• BIST 9771.16
  • Altın 2725
  • Dolar 33.9708
  • Euro 37.6168
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • Antalya 26 °C

Rehberler Günü ve bitmeyen sorunlar

Osman Özbuldu

Turist Rehberleri Günü,Turist Rehberleri adına kutlanan (WFTGA) Turist Rehberleri derneklerinin dünya federasyonunun projesi olarak 1990  yılından beri dünya genelinde ve Ülkemizde de (TUREB) Turist Rehberleri Birliğince  kamuoyunda turizm ve rehberlik mesleğine dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu nedenledir ki; Geçtiğimiz günlerde, rehber meslek kuruluşlarınca , Mesleğin önemi ve yaşanan sorunlarının gündeme taşındığı basın açıklamaları ve çeşitli etkinlikler yapıldı.

 

Turist Rehberleri Birliği (TUREB) üyesi turist rehberleri meslek kuruluşları (Oda veya Dernek) kamuoyuna yönelik bedelsiz tur organizasyonları , seminerler yapmakta, sergiler tertip etmekte, yaşlılara, çoçuklara, engellilere yönelik faliyetlerde bulunmaktadırlar.

 

Meslektaşlararası sosyalleşmeye katkı sağlayacak çalışmalar da yapılmaktadır.( tiyatro,sinema,piknik ve gezi vs.), liyakat paketleri verilmektedir. Ülkemizde turizm yapılabilmesinde rehberler öncü çalışmalara pek çok kez katkı sağlamışlardır. Turizmde sürdürülebilirliğin sağlanmasında, Rehberlerin Birlik ve baraberliği desteklenmelidir. Rehberler arası dostluk, sevgi, kardeşlik ve birlik adına beraberliklerin oluşturulmasına olumlu katkıları gözetilince, önemi daha fazla hissedilmektedir.

 

Rehberlerin mesleki sıkıntılarına gelince, Sorunlar dün vardı, üzücü olan günümüzde de yoğun olarak yaşanmakta olduğudur. Yetkililer görevlerinin gereğini yeterince etkin yapmamaktadırlar. Endişe ile söylüyoruz ki, turizm sektöründe çalışanların durumu hiç açıcı değildir. Turist rehberleri mesleğini yapmak ve Emeğinin karşılığını almak istemektedir. Turist rehberleri, reel sektörde, mesleğin saygınlığına zarar verici davranışlarla mağdur olabilmektedir.

 

Turist Rehberleri, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yetkilendirildiği halde, bakanlık tarafından daha sonra sokağa bırakılan çocuk muamelesi görmektedir. Bakanlık, rehberlerin mesleki faaliyetleri esnasında yaşadığı sorunların çözümünde yeterince etkin değildir.

 

Turizm sektöründeki sorunların kapsamlı bir şekilde ele alındığı, çözümler üretildiği, turizmi geliştirici ileriye dönük kalıcı politikalar oluşturulması yönünde kararlı adımlar atılması tespitleriyle ortaya konan 2. Turizm Şurası kararlarının gereği hala yerine getirilmemiştir. Bununla birlikte, yasal düzenlemelerin eksikliğinden veya yetersizliğinden mağdur durumda olan Turist Rehberleri, süslü sözler ile bugün yarın denilerek, yıllardır avutulurcasına bir umutla bekletilmektedir.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan şu anki 60. hükümete kadar en az kurulan hükümet sayısınca, bakan ve bürokrat tarafından yönetilip yürütülmesine rağmen, Profesyonel Turist Rehberliği sektör adına taşıdığı öneme ve yapılan işin milli çıkarlar adına sorumluluğuna rağmen uygun bir statüye kavuşturulamamıştır.

 

Küresel yaşanan dünya ekonomik krizinin etkisiyle, sektörde her kimle konuşsak, acenta sahibi-yönetici, otel sahibi-yönetici, taşıma sektörü, şoför, turist rehberi ve turizmle ilgili yan sektör "öldük, bittik" demektedir. Ama soruna çözüm üreteceklerden yaşanan kıriz'e ne tür tedbirler alındığına dair, Henüz, olumlu bir ışık görememekteyiz.

 

Her ne kadar ülkemize gelen turist sayısında takdire şayan artışlar söz konusu olsa bile, Ülkemizin sahip olduğu turizm potansiyeline paralel bir gelir patlaması yaşanmamıştır. Bu nedenle, yetkililerce önümüze getirilen sayısal artışlar, turizmdeki geleceğe olumlu bakmamızı sağlayamamaktadır. Turist basına ortalama harcama miktarındaki düşüklük ve beklenti içinde olunan nitelikli turist profilinin sayısal yetersizliği ortadadır.

 

21. yüzyılda turizmin küresel ekonomi içerisindeki payının giderek büyüyeceği ve turizm hareketlerinin hızlanacağı göz önüne alınınca, Ülkemizin muhtemel turizm payını yeterli bulmak mümkün değildir. Son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmesine rağmen, sektörün ihtiyacı olan alt yapı sorunları yeterince çözülememiş, meslek birlikleri yasası, dolayısıyla turist rehberlerini ilgilendiren yasal düzenlemeler yapılmamıştır.

 

Turizm sektöründe sadece getirilerinin gündemde yer aldığı sorunlarının ise görülmezden gelindiği bir ortamda, ülkenin turizm ile varmak istediği hedeflere varması kolay görülmemektedir. Hafif bir rüzgârla bile üşüten ve ivme düşüren turizmle nereye varılacaktır. Sektörde bulunanlara ve sektörü umut görenlere nasıl bir yön gösterilmektedir.

 

Bir an önce, Türk turizmi adına direksiyonda bulunanlar, sorumluluklarının gereği olan, ülkenin üzeri kapatılmaya çalışılan potansiyeline uygun çalışmalar yapmalıdır.

 

Unutmamalıdır ki;

 

Türkiye ideal ve zengin bir turizm ülkesi özelliğine sahiptir, vizyonumuz, turizmi ülke genelinde gelistirmek olmalıdır.

 

Türk turizminde turist rehberlerinin verdiği saygın mesleki mücadeleye katkı koyanlara selam olsun,

 

Turist rehberleri günümüz kutlu olsun,

Bu yazı toplam 2386 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.