• BIST 9615.21
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 15 °C

Roma aristokratlarının villaları

Roma aristokratlarının villaları
Romalı aristokratlara ait olan Germenicia Antik Kenti Yamaç Villaları’nın taban mozaikleri, otoritelerin katıldığı sempozyumda görücüye çıkıyor.

KAHRAMANMARAŞ - Türkiye’de son yıllarda yapılan en önemli tarihi keşiflerden biri olan Germenicia Antik Kenti, dünyaya açılıyor. Kaçak define kazılarında ortaya çıkan ve Romalı aristokratlara ait olduğu tahmin edilen Germenicia Antik Kenti Yamaç Villaları’nın taban mozaikleri, otoritelerin katıldığı sempozyumda görücüye çıkıyor.

germenicia-2.jpg

5. Uluslararası Türkiye Mozaik Corpus’u Sempozyumu 28-30 Haziran tarihleri arasında Kahramanmaraş’ta yapılacak. 2007 yılında yöre sakinlerinin ev tadilatları ve definecilerin kaçak kazıları sonrası bulunan ve keşfi büyük heyecan yaratan Germenicia Antik Kenti Yamaç Villaları’nın taban mozaiklerinin dünya literatürüne girmesi amacıyla dünya mozaik otoriterleri bir araya geliyor. Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi tarafından organize edilen, Kahramanmaraş Valiliği himayesinde ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle gerçekleştirilecek sempozyuma 31’i yabancı 92 akademisyen katılacak. Aralarında Dünya Mozaik Araştırmaları Merkezi (AIEMA) başkan vekili Prof. Dr. Jean Pierre Darmon ve Uludağ Üniversitesi Mozaik Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin’in de yer aldığı uzmanlar kazı alanlarını gezerek, mozaikleri yerinde inceleyecek.

germenicia-3.jpg

Türkiye’nin en büyük açık hava müzesi

Kaliteleri ve ikonografileri açısından Zeugma mozaikleri ile yarışacak nitelikte olan Germanicia kenti, şehir merkezinden başlayarak Karamaraş semtine kadar 146 hektarlık geniş bir alana yayılıyor. Kentin kalıntılarının bulunduğu Dulkadiroğlu, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Şeyhadil Mahalleleri, bu kapsamda 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi. 2010 yılında başlatılan kurtarma kazılarında bir bölümü gün yüzüne çıkarılan antik kentteki kazılar tamamlandığında Türkiye’nin en büyük açık hava müzelerinden biri olacağı tahmin ediliyor.

Bilinen en farklı mozaik ‘Horoz’ figürü

10 desimetrekareye düşen mozaik taşı sayısı yaklaşık 15-20 tane olan mozaik tabakalarındaki özenli işçilik, tasvirlerdeki desen, konu ve ikonografi çeşitliliği mozaik tabalarının özgün bir karakter taşıdığını gösteriyor. M.S. 4. ve 5. yüzyıla ait bir Roma Kenti olduğu ve sakinlerinin yüksek mevkili aristokratlar olduğu anlaşılan Germenicia, Maraş’ı dünyanın en önemli mozaik merkezlerinden biri haline getirecek. Her birinde yaklaşık 15-20 oda bulunan 100 adet villanın olduğu tahmin edilen antik kentin taban mozaikleri, dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında önemli ipuçları veriyor. İnsan, hayvan ve bitki figürlerinin çok gerçekçi şekilde resmedildiği mozaikler arasında bulunan ‘horoz’ figürünün ise günümüzde bilinen mozaikler arasında karşılaşılmamış, benzersiz bir yapıya sahip olduğu belirtiliyor.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.