• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 10 °C
  • Antalya 18 °C

Şerif Yenen' Ağır Ceza'da

Şerif Yenen' Ağır Ceza'da
Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi Şerif Yenen'in yargılamasında bakanlıktan İRO'nun 2001-2010 yılları arasındaki tutanaklarını istedi.

İSTANBUL- Şerif Yenen'in Beyoğlu 2. Ağır Ceza"da yargılanması talebini kabul eden mahkeme İstanbul Rehberler Odası İRO"nun "2001 yılından bu yana bütün tutanakların geriye dönük olarak incelenmesine" karar verdi. Mahkeme başkanı Kültür ve Turizm Bakanlığı"nın "zarar gören taraf" olarak davaya katılması ve haberdar edilmesi için çağrı gönderilmesini kararlaştırdı.
Mahkeme ayrıca Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İstanbul bölge Müdürlüğünden İRO"nun 2001 yılından bu yana yapılan genel kurul tutanaklarını ve yapılan denetleme raporlarını, Kültür ve Turizm Bakanlığı"ndan 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 yılları içinde İRO ile ilgili tüm denetleme raporlarını. Kültür ve Turizm bakanlığı Döner Sermaye İşletmesinden 2007 ile 2010 arasındaki İRO ödemelerini ve  toplam 9 yıllık "tüm mali işlemlerin açık dökümünü" istedi.



UĞUR AYYILDIZ: KANUNUN GEREĞİ YAPILSIN

Beyoğlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi İRO üyesi olarak suçtan zarar görmesi ihtimaline binaen şikayetçi Uğur Ayyıldız ve vekili Avukat Selim Yavuz"un davaya katılmalarına karar vererek istenen belgelerin ve delillerin toplanması için yargılamayı 26 Nisan"a erteledi.
Mahkemede İRO yönetiminden şikayetçi olduğunu belirten Uğur Ayyıldız “5362 sayısı Esnaf Kanunu"na aykırı olarak odaya üye olmayan kişilerin rehberlik mesleklerini sürdürmelerini sağladılar. Odaya üye olmayan kişilerden bağış adı altında makbuzla para topladılar. Kanunda böyle bir şeyin yeri yoktur. Oda mensubu olarak zarar gören ve mağdur durumdayım kanunun gereğinin yapılmasını istiyorum” dedi.
İstanbul Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde İRO üyesi Uğur Ayyıldız"ın yasaya rağmen odaya üye olmayan kişilere seminer verilerek para toplanarak “"Kamu kuruluşları ve tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle üyelerin menfaatine ve kamuya zarar verildiği" iddiasıyla yapılan yargılamada başta İRO başkanı Şerif Yenen olmak üzere tüm yönetim kurulu üyeleri yargılanıyor.



ŞERİF YENEN: TELEFONLA GÖRÜŞTÜK VE PARA TOPLADIK

Davanın ilk duruşmasında İRO Başkanı sanık Şerif Yenen, hakimin sorusuna 2005 yılında çıkarılar 5362 sayısı Esnaf Kanunu"nun yasaklamasına rağmen odaya üye olmayan kişilere vize için seminer vererek, aldıkları paralı hesaplarına kayıt ettiklerini söyledi. Şerif Yenen yönetim kurulunda mali sorumlu olarak tek başına yetkisi bulunduğunu, kendisinin olmadığı durumlarda başkanvekili ve sekreterin çift imza ile odanın işlerin takip yetkisinin bulunduğunu söyledi. Yenen, diğer üyelerin mali işlerle ilgilerinin olmadığını belirtti. 2002 ve 2010 yılları arasında başkan yardımcılığı yapan Nur Öztürk"ün halen yönetimde olmadığını bildirdi.
Yenen, “Kültür ve Turizm Bakanlığı"ndan Celil Güngör"le telefon görüşmesinde aldığımız sözlü muvafakat ile oda kaydı olmayan kişileri seminerlere alarak, onlardan para topladık” dedi.
Yenen, daha sonra şikayet üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişlerinin denetimi sonucu 82.526 lirayı 25 Ocak 2010"da Dösim"e verdik” dedi.


Serif Yenen, Sedat Bornovalı yargılanıyor. Yenen, Nur Öztürk'ü de davaya kattı
 



YÖNETİM KURULU ÜYELERİ: SÖZLÜ OLURLA PARA TOPLADIK Yönetim Kurulu"nda yer alan sanıklardan Mustafa Metin Kurak sorgusunda “Bakanlık görevlisinin sözlü oluruna itibar ettik” dedi.
Diğer sanık Sedat Bornovalı “Bakanlıktan sözlü olurun ihtilaf yaratmayacağını düşünmüştüm” şeklinde konuştu.
Sanık Ayşe Nükhet Everi"de “Ben sözlü onura şahit olan kişilerdenim” dedi.
Sanıklardan Aydın Kudu ise “Sözlü oluru duymadım” dedi.
Sanık Şafak Şallı sorgusunda “Kültür Bakanlığı"nın uyarı yazısını olay geliştikten sonra gördüm. 2007"den sonra ve halen kaydı olmayan rehberlere semineri yasal(!) olarak verebiliyoruz. Bunda usulsüzlük görmedik” şeklinde konuştu.
Sanık Caner Güreliler, olayın seçildiği dönemden önceye ait olduğunu belirterek bilgisi olmadığını söyledi.
Sanık Sinan Duman, yönetim kurulundan istifa ettiğini bildirdi.
Sanık Ayşe Avcı, sözlü olurdan ve ödemelere ilişkin bilgisinin olmadığını söyledi.
Sanık Mustafa Ata Işık, 2010 Mart ayında göreve geldiği için, daha önce görevi olmadığını bildirdi.
Sanık Selim Akın, 2002 yılından beri İRO"nun denetim kurulu başkanlığını yaptığını belirterek “Yönetim kurulunun sözlü onay alınca paranın da odaya kalacağını tahmin ettim. Şikayet üzerine Kültür Bakanlığı bu parayı talep etti ve ödedik” dedi.
Sanık Ahmet Serhan Güngör, 2010 Mart ayında seçildiği için geriye dönük dönem hakkında bilgi sahibi olmadığını söyledi.



UĞUR AYYILDIZ: YASADIŞI İŞLER YAPILDI

Mahkeme Uğur Ayyıldız"ın 2010 yılı içinde yönetime seçilenlerin bu olaya katkılarının bulunmadığı şeklindeki talebini ve onlardan şikayetçi olmadığını dikkate olacağını bildirdi. Ayyıldız, “Suçun oluştuğu kanaatindeyiz. Toplanan paralarla masraf yapıldı. Odanın bulunduğu bina yasal olmayan şekilde Şerif Yenen tarafından satın alındı. Bu konuların yasaya uymadığı görüşündeyiz” dedi.

İRO'NUN AĞIR CEZALIK OLMA HABERİ BUGÜN GAZETESİNDE
İstanbul rehberler Odası-İRO Başkanı Şerif Yenen ve yönetim kurulunun Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yargılandığı Bugün gazetesinde Tolga Atar tarafından şöyle yayınlanmıştı.

İRO Başkanı Yenen"in dolandırıcılık iddiasıyla 10 yıl hapsi isteniyor

Yenen hakkında 10 yıl hapis isteniyor

TUREB Başkanı Uğur Ayyıldız"ın şikayeti üzerine İRO Başkanı Şerif Yenen hakkında ağır cezada 10 yıl hapis istemiyle dava açıldı.


İSTANBUL- Turist Rehberliği Birliği- TUREB Başkanı ve Türkiye'nin duayen profesyonel turist rehberlerinden Uğur Ayyıldız"ın şikayeti üzerine İstanbul Turist Rehberleri Odası –İRO Başkanı Şerif Yenen hakkında ağır cezada kamuyu zarara uğratacak şekilde dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Bugün gazetesinden Tolga Atar"ın haberine göre İstanbul Turist Rehberleri Odası İBaşkanı (İRO) Şerif Yenen ile Turist Rehberliği Birliği (TUREB) Başkanı Uğur Ayyıldız, mahkemede karşı karşıya gelecek. Bugün gazetesinin haberine göre Ayyıldız'ın şikayeti üzerine İRO Başkanı Yenen'le birlikte 11 yönetim kurulu üyesine Ağır Ceza Mahkemesinde "Kamu kuruluşları vb. tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık ve serbest meslek sahibi kişilerin dolandırıcılığı" iddiasıyla 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Olay şöyle gelişti:

YOLSUZLUĞU BAKANLIK BELGELEDİ
Uğur Ayyıldız, 17 Kasım 2009'da Yenen'le birlikte eski yönetim kurulu üyeleri aleyhinde suç duyurusunda bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı müfettişleri yaptıkları incelemede İRO'ya üye olmayan kişilere seminer verilerek haksız ve usule aykırı şekilde para toplandığını belirledi. Yapılan yolsuzluğiu tespit eden bakanlık müfettişleri Şerif Yenen aleyhine para cezası verdiler. Ancak Yenen'in, "Bakanla ben işi hallediyorum" diyerek verilen cezayı ödemediği iddia edildi. Bu dönemde ödenmeyen cezanın üçe katlandığı ileri sürüldü. TUREB Başkanı Uğur Ayyıldız, rehberlik mesleğine zarar verdiği ve kamuyu zarara uığrattığı iddiasıyla şikayetlerini İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na taşıdı.

- TUREB Başkanı Uğur Ayyıldız, savcılık şikâyetinde İRO'ya kaydı bulunmayanlara odanın yasadışı seminerler verdiğini, esnaf sicil kaydı olmayanları odaya kayıtlı gibi göstererek muhtelif miktarlarda para tahsil edildiğini iddia etti.

-Yine odaya kaydı olmayanlara verilen seminerlerden elde edilen gelirlerin oda hesabında tutulduğunu, bunun yasal olmayıp Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgelendiği iddia edildi.

AYYILDIZ'IN TAKİPSİZLİK KARARINA İTİRAZI KABUL EDİLDİ
- TUREB Başkanı Ayyıldız'ın şikayeti üzerine soruşturma başlatıldı. Ancak savcılık, yeterli delil olmadığı gerekçesiyle 12 kişi hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığı' yönünde karar verdi.

- Bunun üzerine Ayyıldız takipsizlik kararına itiraz etti. Bakırköy 9.Ağır Ceza Mahkemesi de, savcılığın takipsizlik kararını kaldırdı.

YENEN'DEN YASAL İDDİASI
Soruşturma kapsamında savcılığa ifade veren ve bakanlık müfettişlerinin yolsuzluğu tespit kararı ve para cezasına hükmetmelerine rağmen, odanın seminer verdiği kişilerin Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verdiği geçerli kokarta sahip yasal rehberler olduğunu iddia eden Şerif Yenen'in, "Bir kimsenin turist rehberi olarak çalışabilmesi için odanın bir yetkilendirme yapması ve bu şekilde oda üyelerini zarara uğratması mümkün değildir. Seminerler yasaldır. Şikâyetçi oda üyesidir. İddia ettiği gibi üye olmayanlardan aidat toplamamız mümkün değildir. Herhangi bir usulsüzlüğümüz varsa genel kurulumuz var. Orada hesap veririz. Kanunsuz işlemimiz yok" dediği ileri sürüldü.

Tolga ATAR- BUGÜN

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.