• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 9 °C

Rehber yasasına 5 günde görüş

Rehber yasasına 5 günde görüş
Bakanlığın aylardır TUREB, ARO, İZRO'dan gizlediği turist rehberleri yasa taslağı ortaya çıkınca çaresiz kalıp rehber örgütlerinden 5 günde görüş istedi.

İSTANBUL- Türkiye'de bulunan 7 bini aşkın profesyonel turist rehberinin varlığını hiçe sayan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, meslek örgütlerine ve en büyük meslek örgütü Turist Rehberleri Birliği TUREB'in ve ona bağlı Antalya Rehberler Odası -ARO, İzmir Rehberler Odası-İZRO ile yaklaşık 20 ilde bulunan rehber örgütlerinin görüşlerini almadan kapalı kapılar ardında hazırladığı “Turist Rehberleri Kanunu Taslağı"nı apar topar yürürlüğe koyma çabasına girdiği iddia edildi.
Ancak gizlenen yasa birdenbire ortaya çıkınca ne yapacağını şaşıran bakanlığın taslağın birer örneğini ARO ve İZRO'ya göndererek Turist Rehberleri Kanun Taslağı için İZRO ve ARO'dan ikisi tatil günü olmak üzere 5 gün içinde görüş istedi.
Aylar süren ve kendilerinin katılmadığı bir çalışmaya 5 gün içinde cevap vermenin hatalarla dolu olacağını belirten İZRO ve ARO "Böylesine kapsamlı bir yasa taslağı için 5 günde cevap istenmesinde başka amaç aranır" dediler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın uygulaması tüm rehber camiasını şaşırtırken kanun taslağı hazırlığında adı geçen örgütlerin hiçbirini temsil etmeyen İRO Başkanının temsilci olarak alması “çifte standart” ve daha önceleri aynı görüşü savunan  turizmgazetesi.com"un yaklaşımıyla bakanlıktaki “hizipçilik” anlayışını ortaya koydu.

AVRUPA BİRLİĞİ"NE BÖYLEMİ GİRECEĞİZ?
TUREB, ARO ve İZRO yöneticileri “Böylesine hayati bir konu için 8 gün içersinde cevap beklenmesi hepimizi şaşırttı. Bakanlığın herkese eşit mesafede durma mecburiyeti varken bazı kişileri kayıran ve rehberlik mesleğini bitirecek kararların alınmasında, rehberlerin görüşünü almayışı hepimizi  üzdü.  Bakanlığın bu gibi konularda yanlı ve birilerinin tarafı gibi davranması Türkiye'nin demokrasi anlayışına uymuyor.  Avrupa Birliği"ne uyum süreci içinde sivil toplum örgütlerinin sorumluluk almaları planlanırken bazı kişileri hiç yetkileri olmadığı halde ön plana çıkarmak gayreti bakanlığa yakışmıyor” dediler.

İZRO BAŞKANI YALÇIN ULUKAYA'NIN “GİZLENEN YASA ORTAYA ÇIKTI” AÇIKLAMASI ÜZERİNE TARTIŞMALAR BAŞLADI

Merhaba Degerli Arkadaslar,

 

TOBB/TUREF/IRO Yasa Taslagini savunan gorusleri hayretle izliyorum. Bu sekilde nasil dusunulebilir? Teslim olarak sonuc alindigi nerede gorulmus?

 

Asagidaki mesaj ornegi; mesajini gercekten inanarak mi, cok seyi izleyerekbilerek mi yaziyor bu arkadas?

 

1-)Bugun Esnaf Odalarina uye olmak,"Kendi Nam ve Hesabina Calisan Serbest Rehberlerden Isci/Memur/Tuccar Olmayan Rehberler" icin yasal zorunluluktur. Zaten bu uyelik sayesinde, Oda uyesi olarak sayilari 4000`e yaklasan bu Rehberler; vergilerini stopajla odeme hakkina sahipler ve defter tutmuyorlar da.

 

Bu durum oncelikle piyasanin guclu aktorlerinin etkisinde kalan Bakanlikburokratlarinca ve bazi Rehber Kurumlarinca da engellenmeye calisildi. Oysa, bu uygulama genele yayilinca; Rehberler guclu ve bagimsiz bir Rehber Odalari Birligine sahip olacak. Bu gercegi engelleme hareketidir iste bu yasanmaya baslanan TOBB/TUREF/IRO Yasa Taslagi ile baslatilan surec ve Rehberleri kendi oz orgutleriyle degil de, sermaye orgutu hakimiyetiyle orgutlemeyi planladi birileri. O birileri icinde, kendi Odasini Dernek gibi yoneten IRO YK Baskani da, piyasanin guclu aktorlerinin ve onlarin etkiledigi burokrasinin sectigi ve gorevlendirdigi bicimde, bu isin taseronu oldu. Rehberlerin cok azinin orgutlenme konusunda saglam bilgili ve orgutte

gorev almaya niyetli olmasi da onu ve cevresini cesaretlendiriyor.

Komik olan; Rehber Esnaf Odalarinin Esnaf Birligi ve Sanayi Ticaret

Bakanligina bagli oldugunu soyleyerek, elestiri getirenler susuyor. Ustelik TOBB da Sanayi Ticaret Bakanligina baglidir.

 

2-)Taslagi hazirlayan "oligarsik/totaliter" grup; bu degisim icine, Alan

Kilavuzlarinin Rehber yapilmalarini unutmayarak;  Rehber Esnaf Odalariyla Rehber Derneklerini sokmayi ertelemis . IZRO ve ARO`nun bagimsizliktan yana ve meslek politikasinda izledigi gercekci samimi tavir nedeniyle, IZRO ve ARO bu calismaya alinmamis."-Neden acaba", diye sorma geregi var mi?

Esnaf Odalari ve Dernekler icin dusundukleri de belli oluyor:..."-Meclis

yasayi yaparken eklemelerle durumlari belli olsun"..."Yeni Yasada yer

almazlarsa, zamanla soluksuz kalarak, bogulsunlar"...

 

3-)Ayrica, bu yasa taslagi yasalasirsa; rehberlerin gelirleri cogalacak

sanmak safdilliktir. O konu: Dunyadaki ve ulkemizdeki turizme musait

ekonomipolitik iklimlerin ne durumda oldugunun, turizm ekonomisinin,

piyasanin isidir...Daha cok vergi vermemiz de vergi adaletini saglamaz ve onurumuzu arttirmaz.

 

4-)TOBB icinde butcesi meslekten insanlarimizca kontrol edilmeyen icazetli bir komisyonda temsil edilmemiz de, ne Birlik olmamizdir, ne de meslegin gelisecek olmasidir. Olsa olsa, sermayenin daha cok boyunduruguna girmektir.

Dolayisiyla, koru korune degil; gercekci dusunmek gerekir. Esnaf olmayalim, tuccar olalim..mantigiyla bir yere varilamaz.

Elimizdeki bagimsiz Esnaf Odalari varliginin kiymetini bilme donemi gelmis de gecmektedir. Bu da Rehber cogunlugunun aklini kullanma becerisine ve Rehber Kurumlarinin Yoneticilerinin caliskan becerisine ihtiyac oldugunu gostermektedir.

 

Bu konuda daha isin basindayiz. Herkese sorumluluk dusmektedir.

TOBB/TUREF/IRO Yasa Taslagi, bu haliyle sorunlarimizi cozmez; arttirir. Dertsiz basimiza dert acar.

Geliniz; Esnaf Odalari temelli, Odalarla Derneklerin bir arada bulundugu; merkezli//subeli bagimsiz Birlik Yasa Taslagimizi savunalim, ki bu taslagimiz Bakanliktadir ve sumen altindadir...Bakanliga verilecek yanitlarda ve basvurularda asil dogru ve onemli konu budur.

Saygilar.

 

YALCIN ULUKAYA

IZRO YK Bsk

 

TURIST REHBERLIGI KANUNU TASLAGI

 

MADDE GEREKÇELERI

 

MADDE 1-Bu madde ile kanunun hazirlanma amaci ve kapsami düzenlenmistir.

 

MADDE 2- Bu maddede Kanunun degisik yerlerinde sürekli olarak kullanilan terimlerden ne anlasilmasi gerektigini belirlemek amaçlanmistir.

 

MADDE 3- Maddede turist rehberligi meslegine kabul edilebilmek için gerekli kosullar, belirtilen sartlari tasiyanlarin meslege kabul posedürü ile bu kosullari kaybedenlerin durumu düzenlenmistir.

 

MADDE 4- Maddede meslegin icrasina iliskin ilkeler düzenlenmistir. Turist rehberi ünvani ancak bu Kanunda belirtilen esaslara göre kazanilacaktir. Yapilan düzenlemeye göre meslek 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayili Is Kanunu hükümleri çerçevesinde veya serbest meslek olarak icra edilir. Bu maddede sayilan yükümlülükler levhaya kayit, aidat ödeme, meslegin çalisma kartinda belirtilen dillerde icrasi, ülkemizin Bakanligin kültür ve turizm politikalari dogrultusunda tanitilmasi ile meslegin hukuk ve ahlak kurallarina uyarak icrasi olarak düzenlenmistir. Maddeye göre Meslek Yönetmeligi de yapilacak düzenlemeye uygun hallerde meslegin Türkçe icrasi mümkün olabilecektir. Maddenin son fikrasi ile meslegin 1618 sayili Seyahat Acentalari ve Acentalari Birligi Kanunu uyarinca seyahat acentaciligi faaliyeti niteliginin tasiyacak sekilde icrasi ile bu nitelikte reklam ve tanitim yasaklanmaktadir.

 

MADDE 5- Maddede meslegin korunmasina yönelik düzenlemeler yapilmistir. Ülkemizde çesitli adlar altinda rehber olmayan kisilerce nitelik olarak rehberlik hizmeti sunulmasinin önüne geçebilmek amaciyla her türlü turist rehberligi hizmetinin sadece turist rehberleri tarafindan sunulabilecegi düzenlenmistir. Ayrica bu Kanuna aykiri biçimde egitim programi ve belge düzenlenmesi, belgesiz rehberlik faaliyeti, turist rehberlerinin levhada aktif turist rehberi kaydi olmadan ve çalisma karti almadan çalismalari ile rehberlerin meslekten geçici olarak men edilmis veya çikarilmis olmalarina ragmen rehberlik yapmalari çesitli yaptirimlara baglanmistir.

 

MADDE 6- Maddede bu Kanunda belirlendigi sekilde meslegini icra etmeyen ve meslek kurallari ile etik ilkelerine uymayan rehberler hakkinda uygulanacak olan disiplin cezalari ile disiplin sorusturmasina iliskin temel esaslar düzenlenmistir. Uyarma, kinama, meslekten geçici men ve meslekten çikarma cezasi olarak düzenlenen cezalarin Icra Komitesi"nce verilmesi yönünde düzenleme yapilmistir. Maddenin (d) bendi ile disiplin sorusturmasina iliskin diger usul ve esaslarin Bakanligin uygun görüsü alinarak Birlik tarafindan çikarilacak Yönetmelikte belirlenecegi hüküm altina alinmistir.

 

MADDE 7-Maddede turist rehberlerinin meslege iliskin is ve islemlerinin takibi amaciyla olusturulan turist rehberleri levhasi ile meslek sicilinin Icra Komitesi"nin gözetimi ve denetimi altinda ve çikarilacak Yönetmelikle belirlenen usul ve esaslarla Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi nezdinde tutulmasi yönünde düzenleme yapilmistir.

 

MADDE 8- Maddede rehberlerin hizmet sunumunda uymalari zorunlu olan taban ücretlerinin Bakanlikça belirlenmesi ve Taban Ücret Tarifesi"nin Resmi Gazete"de yayimlanarak yürürlüge girmesi yönünde düzenleme yapilmistir. Ayrica bu madde ile rehberlere yazili sözlesme yapma zorunlulugu da getirilmektedir. Bu sekilde rehberlerin hem taban ücretin altinda çalismalari hem de yazili sözlesme yapmamalari idari para cezasi yaptirimina baglanmistir.

 

MADDE 9- Maddede Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi nezdinde olusturulan Turist Rehberleri Sektör Meclisi ile Turist Rehberleri Icra Komitesi"nin olusumu, görevleri ile çalisma esas ve usulleri düzenlenmis bulunmaktadir. Maddenin son fikrasina göre ise Sektör Meclisinin ve Icra Komitesi"nin çalisma esas ve usullerine iliskin diger hususlar Meslek Yönetmeligi"nde belirlenecektir.

 

MADDE 10 – Bu madde ile Birlik nezdinde uyusmazliklari çözmek üzere Icra Komitesi, Bakanlik ve Seyahat Acentalari Birligi tarafindan seçilecek toplam yedi üyeden olusan Uyusmazlik Çözüm Kurulu olusturulmasi öngörülmektedir. Ayni maddede kurul üyelerinin sahip olmasi gereken nitelikler, ne kadar süre görev yapacaklari toplanti ve karar yeter sayilari belirtilmektedir. Yine ayni maddede uyusmazlik halinde kurula basvurunun zorunlu oldugu, kurul kararlarina karsi doksan gün içinde yargi yoluna basvurulabilecegi belirtilmekle Idari Yargilama Usulü Kanunu"nda düzenlenen idari islemlere karsi idari yargi yerine basvuru süresi olan altmis günlük süreden farkli bir süre öngörülmektedir. Ayrica Kurul kararina karsi, kurul ve karsi taraf hasim gösterilerek doksan gün içinde uyusmazligin esasi hakkinda görevli yargi yoluna basvurulmazsa kararin kesinlesecegi ve ilam hükmünde kabul edilecegi öngörülmüstür. Uyusmazlik Çözüm Kurulu"nun isleyisine iliskin diger usul ve esaslar için çikarilacak Yönetmelige atif yapilmistir.

 

MADDE 11 – Maddede Meslek Yönetmeligi ile bu Kanuna dayanilarak çikarilacak diger yönetmeliklerin ve bunlarda yapilacak ek ve degisikliklerin Icra Komitesi tarafindan yapilan teklif üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi"nce çikarilacagi, Meslek Yönetmeligi ve Disiplin Yönetmeligi ile bunlarin ek ve degisikliklerinde ise Bakanligin uygun görüsünün alinacagi hükme baglanmaktadir. Ayrica Meslek Yönetmeligi"nde düzenlenmesi öngörülen hususlar da sinirli biçimde sayilmistir.

 

MADDE 12 – Maddede Kanunun yürürlüge girdigi tarih itibari ile rehberlik kimlik kartina sahip olanlarin unvanlarinin, bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a), (e), (f) ve (g) bendinde öngörülen kosullari tasimalari ve bu Kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren iki yil içinde levhaya yazilmak kaydiyla korunacagi hükme baglanmistir.

 

Süresine ve niteligine bakilmaksizin, turist rehberligine yönelik ögretim yapan bir yüksekögretim kurumuna veya Bakanlik tarafindan açilmis olan turist rehberi kurslarina bu Kanunun yürürlüge girdigi tarih itibariyla kayitli olanlarin bu ögretimi tamamlamalari ve (c) bendi hariç olmak üzere bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fikrasinda öngörülen kosullari tasimalari kaydiyla meslege kabul edilecekleri öngörülmüstür.

 

Ülkesel rehberlik belgesine sahipken, vize yükümlülügünü yerine getirmemesi veya kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde çalismalari nedeniyle meslekten men edilenlerin, meslekten çikarilanlarin veya rehberlik kimlik karti iptal edilenlerin bu Kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren iki yil içinde basvurmalari, (c) ile (d) bentleri hariç olmak kaydiyla bu Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fikrasinda öngörülen kosullari tasimalari ve Bakanligin gözetimi ve denetimi altinda Icra Komitesi tarafindan yapilacak bilgi sinavini basarmalari halinde meslege kabul edilecekleri belirtilmektedir. Bu hüküm bahsedilen kisilerin meslege dönmesine cevaz veren af niteliginde bir hükümdür.

 

Bölgesel rehberlik belgesine sahip iken, bölgesi disinda faaliyette bulunmasi veya vize yükümlülügünü yerine getirmemesi nedeniyle meslekten men edilenlerin veya bu nedenle rehberlik kimlik karti iptal edilenlerin yine ayni fikrada belirtilen kosullari tasimalari halinde meslege kabul edilecekleri hükme baglanmistir.

 

MADDE 13 – Madde ile turist rehberligi meslegini icra etmek üzere kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerindeki asli ve sürekli görevlerde çalisanlar bu hükümle, istisnalar sakli kalmak kaydiyla, bu Kanunun kapsamina alinmistir.

 

MADDE 14 – Bu maddede 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayili Seyahat Acentalari ve Seyahat Acentalari Birligi Kanunu"nda düzenlemeler yapilmakla, tur süresince tur dosyasinda rehberle yapilan sözlesmenin bir nüshasini bulundurma yükümlülügünü yerine getirmeyen seyahat acentalarina ve rehber bulundurma veya sözlesme imzalama yükümlülügünü yerine getirmeyen seyahat acentalarina yönelik idari para cezasi öngörülmüstür.

 

Ayrica 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayili Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Odalar ve Borsalar Kanunu"nun 57. maddesinde sektör meclislerinin düzenlenmesine iliskin olarak, Turist Rehberligi Kanunu"ndaki hükümlere atifla ayri bir düzenleme getirilmistir.

 

4848 sayili Kültür ve Turizm Bakanligi"nin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun"un 13. maddesinin (m) bendi ile Bakanliga verilen görevler bu Kanunla uyumlu olacak biçimde yeniden düzenlenmistir.

 

GEÇICI MADDE 1 – Bu maddede Sektör Meclisi tarafindan Icra Komitesi seçimleri yapilana kadar görev yapacak olan Geçici Icra Komitesi kurulmasi öngörülmüstür. Ilk Meslek Yönetmeligi, bu Kanunun yürürlüge girdigi tarihten itibaren en geç alti ay içinde, Bakanligin uygun görüsü alinarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi"nce çikarilacagi hükme baglanmistir. Sektör Meclisi, Icra Komitesi ve Uyusmazlik Çözüm Kurulu"nun olusturulma süreleri öngörülmüstür.

 

GEÇICI MADDE 2 – Bu maddede16/4/2003 tarihli ve 4848 sayili Kültür ve Turizm Bakanligi Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun"a dayanilarak çikarilan ve 25/11/2005 tarihli ve 26004 sayili Resmi Gazete"de yayimlanan Profesyonel Turist Rehberligi Yönetmeligi"nin bu Kanuna aykiri hükümleri uygulanmayacagi ve anilan Yönetmeligin Meslek Yönetmeligi"nin yürürlüge girmesiyle yürürlükten kaldirilacagi öngörülmektedir.

 

GEÇICI MADDE 3 – Bu Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce alan kilavuzu olanlarin talepleri halinde Kanunun 3. maddesinin (a), (b), (e) bentlerindeki kosullari tasimak kaydiyla Bakanligin izni ile Icra Komitesi tarafindan Bakanligin gözetim ve denetimi altinda düzenlenen sertifika programini bitirerek turist rehberligi hizmeti sunabilecegi öngörülmüstür.

 

MADDE 15 – Kanunun yürürlük maddesidir. Bu Kanunun yayimi tarihinde yürürlüge girecegi öngörülmüstür.

 

MADDE 16 – Kanunun yürütme maddesidir. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu"nun yürütecegi öngörülmüstür.

 

 

BIRINCI BÖLÜM

 

Amaç, Kapsam ve Tanimlar

 

Amaç ve Kapsam

 

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amaci turist rehberligi meslegine kabule, meslegin icrasina ve meslek örgütlenmesine iliskin usul ve esaslari düzenlemektir.

 

(2) Türkiye"de turist rehberligi mesleginin icrasi bu Kanun hükümlerine tâbidir.

 

Tanimlar

 

MADDE 2 – (1) Bu Kanunda geçen;

 

a) Bakanlik: Kültür ve Turizm Bakanligini,

 

b) Birlik: Türkiye Odalar ve Borsalar Birligini,

 

c) Icra Komitesi: Bu Kanunla Birlik nezdinde kurulan Turist Rehberleri Icra Komitesini,

 

ç) Levha: Turist rehberligi meslegini icra etme hakkina sahip olanlar ile meslegi fiilen icra etme yetkisine sahip olan ve olmayanlari gösteren ve Birlik nezdinde tutulan kayitlari,

 

d) Meslek: Turist rehberligi meslegini,

 

e) Oda: Ticaret veya ticaret ve sanayi odasini,

 

f) Sektör Meclisi: Bu Kanunla Birlik nezdinde kurulan Turist Rehberleri Sektör Meclisini,

 

g) Turist rehberi: Turist rehberligi meslegini icra etme hak ve yetkisine sahip olan, kisi veya grup halindeki yerli veya yabanci turistleri gezi öncesinde seçmis olduklari dili kullanarak kültür, turizm, tarih, çevre, doga, sosyal veya benzeri degerler ile varliklari tanitarak gezdiren veya seyahat acentalari tarafindan düzenlenen turlarin gezi programinin seyahat acentasinin yazili belgelerinde tanimladigi ve tüketiciye satildigi sekilde yürütülüp acenta adina yöneten gerçek kisiyi,

 

g) Meslek Yönetmeligi: Bu Kanun uyarinca çikarilacak Turist Rehberligi Meslek Yönetmeligini, ifade eder.

 

IKINCI BÖLÜM

 

Meslege Kabul, Meslegin Icrasi ve Korunmasi,

 

Levha, Disiplin, Taban Ücretler ve Meslegin Örgütlenmesi

 

Meslege kabul

 

MADDE 3 – (1) Turist rehberligi meslegine kabul edilebilmek için su kosullar gerekir:

 

a) Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olmak,

 

b) Basvuru tarihi itibariyla resit olmak,

 

c) Bakanligin görüsü alinarak meslege yönelik egitim verdigi Icra Komitesi tarafindan kabul edilen turist rehberi egitimine yönelik lisans programlarindan birinden mezun olmak veya Meslek Yönetmeliginde belirlenen lisans programlarindan birinden mezun olduktan sonra, Bakanligin görüsü alinarak meslege yönelik egitim verdigi Icra Komitesi tarafindan kabul edilen yüksek lisans programlarindan birini tamamlamak veya turist rehberi ihtiyacinin oldugu hallerde Icra Komitesi"nin karari ve Bakanligin izni ile Icra Komitesi tarafindan Bakanligin gözetim ve denetimi altinda düzenlenen turist rehberligi sertifika programini basariyla tamamlamis olmak,

 

ç) Icra Komitesince belirlenen yabanci dillerden birinde; Icra Komitesi ve Bakanligin isbirligi içinde yapacagi veya konusunda uzmanlasmis kamu kurum veya kuruluslarina yaptiracagi yabanci dil sinavinda basarili olmak veya Meslek Yönetmeliginde belirlenen yabanci dil yeterlik belgelerinden birine sahip olmak,

 

d) Bakanligin gözetim ve denetimi altinda, Icra Komitesi tarafindan düzenlenecek uygulama gezisi programini tamamlamak ve gezi sonunda yapilacak sinavda basarili olmak,

 

e) Taksirli suçlar hariç olmak üzere bir yildan fazla hapis cezasi ile cezalandirilmamis; 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayili Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu veya 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayili Seyahat Acentalari Ve Seyahat Acentalari Birligi Kanununa muhalefetten, bu kanunlardan her biri için ayri olmak üzere, bir defadan fazla hüküm giymemis veya affa ugramis veya tecil edilmis olsalar bile basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, inanci kötüye kullanma, dolanli iflas gibi yüz kizartici suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçiligi disinda kalan kaçakçilik suçlari, resmi ihale ve alim satimlara fesat karistirma, karapara aklama gibi yüz kizartici veya seref ve haysiyeti kirici suçlardan veya Devletin sahsiyetine karsi islenen suçlar ile Devlet sirlarini açiga vurma, Devletin egemenlik alametlerine ve organlarinin sayginligina karsi suçlar, Devletin güvenligine karsi suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin isleyisine karsi suçlar, milli savunmaya karsi suçlar, Devlet sirlarina karsi suçlar ve casusluk, yabanci devletlerle olan iliskilere karsi suçlarindan veya bu suçlara istirakten veya 31/7/1951 tarihli ve 5816 sayili Atatürk Aleyhine Islenen Suçlar Hakkindaki Kanuna muhalefetten hüküm giymemis olmak,

 

f) Daha önce meslekten çikarilmamis olmak,

 

g) Bu Kanunda belirlenen meslege engel hali bulunmamak ve

 

g) Levhaya kayit ücretini ödemis olmak.

 

(2) Meslege kabul için basvuranlardan yukaridaki sartlari tasiyanlarin dosyasi ve Icra Komitesi karariyla düzenlenen turist rehberligi ruhsatnamesi, meslege kabul islemleri için Bakanlik onayina sunulur. Bakanlik, otuz gün içinde gerekli incelemeleri yapar ve basvurusunu kabul ettigi turist rehberlerinin ruhsatnamesini onaylayarak, dosyasi ile birlikte Icra Komitesine gönderir. Basvurunun onaylanmamasi durumunda dosya, onaylanmama gerekçesi ile birlikte Icra Komitesine iade edilir. Meslege kabul edilenler Turist Rehberleri Levhasina yazilir.

 

(3) Meslege kabul kosullarini tasimamalarina ragmen meslege kabul edilmis olanlar, Icra Komitesinin karari ve Bakanlik onayiyla meslekten çikarilir.

 

(4) Meslege kabulü engelleyen bir suçtan hüküm giyen veya meslege kabulü engelleyen bir fiili nedeniyle cezalandirilanlarin turist rehberi sifati sona erer ve bunlar Icra Komitesinin karari ve Bakanlik onayiyla levhadan silinir.

 

Meslegin icrasi

 

MADDE 4 – (1) Turist rehberi unvani ancak bu Kanunda öngörülen usul ve esaslarla kazanilir.

 

(2) Meslek, serbest meslek seklinde veya 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayili Is Kanunu hükümlerine tâbi olarak yürütülür. Ancak kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde çalisanlar kurumlarindan izin almak veya kurumu tarafindan görevlendirilmek ve bu kanunda öngörülen kosullari yerine getirmek kaydiyla meslegi icra edebilir.

 

(3) Meslek asagidaki kosul ve kurallar dahilinde icra edilir:

 

a) Turist rehberligi meslegini icra etmek üzere, kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalisanlar hariç olmak üzere; meslegini icra edilebilmesi için levhaya kayit olmak zorunludur.

 

b) Levhaya kayitli turist rehberleri, meslegi fiilen icra edip etmeyeceklerine bagli olarak aktif ve pasif turist rehberi olarak ayrilirlar. Aktif olacak turist rehberlerinin çalisma karti almalari zorunludur, çalisma kartlari iki yil süreyle geçerli olacak sekilde düzenlenir. Levhaya kayit kosullarini kaybetmis veya mali yükümlülüklerini yerine getirmemis olanlara çalisma karti verilmez. Çalisma karti almayan turist rehberleri ile yazili olarak basvuran turist rehberleri levhada pasif turist rehberi olarak gösterilir. Pasif turist rehberleri meslegi icra edemezler.

 

c) Turist rehberligi meslegini icra etmek üzere, kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalismalari nedeniyle levhaya kayit yükümlülügünden istisna tutulanlar istekleri üzerine levhaya pasif turist rehberi olarak kaydedilir. Aktif turist rehberleri çalisma karti almadikça, üstlendikleri kamu görevinin geregi disinda meslegi icra edemezler.

 

ç) Turist rehberlerinin, aktif ve pasif turist rehberleri için Icra Komitesince ayri ayri ve iki yil için belirlenecek aidati ödemeleri zorunludur. Süresi içinde ödenmeyen aidatlar yasal faizi ile tahsil edilir.

 

d) Turist rehberligi meslegini icra etmek üzere, kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüslerinde asli ve sürekli görevlerde çalisanlar hariç olmak üzere; araliksiz bes yil süreyle pasif turist rehberi olarak kalanlarin aktif olabilmeleri için, Bakanligin gözetimi ve denetimi altinda Icra Komitesi tarafindan yapilacak bilgi sinavinda basarili olmalari gerekir.

e) Meslek sadece çalisma kartinda belirtilen yabanci dillerde veya Meslek Yönetmeliginin izin verdigi hallerde Türkçe icra edilir.

 

f) Yurtdisina seyahatler disinda, meslegin icrasinda Türkiye"nin kültür, turizm, tarih, çevre, doga, sosyal ve benzeri degerlerinin ve varliklarinin, Bakanligin kültür ve turizm politikalari dogrultusunda tanitilmasi esastir.

 

g) Meslek hukuk ve etik kurallarina uygun olarak icra edilir. Turist rehberleri, mesleki onur, itibar ve vakarla bagdasmayan herhangi bir faaliyet ve eylemde bulunamazlar. Meslege iliskin diger etik ilke ve kurallar, bu Kanun hükümleri ile tüketicinin korunmasina iliskin mevzuat dikkate alinarak Sektör Meclisi tarafindan belirlenir.

 

g) Turist rehberleri, meslege iliskin özelliklerini göstermek üzere, mevzuata uygun olarak ve Meslek Yönetmeliginde belirlenen usul ve esaslarla reklam veya tanitim yapabilir ve dogrudan turiste rehberlik hizmeti sunabilirler. Ancak meslek 14/9/1972 tarihli ve 1618 sayili Seyahat Acentalari ve Seyahat Acentalari Birligi Kanunu uyarinca seyahat acentaciligi faaliyeti niteligi tasiyacak sekilde icra edilemez ve seyahat acentaciligi faaliyeti niteligini tasiyacak sekilde reklam veya tanitim yapilamaz.

 

Meslegin korunmasi

 

MADDE 5 – (1) Turist rehberligi hizmeti sadece turist rehberleri tarafindan sunulur.

 

(2) Bu Kanunun izin verdigi haller disinda, hiçbir kisi veya kurulus tarafindan hangi ad altinda olursa olsun turist rehberligi niteliginde bir faaliyet yürütülmesine hak kazandiracak egitim programi veya belge düzenlenemez. Bu iddiayla egitim programi veya belge düzenleyenler, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayili Türk Ceza Kanununun 204 üncü maddesi uyarinca ve belge düzenlemeleri halinde resmi belgede sahtecilik suçundan, diger hallerde ise bu suça tesebbüsten cezalandirilir; tüzel kisiler hakkinda anilan kanunun 60 inci maddesinde belirtilen güvenlik tedbirleri uygulanir. Ayrica, ceza kovusturmasinin sonucuna bakilmaksizin ve 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun hükümleri sakli kalmak kosulu ile, Bakanlik tarafindan fiilin agirligi ile süresi dikkate alinarak ayrica bin Türk Lirasindan besbin Türk Lirasina kadar idari para cezasi uygulanir. Bu fiillerin islenmesi meslege engel hal olusturur.

 

(3) Turist rehberi ruhsatnamesine sahip olmadan turist rehberligi yapmak yasaktir. Bu fiili isleyenler üç aydan alti aya kadar hapis cezasiyla cezalandirilir. Suçun tekrari halinde meslege engel hal teskil eder.

 

(4) Bu Kanunda öngörülen istisnalar sakli kalmak kaydiyla, turist rehberlerinin, levhada aktif turist rehberi olarak kaydi olmadan ve çalisma karti almadan turist rehberligi yapmalari yasaktir. Bu fiili isleyenler, disiplin cezasi yaninda, Icra Komitesi tarafindan fiilin agirligi ile süresi dikkate alinarak bin Türk Lirasindan besbin Türk Lirasina kadar idari para cezasiyla cezalandirilir.

 

(5) Ikinci, üçüncü ve dördüncü fikrada yasaklanan fiilleri isleyenler ile meslekten geçici olarak men edilmis veya çikarilmis olmasina ragmen turist rehberligi yapanlar, Icra Komitesi tarafindan görevlendirilen denetçiler, Bakanlik yetkilileri veya faaliyette bulunduklari yerin mülki amirligince derhal faaliyetten men edilir. Birinci ve ikinci fikraya aykirilik halleri gecikmeksizin görevli Cumhuriyet savciligina bildirilir. Üçüncü ve dördüncü fikrada belirtilen fiilleri isleyenler ile meslekten geçici olarak men edilmis olmasina ragmen turist rehberligi yapanlar hakkinda disiplin islemi baslatilir.

 

(6) Üçüncü, dördüncü ve besinci fikraya aykiri olarak turist rehberligi faaliyetinde bulunanlari her ne ad altinda olursa olsun turist rehberligi niteliginde bir faaliyette bulunmak üzere çalistiranlar, ilgili ceza kovusturmasinin sonucuna bakilmaksizin ve 23/2/1995 tarihli ve 4077 sayili Tüketicinin Korunmasi Hakkinda Kanun hükümleri sakli kalmak kaydiyla, Bakanlik tarafindan besbin Türk Lirasindan onbin Türk Lirasina kadar idari para cezasiyla cezalandirilir ve tâbi olduklari mevzuat uyarinca haklarinda ayrica islem yapilir.

 

(7) Bu maddede belirtilen idari para cezalari, her takvim yili basindan geçerli olmak üzere o yil için 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarinca tespit ve ilan edilen yeniden degerleme oraninda artirilarak uygulanir ve 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayili Amme Alacaklarinin Tahsil Usulü Hakkinda Kanun uyarinca tahsil edilir.

 

(8) Bu Kanunun gerektirdigi her türlü denetim, Bakanlik veya Meslek Yönetmeliginde belirlenen esas ve usullerle Icra Komitesi tarafindan yapilir. Icra Komitesi gerek gördügünde kolluk kuvvetlerinden yardim alir.

Disiplin isleri

 

MADDE 6 – (1) Icra Komitesince, meslegini bu Kanunda belirlendigi sekilde icra etmeyen ve meslek kurallari ile etik ilkelerine uymayan rehberlere asagidaki disiplin cezalari verilir:

 

a) Uyarma cezasi: Meslegin icrasinda daha dikkatli davranmasi gerektiginin turist rehberine yazili olarak bildirilmesidir ve meslek icra edilirken çalisma kartinin bulundurulmamasi, görünür sekilde tasinmamasi veya disiplin yönetmeliginde uyarma cezasi ile cezalandirilmasi öngörülen diger fiillerin islenmesi halinde verilir.

 

b) Kinama cezasi: Meslegini icra ederken kusurlu davrandiginin turist rehberine yazili olarak bildirilmesidir ve tüketici yaniltilarak is alinmasi, isin taahhüdü aykiri olarak ifa edilmesi, tüketiciyi koruma mevzuatina veya meslegin etik ilkelerine aykiri davranilmasi, uyarma ile cezalandirilan bir disiplin suçunun islendigi tarihten itibaren alti ay içinde uyarma cezasi gerektiren bir disiplin suçunun veya disiplin yönetmeliginde kinama cezasi ile cezalandirilmasi öngörülen fiillerin islenmesi halinde verilir.

 

c) Meslekten geçici men cezasi: Turist rehberinin meslegi icra etmesinin belirli süreyle yasaklanmasidir. Bu cezayi alan turist rehberi, ceza süresince meslegi icra etme hak ve yetkisini kaybeder, çalisma kartini Birlige veya kurulmussa çalistigi ildeki Icra Komitesi temsilciligine teslim etmek zorundadir ve ceza süresince levhada pasif üye olarak gösterilir. Meslekten geçici men cezasi asagida belirtilen hallerde verilir ve süresi fiilin agirligi ile sonuçlari dikkate alinarak belirlenir:

 

1) Bir aydan üç aya kadar meslekten men cezasi, çikar saglamak amaciyla ve zorunlu olmadikça turun süre ve güzergahinin degistirilmesi, yetkililerce yapilan denetimlerde bilgi vermekten kaçinilmasi, gerçegin gizlenmesi veya yalan veya eksik bilgi verilmesi, meslekten men cezasi teblig edilmis olmasina ragmen verilen süre içinde çalisma kartinin teslim edilmemesi, kinama ile cezalandirilan bir disiplin suçunun isledigi tarihten itibaren alti ay içinde kinama cezasi gerektiren bir disiplin suçunun islenmesi veya disiplin yönetmeliginde bir aydan üç aya kadar meslekten geçici men cezasi ile cezalandirilmasi öngörülen fiillerin islenmesi halinde verilir.

 

2) Üç aydan alti aya kadar meslekten men cezasi, turist gruplarina veya turistik kuruluslara kasitli olarak zarar verilmesi, turizm meslek kuruluslarina, yöneticilerine, çalisanlarina veya meslege karsi güven ve itibari zedeleyecek veya turizme zarar verecek nitelikte haksiz söz ve davranislarda bulunulmasi halinde verilir.

 

3) Alti aydan bir yila kadar meslekten men cezasi, yasal istisnalar sakli olmak üzere, meslegin levhada aktif turist rehberi olmadan, çalisma karti almadan, çalisma kartinda belirtilen dilden baska bir dilde veya meslekten geçici men cezasi alinan süre içinde icra edilmesi; bölgesel turist rehberlerinin bölgeleri disinda çalismasi veya meslekten geçici men ile cezalandirilan bir disiplin suçunun islendigi tarihten itibaren bir yil içinde meslekten geçici men cezasi gerektiren bir disiplin suçunun islenmesi halinde verilir.

 

ç) Meslekten çikarma cezasi: Meslegini icra ederken kusurlu davranan turist rehberinin turist rehberligi ruhsatnamesinin ve çalisma kartinin iptal edilerek meslegi icrasinin süresiz yasaklanmasidir ve ülke yararina ve milli onura aykiri hareket, söz ve davranislarda bulunulmasi; meslek, turist rehberi unvani, turist rehberligi ruhsatnamesi veya çalisma karti kullanilarak suç islendiginin veya islenmesine yardim edildiginin mahkeme karariyla tespit edilmesi; meslege kabul edilirken, levhaya kayit yaptirirken veya çalisma karti alirken sahte belge verilmesi veya yalan beyanda bulunulmasi; alti aydan bir yila kadar meslekten geçici men ile cezalandirilan bir disiplin suçunun islendigi tarihten itibaren iki yil içinde, alti aydan bir yila kadar meslekten geçici men cezasi gerektiren bir disiplin suçunun islenmesi veya levhada aktif turist rehberi olarak kaydi olmadan veya çalisma karti almadan turist rehberligi faaliyetinde bulunuldugunun iki kez tespit edilmesi halinde verilir. Meslekten çikarma cezasi alanlar levhadan silinir.

 

(2) Meslekten geçici men ve meslekten çikarma cezalari Türkiye Seyahat Acentalari Birligine bildirilir.

 

(3) Disiplin sorusturmasi asagidaki sekilde yürütülerek karara baglanir:

 

a) Icra Komitesi üyeleri kendi haklarinda veya üçüncü dereceye kadar kan ve kayin hisimlarinin disiplin sorusturmalarinda görev alamazlar ve disiplin sorusturmasinin görüsülecegi veya karara baglanacagi toplantilara katilamazlar. Disiplin sorusturmasina iliskin oylamalarda çekimser oy kullanilamaz.

 

b) Savunma alinmadan disiplin cezasi verilemez. Sorusturmacinin on günden az, otuz günden çok olmamak üzere verdigi süre içinde savunma yapmayanlar savunma hakkindan vazgeçmis sayilir.

 

c) Disiplin cezalarina karsi, cezanin teblig tarihinden itibaren otuz gün içinde Icra Komitesine itiraz edilebilir. Itiraz halinde, disiplin cezasi itiraz sonuçlanana kadar kesinlesmez. Itiraz, gerek görülen hallerde yeniden sorusturma yapilarak incelenir ve itiraz edilen karar onaylanir veya yeniden karar verilir. Itiraz üzerine verilen kararlar kesinlesir ve uygulanir.

 

ç) Kovusturma ve hüküm tesisi, disiplin sorusturmasi yapilmasina ve disiplin cezasi uygulanmasina engel degildir.

 

d) Disiplin sorusturmasina iliskin diger usul ve esaslar Bakanligin uygun görüsü alinarak Birlik tarafindan çikarilacak disiplin yönetmeliginde belirlenir.

 

(4) Uyarma ve kinama cezasi gerektiren disiplin suçlarinda fiilin ögrenilmesinden itibaren üç ay ve fiil tarihinden itibaren bir yil içinde, meslekten geçici men cezasini gerektiren disiplin suçlarinda fiilin ögrenilmesinden itibaren alti ay ve fiil tarihinden itibaren iki yil içinde, meslekten çikarma cezasini gerektiren disiplin suçlarinda fiilin ögrenilmesinden itibaren bir yil ve fiil tarihinden itibaren bes yil içinde disiplin sorusturmasina baslanilmazsa veya disiplin sorusturmasinin baslatilmasindan itibaren bir yil içinde karar verilmezse disiplin suçu zamanasimina ugrar. Ancak ceza kanunlari uyarinca suç olusturan fiillerde, ilgili zamanasimi süresi yukarida belirtilen zamanasimi sürelerinden daha uzunsa, ceza kanunlarindaki süreler uygulanir.

 

Levha ve sicil dosyalari

 

MADDE 7 - (1) Turist Rehberleri Levhasi ile turist rehberinin meslege iliskin islemlerini gösteren meslek sicilleri Icra Komitesinin gözetimi ve denetimi altinda ve yönetmelik hükümleri çerçevesinde Birlik nezdinde tutulur. Levha, Birligin resmi internet sitesinde yayinlanir.

 

(2) Levha ve meslek sicillerindeki degisiklikler en geç 15 is günü içerisinde Icra Komitesine ve Bakanliga bildirilir.

 

(3) Icra Komitesi, levha ve sicil dosyalarinin tutulmasi için ortak veri tabani olusturur.

 

Taban ücretler

 

MADDE 8 – (1) Turist rehberi taban ücret tarifesi, Icra Komitesi ve Türkiye Seyahat Acentalari Birliginin görüsleri alindiktan sonra Bakanlik tarafindan her yil en geç Aralik ayinda tespit edilir. Taban ücretler net olarak ve en az 4/1/1961 tarihli ve 213 sayili Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarinca tespit ve ilan edilen yeniden degerleme oraninda artirilacak sekilde tespit edilir ve izleyen takvim yilinin basindan itibaren Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girer. Tarifenin yayimlanmadigi hallerde önceki yilin taban ücretleri Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri uyarinca tespit ve ilan edilen yeniden degerleme oraninda artirilarak uygulanir. Tarifede 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayili Is Kanununa tâbi olarak çalisan rehberler için geçerli taban ücretler de net olarak belirlenir.

 

(2) Turist rehberleri taban ücret tarifesinde belirlenenin altinda bir ücretle mesleklerini icra edemezler. Taban ücret altinda çalisilabilecek sosyal ve kamusal nitelikli turist rehberligi hizmetleri Meslek Yönetmeliginde belirlenir.

 

(3) Tur için yazili sözlesme yapilmasi zorunlu olup, e-posta, faks vb. gibi yollarla da sözlesme yapilabilir. Sözlesme yapmayan veya taban ücretin altinda ücret kararlastiran turist rehberi Bakanlik tarafindan, turun toplam süresine karsilik gelen taban ücret kadar idari para cezasiyla cezalandirilir.

 

Turist Rehberleri Sektör Meclisi ve Icra Komitesi

 

MADDE 9 – (1) Birlik nezdinde, dört yil süre ile görev yapmak üzere kirk üyeden olusan Turist Rehberleri Sektör Meclisi olusturulur. Sektör Meclisinin otuzbes asil ve otuzbes yedek üyesi Meslek Yönetmeliginde belirlenen usul ve esaslara göre levhaya kayitli aktif turist rehberleri tarafindan, bes üyesi ise Birlik Yönetim Kurulu tarafindan seçilir. Sektör Meclisi ilk toplantida kendi içinden bir baskan ve bir baskan yardimcisi seçer. Seçimlerin yapilmasina iliskin esas ve usuller Meslek Yönetmeliginde belirlenir; ancak turist rehberleri tarafindan yapilan seçimde ayni sayida oy alanlar, aktif turist rehberligi süreleri esas alinarak siralanir. 5174 sayili ve 18/06/2004 tarihli Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Odalar ve Borsalar Kanununun 57 nci maddesinin ikinci fikrasi hükmü Turist Rehberleri Sektör Meclisi hakkinda uygulanmaz. Sektör Meclisi gündem disi bir takvim yilinda en az bir kere toplantiya çagrilir.

 

(2) Sektör Meclisi turist rehberi üyeleri içinden, dört yil süre ile görev yapmak üzere dokuz kisiden olusan Turist Rehberleri Icra Komitesi için alti asil ve alti yedek üye seçer, Sektör Meclisi baskani Icra komitesinin dogal asil üyesi ve baskanidir. Icra Komitesine Birlik Yönetim Kurulu tarafindan bir üye ile Birlik Genel Sekreteri veya görevlendirecegi yardimcisi daimî üye olarak atanir. Seçimlerin yapilmasina iliskin esas ve usuller Meslek Yönetmeliginde belirlenir; ancak Sektör Meclisi tarafindan yapilan seçimde ayni sayida oy alanlar, aktif turist rehberligi süreleri esas alinarak siralanir. Icra Komitesinin merkezi Sektör Meclisi tarafindan belirlenir. Icra Komitesi ilk toplantida kendi içinden bir baskan yardimcisi seçer. Icra Komitesi, gündem disi her ay en az bir kere toplanir.

 

(3) Sektör Meclisine turist rehberleri tarafindan seçilebilmek için en az bes yil kesintisiz aktif turist rehberligi yapmis olmak zorunludur. Mülga Profesyonel Turist Rehberligi Yönetmeligi hükümleri çerçevesinde vizeli olarak icra edilmis rehberlik hizmeti süresi, akti

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.