• BIST 9298.29
  • Altın 2940.718
  • Dolar 34.4659
  • Euro 36.3751
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 19 °C

Serdar Özkan-Mutfak Şefi

Ekim 2004’de İstanbul’da hizmete giren The Marmara Pera Oteli’nin Executive Chef’i(Aşçıbaşı) olarak görev yapıyor. Onu burada ziyaret ettik. Burası The Marmara Hotel İstanbul’un yan kuruluşu olarak hizmete girmiş. Oldukça büyük bir binası var. Serdar Özkan bizi otelin mutfağındaki odasında ağırlıyor. Mutfağa girdiğimizde genç ve birbirinden yetenekli aşçılarla karşılaşıyoruz. Büyük bir özenle akşam mönüsünü hazırlıyorlar. “Serdar Usta” ise onlara son uyarılarını yapıyor. Bu genç ve başarılı aşçımız, son derece de mütevazı bir karaktere sahip. Gelin onu daha yakından tanıyalım.

1976 Bolu, Mengen doğumlu olan Serdar Özkan, Endüstri Meslek Lisesi’ni bitirip makine ressamı olmuş. Daha sonra bu işin kendisine göre olmadığını anlamış ve ressamlığı bırakıp aşçı olmaya karar vermiş

 

Serdar Özkan, meslek hayatına 1993 yılında İstanbul Akgün Oteli’nde başlamış. 3 yıl sonra vatani görevini yapmak için buradan ayrılmış ve Amasya Orduevi’nde şef olarak çalışmış. Askerden döndükten sonra birkaç restoran deneyiminin ardından 1997 yılında The Marmara Hotel İstanbul’a geçmiş.

 

2003 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda açılan International Airport Hotel’e geçip sous chef olarak çalışmış. Ardından da The Marmara Pera’nın açılış hazırlıkları için tekrar The Marmara Hotel İstanbul’da işbaşı yapmış.

 

Bu meslekte hangi alanlarda çalıştınız?

 

Bütün alanlarda çalıştım ama daha çok görselliğin ön planda olduğu soğuk mutfaktan hoşlanırım. Teknik ressamlığın da bunda payı olmuştur.

 

Size göre aşçılıkta iyi yerlere gelmenin yolu nereden geçiyor?

 

En önemli nokta yaptığın yemekler kesinlikle kendi ürünün olacak. Tamamıyla yenilikçi olmak gerekiyor. Yoksa bu meslekte tutunmak çok zor.

 

Unutamadığınız bir anınız var mı?

 

Hilton ParkSA’nın Executive Chef’i Eyüp Kemal Sevinç ile Türkiye Aşçılar Milli Takımı olarak İngiltere’de bir yarışmaya katılmıştık. 2 porsiyonluk bir şov tabağı hazırlayacağız. Eyüp’ün İngilizcesi iyi olduğundan çevirileri o yapıyordu. Ben, sığır yanağı yemeği ile yarışıyordum. Tabağımı hazırladım ama yanında bir tabak daha vardı. Eyüp’e “Diğerleri iki tabak hazırlıyorlar.” Dedim. Eyüp, önce onların yanlış yaptığını söyledi. Bir tabak daha hazırlamaya çalıştık ama zaman yetmedi.”Tek doğru bizimki mi?” demeye kalmadı, yarışma bitti, diskalifiye olduk. Aklımıza geldikçe hâlâ gülüyoruz.

 

            Pera’nın mönüsünde neler var?

 

Dünya mutfaklarından örnekler var. Orijinal reçetelere yeni yorumlar getirdiğimiz gibi kendi reçetelerimiz de var mönüde. Ekonomik ama lezzetli yemekleri seçtik.

 

            Mutfaktaki lezzet avcılığına değinelim biraz. Yeni bir tat keşfederken neler oluyor mutfakta?

 

            Örneğin kendi ürünüm olan Roka çorbası için 3 gün uğraştım. Farklı malzemeler ekledim olmadı; blenderden geçirdim tane tane oldu. Az krema ekleyip tekrar blenderden geçirdim. Krema çorbayı bağladı ve rengi de parlak oldu. Rokayı fazla kullanınca tadı acı oldu. Ben de sadece yapraklarını kullandım ve sonunda aradığım lezzeti buldum.

 

            Bugüne kadar katıldığınız uluslararası yarışmalarda başarılı olduğunuz ve sizi en çok etkileyen organizasyon hangisi oldu?

 

            12-16 Ocak 2001 tarihleri arasında Malta’da gerçekleştirilen, uluslararası “Le Festival International De La Gastronomie A Malte” yemek yarışmasında ülkemizi Eyüp Sevinç yönetimindeki 12 seçkin şef aşçı başarıyla temsil ettiğimize inanıyorum. Bu yarışmaya Türkiye’nin yanı sıra; İngiltere, Almanya, İtalya, Yunanistan, Ukrayna, Portekiz, Azerbaycan, Özbekistan, Kıbrıs Rum Kesimi, ve Malta ülkelerinden kendi dallarında başarılı olmuş 682 şef aşçı katıldı. Biz 44 dalda yarışmaya katıldık. Bu dallardan 39’unda başarılı olduk ve ödül almaya hak kazandık. Toplamda 7 altın madalya, 10 gümüş madalya, 18 bronz madalya, 4 liyakat ödülü ve 2 klasman birinciliği ile takım halinde birinci olduk. Bu büyük başarıyı elde ettiğimiz organizasyon beni en çok etkileyen yarışma oldu.

 

 COMPETITION EXPERIENCE

CHAINE DES ROTISSEURS 1999   FOURTH

 

HOTELYMPIA - LONDON   2000   BRONZE ,MERIT

 

CHAINE DES ROTISSEURS 2000   THIRTH

 

LE  FESTIVAL  INTERNATIONAL  DE  LA  GASTRONOMIE  A  MALTA   2001

 

SILVER, TWO BRONZE, MERIT

 

CHAINE DES ROTISSEURS  2001   SECOND

CHAINE  DES ROTISSEURS 2002   THIRHT

LE  FESTIVAL  INTERNATIONAL  DE  LA  GASTRONOMIE  A  MALTA  2003 TWO  SILVER   TWO BRONZE

LE FESTİVAL INTERNATİONAL DE LA  GASTRONOMİE TURKİA  2005

 

CLASSİFYİNG CHAMPİON SHİP,TWO SİLVER,BRONZE 

 

MOSKOVA CREMLİNE    2005

 

 CUP

 

TWO BRONZE

 

ORGANIZATIONS

2003     SINGAPUR  TURKISH FOODS TRADITIONAL WEEK ORGANIZATION

 

2003     ENDONEZYA TURKISH FOODS TRADITIONAL WEEK ORGANIZATION

 

2001      MALTA ISLAND TURKISH FOODS TRADITIONAL WEEK ORGANIZATION

 

2000     ENGLAND  TURKISH  FOODS TRADITIONAL WEEK ORGANIZATION

Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.