• BIST 9758.14
  • Altın 2830.064
  • Dolar 34.0499
  • Euro 37.8975
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 27 °C
  • Antalya 26 °C

Roma'daki Trevi Çeşmesi için bilet sistemi düşünülüyor

Roma'daki Trevi Çeşmesi için bilet sistemi düşünülüyor
Trevi Çeşmesi genellikle o kadar kalabalık oluyor ki, ihtişamının çoğunu görmek mümkün olmuyor

 

ROMA - Turist akınına uğrayan Roma, aşırı turizmi ve şehrin en ünlü destinasyonlarından birine yönelik 'saygısızlığı' engellemenin yollarını arıyor. İtalya'nın başkenti Roma'da yakında en ikonik bölgelerinden birine giriş için bilet sistemi başlatılabilir.
Yetkililer, hem kontrolsüz turist kalabalığını azaltmak hem de "sürdürülebilir turizmi" teşvik etmek için devam eden planların bir parçası olarak tarihi Trevi Çeşmesi'nde bilet sistemine geçmeyi planlıyor.

18. yüzyıldan kalma çeşme, Roma'ya gelen turistler için uzun zamandır "mutlaka ziyaret edilmesi gereken" bir yer ancak neredeyse her zaman aşırı kalabalıkla ve yankesicilerle dolup taşıyor.

roma,-trevi-cesmesi-.jpgRoma'nın turizmden sorumlu belediye meclis üyesi Alessandro Onorato, İtalyan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, "Şahsen ben Trevi Çeşmesi'ne sınırlı ve zamanlı yeni bir giriş şekli uygulanmasından yanayım," dedi.

Onorato, söz konusu planın, hayata geçirildiği takdirde "Romalılar için ücretsiz ve turistler için sembolik bir euroya mal olan bir [bilet] rezervasyon sistemi" olarak işlev göreceğini de sözlerine ekledi.

Bu maliyete rağmen, şehir yetkilileri ücretin amacının para toplamak değil, "saygıyı hak eden bir anıtın üzerinde dondurma ya da pizza yenmesini" engelleyerek kalabalığı azaltmak ve kontrol etmek olduğunu belirtiyor. Roma'daki bazı yetkililer Trevi Çeşmesi'nin gelecekte çok daha sessiz olacağını umuyor.

roma,-trevi-cesmesi--001.jpgTREVI ÇEŞMESI PLANININ GERÇEKLEŞMESI NE KADAR OLASI?

Tarihi çeşme, İtalya'nın ve dünyanın en çok ziyaret edilen cazibe merkezlerinden biri. Bu da, İtalyan mimar Nicola Salvi tarafından tasarlanan ikonu görebilmek için kalabalığın arasında mücadele edenlerle sık sık dolup taştığı anlamına geliyor.

Onorato bilet uygulamasını yerinde görmek isterken, belediye sözcüsü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, söz konusu önerinin sadece "bir başlangıç fikri olduğunu, henüz somut bir şey olmadığını" belirtti.

"Bu hassas ve zor bir konu ancak er ya da geç ele alınmalı," diyen sözcü, sözlerine şöyle devam etti: "Rekor rakamlara ulaşan Roma turizmi, şehir ve çevre için sürdürülebilir hale getirilmeli."

Roma her yıl ortalama 35 milyon ziyaretçi ağırlıyor ve bu sayının 2025 yılında daha da artması bekleniyor; zira kentte ve Vatikan'da bir yıl boyunca düzenlenen dini etkinlik Jübile'nin milyonlarca ziyaretçiyi bölgeye çekeceği düşünülüyor.

roma,-trevi-cesmesi--002.jpgBAŞKA NERELERDE GIRIŞ ÜCRETI VAR YA DA PLANLANIYOR?

Trevi Çeşmesi'ne girişin ücretli olması planı, İtalya'da turist kalabalığını kontrol altına almaya yönelik ilk girişim değil.

2024 yılının başlarında Venedik, insanları daha az yoğun saatlerde gelmeye teşvik etmek amacıyla yoğun dönemlerde gelen günübirlik ziyaretçiler için 5 euroluk bir bilet denemesi yapmıştı. Yetkililer ve yerel halktan karışık tepkiler alan denemenin 2025'in en yoğun sezonunda tekrarlanması bekleniyor.

Bu hafta başında ayrıca, Başbakan Giorgia Meloni hükümetinin Roma ve Floransa gibi yoğun şehirlerdeki kitlesel turizmle mücadele etmek için turist vergisini arttırmayı düşündüğü açıklandı.

VENEDIK GÜNÜBIRLIK TURISTLERE PARALI GIRIŞ UYGULAMASINI BAŞLATIYOR

Venedik'te tur gruplarına 25 kişi sınırı getirildi ve megafon yasaklandı

Bu gerçekleşirse, yerel konaklama yerlerinde bir gece kalan ziyaretçiler kişi başına gecelik 25 euro (940,15 TL) ödemek zorunda kalacak.

Bu öneri, konaklama sektöründeki bazı liderler tarafından öfkeyle karşılandı ve bir kısmı bunun sektöre zarar vereceğini ve çok sayıda kişiyi İtalya'yı ziyaret etmekten tamamen vazgeçireceğini öne sürdü.

Onorato ise Corriere della Sera'ya verdiği demeçte, Roma'daki yetkililerin şehrin tarihi merkezi üzerindeki baskıyı azaltmak için yeni pansiyon ve tatil evlerinin açılmasını sınırlandırmak istediklerini belirtti.

Ancak şu anda bunu yapacak güce sahip değiller: "Bugün tarihi merkezdeki restoran ya da fast-food satış noktalarının sayısını sınırlayabiliyoruz ancak otel dışı tesislerin açılmasını engelleyemiyoruz."

Bu haber toplam 317 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.