oldukça fark yaratıyor. Bölgenin en büyük gelir kaynağı koyuncular Obruk Peynirini marka haline getirerek, Türkiye'de ve dünyada ürünü tanıtmak istiyorlar. Mağaranın peynir saklama kapasitesi 50 ton civarında olurken, Obruk Peynirinin kilosu ise 100 TL’den satılıyor. Ayrancı’nın peynircilik açısından potansiyelini ortaya çıkarmak ve bu potansiyelin doğru pazarlama yöntemleri ile gelire dönüşmesine katkı sağlamak amacı ile kooperatifler kurulurken, bu sayede ürünün ve üretimin daha kaliteli hale getirilmesi amaçlanıyor.

Manşetler

British Museum'a şimdiye kadarki en değerli bağışı yapıldı
THY transit yolcularını İstanbul'da ücretsiz gezdiriyor
Antalya’nın 25 yıl sonraki iklim krizi 'Kıyamet' filminde
Esas Holding'ten Pegasus'ta hisse satışı
THY, AJet'in sermayesini 15 milyar lira artırdı
Sabiha Gökçen CEO'su Alp Er Tunga Ersoy istifa etti
Asya-Pasifik Bölgesi’nde en başarılı kadın girişimci seçildi
Karadeniz’de 20 bin mersin balığı çiple izleniyor
İş Bankası ilk turizm şubesini Antalya’da açtı
Suudi Arabistan turizme 500 milyar dolar akıtacak