• BIST 10029.31
  • Altın 3117.521
  • Dolar 35.5896
  • Euro 36.9943
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara -6 °C
  • Antalya 11 °C

Sağlık turizminde rakipler boş durmuyor

Tümay Mercan

Türkiye sağlık turizminde dünyada önemli bir aktör. Fiyat, tecrübe, sağlık kurumların olumlu fiziki şartları, birçok lokasyona yakınlık, misafirperverlik gibi avantajları var.

2022 yılının sonuna kadar sağlık turizminden elde edilecek gelirin 4 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2023’de 10 milyar doları hedefledi. Ulaşılabilir bir hedef.

Bu durum dünyadaki rakiplerin hoşuna gitmiyor. Son zamanlarda ülkemizin sağlık turizmine yönelik olumsuz haberler çoğalmaya, dikkat çekmeye başladı. Farklı ülkelerden negatif yayınları çok sık duyuyoruz. Gerçekdışı, abartılmış, karalayan, taraflı, bilinçli, fütursuz yayınlar.

Bu negatif yayınların çoğalması iyi değil. Zaman içinde kafa karıştırır ve sağlık turizminde ülkemize yönelik güveni zedeler. İlerleyen zamanlarda ciddi boyutta bir PR çalışması olarak karşımıza çıkabilir.

NE YAPMALI?

Öncelikle bu haberlerin incelemesi yapılıp, kaynak, kullanılan dil görseller incelenmeli, analiz edilmeli.

Sonrasında karşı PR çalışmaları başlamalı. Yüzlerce tedavisinden memnun mutlu hastamız var. Onlarca sağlık kuruluşumuzda her gün başarılı operasyonlar, tedaviler yapılıyor. Bunları ön plana çıkarmanın dışında yapılacak başka çalışmalar da var. Her zamanki gibi yeniden vurguluyorum. Bu konuda sağlık iletişimi ve sağlık turizmi ile ilgilenen biz iletişimcilerle mutlaka birlikte çalışılmalı.

LOBİ

Biz ülke olarak lobi çalışmalarına yeterince önem vermiyoruz. Oysa lobi çalışmaları Halkla İlişkiler/ PR çalışmalarının önemli bir parçasıdır ve büyük krizleri önler. Biz “kriz olsun bakarız” düşüncesindeyiz. Fakat kriz olumsuz izler bırakır ve daha sonra olumsuz izleri silmek için de ayrıca bir çalışma yapmak, emek, zaman ve para harcamak gerekir.

Lobi krizleri önleyici, erken fark ettirici ve yönlendirici bir çalışmadır.

Sağlık turizmi ülkemiz için önemli ve bu konuda mutlaka ülkesel olarak tutarlı çalışmalar yapmamız gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığının ortak çalışması gerekebilir. Devletimizin her türlü imkanı var. Bu ülkede bu konularda tecrübeli insanlar da var. Sadece tecrübe yeter mi? Hayır. Ülkeyi sevmek ve bu çalışmaları ülkenin faydasına yapmayı istemek de önemli bir unsur. Bunların dışında alanı bilmek, takipçi olmak, öngörülü olmak gibi birçok özellik de gerekiyor.

Bunlar da yetmez, sağlık turizmi yapan kuruşlara bu konuda yol gösterici olmak, bütünsel çalışma planlamak lazım.

SAĞLIK TURİZMİNDE RAKİPLER KARALIYOR

Daha önce bu konuları defalarca yazdım. Biz dünyanın ilgisini çeken bir ülkeyiz. İyi yaptığımız işler hemen karalanmaya başlar. Önce kendi içimizden birilerinin bunları düşündüğü de olmuştur. Sonuç olarak her konuda uyanık olmamız gerektiği gibi bu konuda da uyanık olmamız, yol yakınken karşı taarruza geçmemiz gerekiyor. Bu çalışmaları kim yapacak? Sorumlu kurumlar durumun farkındalar ve mutlaka konuyla ilgili çalışmaları vardır, yakın zamanda sonuçlarını görürüz diye düşünmekteyim.

Sözün özü; Sağlık turizmindeki çizgimizi yükseltmemiz için saldırılara, karalamalara karşı uygulanabilir, ayakları yere basan, esnek, duruma göre dönüştürülebilir bir planımızın daima olması gerekiyor. Demedi demeyin. Katkı sunmaya, proje üretmeye daima hazırız.

Bu yazı toplam 3071 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.