• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 14 °C

Rus kadının zeytinyağı sevdası

Rus kadının zeytinyağı sevdası
Rusya'da Minsk Üniversitesi Filoloji Bölümü mezunu Larissa Robins, Ahmetçe köyünde kurduğu fabrikada Türkiye'de zeytinyağı tüccarı oldu.

ÇANAKKALE -Rusya'da Minsk Üniversitesi Filoloji Bölümü mezunu Larissa Robins, Türkiye'de zeytinyağı tüccarı oldu. Robins, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe köyünde kurduğu fabrikada organik zeytinyağı üretip ihraç ediyor. Rusya'nın Pugaster kentinde doğan Larissa Robins, üniversiteyi bitirdikten sonra geldiği Türkiye'de İstanbul Üniversitesi'nin çalışanlar için uyguladığı gece sertifikası programına bir yıl devam ettiğini söyledi.
Daha sonra gittiği Moskova'da ticaret üzerine bir şirket kurduğunu ve işleri dolayısıyla sürekli İstanbul-Moskova arasında seyahat ettiğini anlatan Robins, Türkiye'den ne gibi ürünler ihraç edilebileceği konusunda araştırma yaptığını ve bu sırada tanıştığı organik zeytinyağını üretmeye karar verdiğini ifade etti.
Bunun için, hem kendi yaşam tarzına hem de organik tarıma uygun olmasından dolayı Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Ahmetçe köyüne geldiğini kaydeden Robins, burada kurduğu butik tarzı fabrikada 5 yıldır organik zeytinyağı üretimi yaptığını belirtti.
Anlaşmalı olduğu köylülerin kendisinin istediği kriterlere uygun organik zeytin yetiştirdiğini ve bu zeytinleri fabrikada işlediklerini dile getiren Robins, iş yerinde "Az ve öz" üretim felsefesine uygun olarak zeytinyağı üretildiğini bildirdi.
Türkiye'nin bir zeytinyağı deposu olduğunu, ürettiği yağları şişeleyerek ihraç ettiğini, şişelenmiş yağ ihracatının da zor olduğunu vurgulayan Larissa Robins, "Ben bu işi hobi olarak yapıyorum ve küçük kalmasını istiyorum. Amacım Türk zeytinyağına prestij kazandırmak" dedi.
Ahmetçe köyünü seçmesinde organik zeytin üretiminin Küçükkuyu ile Assos arasındaki 29 kilometrelik alanda başlamasının etkili olduğuna değinen Larissa Robins, şunları söyledi: "Tarladaki ağaçların kökleri zarar görmesin diye tarlayı asla sürdürmüyoruz. Toplanan zeytinleri 12 kiloyu geçmemek şartıyla kasalara koyarak 2 saat içinde sıkılmasını sağlıyoruz. Zeytin çuvalda beklerse kalite kaybeder. Aroması gitmesin diye zeytinlere yıkama işlemi de uygulamıyoruz."
Zeytin hasadına ekim ayında başladıklarını ve kasım sonuna doğru bitireceklerini anlatan Robins, şu anda İsviçre, Hollanda ve Çin'e şişelenmiş yağ ihracatı yaptığını, Rusya, Avustralya ve Japonya ile de bu konuda görüşmelerinin sürdüğünü sözlerine ekledi.

Kapat

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.