ANKARA- Salgınla mücadelede gözlerin çevrildiği Sağlık Bakanlığı, personel sayısı ile sağlık araştırmalarının yetersiz olduğunu ve sağlık personelinin coğrafi dağılımında dengesizlikler bulunduğunu belirtti.
Bakanlığın “Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede erken uyarı ve cevap sistemi kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini” kaydetmesi de dikkat çekti.
Koronavirüs salgınıyla mücadelede gözlerin çevrildiği Sağlık Bakanlığı’nın 2019 Yılı Faaliyet Raporu’da itiraf niteliğinde açıklamalar yer aldı. Raporda, “Bulaşıcı hastalıklarla mücadelede erken uyarı ve cevap sistemi kapasitesinin geliştirilmesi” gerektiği belirtildi.
Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; faaliyet raporunun “zayıflıklar” başlıklı bölümünde de “Sağlık personel sayısının sağlık hizmet talebi ve kurumsal ihtiyacı karşılayamadığı, çalışan personelin motivasyonunu artırmaya yönelik uygulamalar olmadığı, sağlık araştırmalarının sınırlı olduğu ve sağlık personelinin coğrafi dağılımının dengesiz olduğu” belirtildi.
ÇALIŞMA ALANLARI YETERSİZ
Personel arasındaki yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayanlardan yeteri kadar faydalanılmadığının da aktarıldığı raporda, personele ait çalışma ve sosyal alanların yetersiz olduğu dile getirildi. Raporda yabancı dil bilgisi iyi düzeyde olan personelin yeterince bulunmadığının altı çizilerek, mesleki görev tanımlarının açık ve net olmadığı ifade edildi.
SABİM’E 1 YILDA 500 BİN ŞİKÂYET
Bir süre önce koronavirüs danışma hattına dönüştürüldüğü açıklanan 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM) geçen yıl aylık ortalama 159 bin 644 başvuru geldi. SABİM’e yapılan başvurulardan 915 bin 842’si bilgi almak için yapılırken “490 bin 186’sı ise şikâyet amaçlı” yapıldı. Başvuruların 369 bin 711’inin Merkezi Hekim Randevu Sistemi için (MHRS), 92 bin 899’sının talep, 21 bin 843’ünün acil yardım talebi olarak yapıldığı bildirildi. 2019 yılında SABİM’e yapılan toplam başvuru sayısı 1 milyon 915 bin 730 olarak açıklandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.