ANKARA - Ulus Bent Deresi’ndeki 5.000 kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nun ortaya çıkarılması için 5 katlı otel yıkıldı. Antik tiyatronun bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edilen bölgedeki harap haldeki yapılar yıkıldı. Alandaki son yapı olan ve uzun süredir mahkeme süreci nedeniyle yıkılamayan 5 katlı Antalya Otel de dün gece yıkıldı.
EVSIZLER YAŞıYORDU
Ankara Ulus’taki Antik Roma Tiyatrosu, daha önce evsizlerin yaşamaya başlaması ile gündeme gelmişti. Antik tiyatroda kalanlar ateş yakıyor ve tarihi eserlere zarar veriyordu. 2014 yılının sonlarında yaşanan bu olay ile antik tiyatronun bazı bölümleri ciddi zarar görmüştü.
M.S. 1. ile 2. yüzyıl arasında yapıldığı sanılan Roma dönemi Antik Tiyatrosu’nun restorasyon çalışmaları sırasında eski dönemlerden kalma hamam, tapınak, agora, sur, hipodrom, sütun gibi çok sayıda tarihi eser ortaya çıkartıldı. Ancak uzun süredir etrafı derme çatma çevrili halde bekleyen tiyatro, son dönemlerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıyaydı.
TIYATRONUN ÜSTÜNDEKI SON YAPı DA YıKıLDı
Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkan Akar Pınar Üstün, daha önce, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait 4 katlı binayı, İlksan Öğretmenevi’ni, Anıl Otel’i, geneleve ait 6 binayı ve 10’un üzerindeki metruk yapıyı tarihi binalara ve çevreye zarar vermeden yıktıklarını söyledi.
Bölgeyi örten son yapı olan Antalya Otel’in yıkılmasının önemli olduğunu bildiren Üstün, “Tarihin üzerine kurulan ve yıllar içinde iyice metruk ve çirkin bir görüntüye yol açan son bina olan 4 katlı Antalya Otel’in yıkımı için uzun mücadeleler verildi. Mahkeme süreci nedeniyle yıkamadığımız bu salaş yapıyı, Bakanlar Kurulu ve mahkemenin ilgili kararları doğrultusunda, ‘acele kamulaştırma ve el koyma işlemi’nin ardından ortadan kaldırdık.” dedi.
TIYATRO TAHRIP EDILDI
Akar Pınar Üstün, çalışmaların tamamlanmasıyla alanı ve çevresini gezen ziyaretçilerin, adeta tarihi bir yolculuğa tanıklık edeceklerini söyledi. Tiyatronun taşlarının andezitten yapıldığını ve bu taşların Hıdırlıktepe’deki taş ocağında imal edildiğinin belirlendiğini kaydeden Üstün, aynı taşların, Bizans döneminde Ankara Kalesi’nin surlarında da kullanıldığını bildirdi.
Tiyatronun tahrip edildiğini belirten Üstün, “Ancak tiyatronun bulunduğu bölge öyle bir bölge ki kazdıkça tarih çıkıyor. Tarih kitabı sayfaları gibi yaprak yaprak tarihle karşılaşıyoruz.” dedi.
arkeofili.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.