ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA - Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan,'' lkemizde Bakanlık, yerel yönetimlerin bir turizm politikası yok. Rotasız gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Turizmde rakip ülkelerin hepsinin turizm rotası var. Planlamalarının hepsi önümüzdeki 15 -20 yılı kapsıyor. '' dedi
Antalya'da kontrolsüz otel yapımı Akdeniz ülkelerinde turizmde rakip ülkeler İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkeler karşısında konaklamada ucuz ülke konumuna getirdi. Antalya'da Akdeniz kıyısı Gazipaşa ilçesinden Kaş ilçesine kadar uzanan sahil şeridinde yatak kapasitesi 680 bine ulaştı.
Türkiye'de son 40 yıl içinde en fazla yatak kapasitesi olan turizm destinasyonu Manavgat-Side oldu. Manavgat Side turizm destinasyonu 40 yıl önce yatak kapasitesi 3 binden 300 bine ulaştı.
BEŞ YıLDıZLı OTEL DIKILMESINE KARŞıYıM
TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, Antalya'nın 45 yıl içinde yatak kapasitesinin 5 binden 680 bine ulaşmasının konyrolsüz turizm yatırımlarına iyi bir örnek olduğunu söyledi.
TİSOYAB Başkanı Hüseyin Aydoğan, ''Gecekondu binası diker gibi aynı konsepte beş yıldızlı otel dikilmesine karşıyım. Ülkemizde maalesef turizm sektörü altın yumurtlayan tavuk görünüyor. Ama; tavuğun yumurta bıraktığı folluğu yerini düzeltme noktasında Bakanlık ve yerel yönetimler üç maymunu oynuyor. Plansız bir turizm eninde sonunda bir yere toslar. Kontrolsüz güç güç değildir diye bir söz var. Bu söz tam turizm sektörüne cuk diye uyuyor. Pandemi öncesi Antalya'ya gelen maksimum gelen turist sayısı 16 milyondu. 2022 yılında beklenen arzu edilen temenna edilen ise yine aynı rakam. Ama bu na karşı üç yıl içinde yatak sayısı yaklaşık 40 bin artmış; '' O zaman adama sormazlar mı?' bu ne perhiz ne lahana turşusu'' diye.'' dedi.
ANTALYA YATAK KAPASİTESİ İLE YETERLİ DOYUMA ULAŞTI!
Hz. Mevlana'nın '' Ne olursan ol, yine gel '' sözünden hareketle deni, kum ve güneş turizminde 40 yıllık Avrupalı ve Alman turist misafir etme tecrübesi olan bir destinasyona, bu sözü turizme uygulanmayacağının altını çizen Hüseyin Aydoğan,'' Bir Alman turistin 15 yıldır aynı otelin aynı odasında denize bakan balkonundan bir sene sonraki yıl geldiğinde denizi göremiyorsa biliniz ki ; gecekondu binası dikilmiş gibi beş yıldızlı otel yapılmıştır. Bunun adı turizmcilik değildir. Almanya'da, Hollanda'da , Fransa'da , İspanya'da bütün belediyelerin '' turizm masası'' birimleri bu birimden onay almadan Almanyada ben falan eyaletin falan şehrine beş yıldızlı otel yapacağım diyemezsiniz. İzin vermezler Mesela Almanya'da bir dört ve beş yıldızlı otel mesafe aralığı 400 metre olmazsa oraya yeni bir otel yapımına izin vermiyorlar Ayrıca o bölgede son 5 yıl içinde otellerde konaklama yapan misafir sayısı ortalamasını hesaplıyorlar. Eğer açacağın otel farklı bir konseptte hizmet vermeyecekse oradaki otellerin müşterilerine çalma yada zarar verme ihtimaline karşı izin vermiyorlar.'' diye konuştu.
'
SİDE MARKASIYLA SATILMASI TURİZME ZARAR VERİYOR
Tecrübeli turizmci Hüseyin Aydoğan, Antalya'nın deniz, kum ve güneş turizmi konseptinde yatak kapasitesinde yeteli doyuma ulaştığının alyını çizerel sözlerini şöyle tamamladı: '' Bizde başta Almanya ve Avrupa turizm pazarında oteller Side markasıyla satılıyor. Manavgat'ta Kızılağaç Turizm Bölgesi ile Gündoğdu Turizm bölgeleri arasında kalan bütün oteller Side ismi ile deniz kenarı diye satılıyor. Buraya kadar her şey çok güzel ama; turist otele yerleşince turistler plaja 5-10 kilometre ötesine araçlarla taşınıyor. Bu durum turistte güven duygusunu yıkıyor. Plaja 10 kilometre uzaklıktaki bir oteli '' sen turiste deniz kenarı diye sayman turizme en büyük ihanettir. Bu sürdüğü sürece Antalya turizmi kitle turizminde bir arpa boyu yol almaz. Şark kurnazlığı ile bir süre siyasetçi topunu çevirir ama ; alma turizm olmaz. Turist otele gelip, otelde plaja 10 kilometre araçlarla taşıdığını görünce otelcinin takke düşer '''kel' görünür.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.