• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 8 °C

Selanik Limanı’nın kontrolü Ruslara geçti

Selanik Limanı’nın kontrolü Ruslara geçti
Pire Limanı’nı Çin’e, Dedeağaç ve Kavalalimanını ABD’ye veren Yunanistan, şimdi de stratejik öneme sahip Selanik Limanı’nı Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakınlığıyla bilinen bir oligarka sattı

SELANİK - Pire Limanı’nı Çin’e, Dedeağaç ve Kavalalimanını ABD’ye veren Yunanistan, şimdi de stratejik öneme sahip Selanik Limanı’nı Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakınlığıyla bilinen bir oligarka sattı. 

Ukraynalı siyaset uzmanı Oleksandr Kovalenko, Selanik Limanı’nın Rus istihbaratının aktarma üssüne dönüşeceğini öne sürdü. Ekonomik krizin pençesinde olan Yunanistan, stratejik limanlarının kontrolünü teker teker küresel güçlere devretmeyi sürdürüyor. 

Pire Limanı’nı Çin’e satan, Dedeağaç ve Kavala Limanı’nı da ABD’ye bırakarak burada bir askeri üs kurmasına izin veren Atina yönetimi şimdi de stratejik öneme sahip Selanik Limanı’nı bir Rus oligarka devretti.

selanik-limani-003.png

Selanik Limanı’na ait hisselerin yüzde 67’sini alan Belterra Investments şirketi böylece ticari açıdan kontrolü ele geçirdi.

Belterra Investments şirketinin sahibi ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan Yunan asıllı oligark İvan Savvidis, Rus istihbarat servislerinin yürüttüğü propaganda ve kampanyalarda aktif rol almasıyla da biliniyor. 

selanik-limani-004.png

İVAN SAVVİDİS KİMDİR?

Haberinde “Yunanistan’ın adım adım Rusya’nın himayesine girdiğini” öne süren Kırım Haber Ajansı, Rus oligark Ivan Savvidis’i şöyle anlattı:

“1958 Gürcistan, Tsalka doğumlu İvan Savvidis eğitimi Moskova’da aldı. Gorbaçov sonrası döneminde fabrikaların özelleştirilmesini fırsat bilerek ülkenin en büyük tütün fabrikalarını devralarak kısa sürede milyarder oligarklar arasına girdi. Putin’e yakınlığıyla tanınır. 

Zamanında Rusya milletvekilliği ve AB Parlamento üyeliğini yaptı. Yunanistan’da önemli yatırımları olan Savvidis, Selanik’teki Makedonya Oteli’nin ve PAOK Futbol Kulübü'nün de sahibi. Vladimir Putin’in en yakın çevresinde bulunan Savvidis, Rus özel servislerinindesteğinden de karşılıklı olarak yararlanıyor.

Yunan asıllı oligarkı Rusya, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne bağımsızlığı verilmesini engellemek için Fener Rum Patriği Bartholomeos’a baskı uygulamak için kullanmıştı. 

“SELANİK LİMANI RUS İSTİHBARAT ÜSSÜNE DÖNÜŞECEK”

Haberde ayrıca Karadağ limanlarından Ortadoğu ülkelerine gönderilen kaçak mallarınkontrolünün Savvidis’te bulunduğu öne sürülerek Ukraynalı siyaset uzmanı Oleksandr Kovalenko’nun şu görüşüne yer veriliyor:

“Selanik limanını kontrol altına alan Yunan asıllı Rus oligarkın yasadışı geliri hızla artmaya devam edecek. Böylece Selanik limanı yakın gelecekte kaçakçılık merkezi ve Rusya’nın Yunanistan’daki etkisini artıracak bir dayanak haline gelecek. Bununla birlikte Savvidis’in geçmişi dikkate alındığında, Selanik limanının Rus istihbaratı tarafından etkin bir şekilde kullanılacağına şüphe yok.”

LİMANLARINI TEKER TEKER SATIYOR

Yunanistan’ın en büyük ve en değerli limanı Pire, 2016 yılında Çin tarafından satın alınmıştı. Çin’in Cosco Group Limited şirketi aracılığıyla 280 milyon dolar karşılığında yüzde 66’sı satın alınan limanın Pekin’in Akdeniz ve Balkanlar stratejisinde önemli bir konumu olduğu belirtiliyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping de Kasım 2019’daki Yunanistan ziyareti sırasında, Pire limanında incelemelerde bulunmuştu. Öte yandan ABD de, Yunanistan’ın kuzeyindeki stratejik Dedeağaç ve Kavala limanlarına geçen yıl yatırım kararı aldı.

Yunan Ekathimerini gazetesinin haberine göre, ABD’li ONEX ve Black Summit Financial Group, Dedeağaç Limanı’nın yüzde 67’sini ve Kavala’daki Filippos B limanını almak için teklifte bulundu. Ayrıca ABD ordusunun Dedeağaç bölgesine bir askeri üs kurduğu da biliniyor.

Kaynak: Yeni Şafak / Deniz Haber / Kırım Haber Ajansı (QHA
Bu haber toplam 2259 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.