İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlığa bağlı Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi'nin açılış törenine katıldı.
Geçen sene vefat eden Fuat Sezgin'in fotoğraflarından oluşan videonun gösterilmesiyle başlayan açılış töreninde konuşan Bakan Ersoy, Prof. Dr. Fuat Sezgin'i anlatmanın çok zor olduğunu belirterek, "Ömrünü adadığı bilimler tarihi alanı, onunki gibi bir başarı öyküsü çok az yazmıştır." dedi.
Sezgin'in muhteşem bir eğitim hayatının ardından başladığı akademik çalışmalarına 1960 darbesinde son verildiğini anımsatan Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
"Yanına bir bavul bir de memleket sevgisini aldı. Almanya'ya gitti, çalışmalarını sürdürdü. Benzersiz eserler kaleme aldı. 1982 yılında Frankfurt Goethe Üniversitesi'ne bağlı Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü'nü kurdu. 1983'te Müslümanların bilime ve dünyaya armağanı olan 800'den fazla objenin sergilendiği Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü Müzesi'ni kurdu. Zaman geçti, Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Türkiye büyük bir değişim geçirirken, o da ilmini ve başarılarını ülkesine taşımakta bir an tereddüt etmedi."
Prof. Dr. Fuat Sezgin'in 2008'de İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ni kurduğunu anımsatan Bakan Ersoy, "Hayatını vakfettiği ilim yolculuğunun muhteşem sonuçlarını ülkesine armağan etti. Öyle büyük bir armağan ki bilimsel hacmi değil bir binaya, ömre sığmaz. Fiziki olarak ise, hocamızın ve eşleri Ursula Sezgin hanımefendinin, Bakanlığımızla işbirliği içinde kurduğu ve açılışını yapacağımız bu kütüphaneyi var etmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Ersoy, Dr. Ursula Sezgin'in Fuat Sezgin'in ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade ederek, "Aslında bunu rahmetli hocamız kendisi çok güzel ifade etmişti. Şöyle diyordu, Almanya'ya gidişimin dördüncü ayında eşimi tanıdım. O olmasaydı işim çok zor olurdu. Benim imanım vardı. Allah'a karşı mutlak inancım vardı. Bir de eşimin çok yüksek insani vasıfları ve benim hedefime ulaşmamdaki bana olan inancı ve beni desteklemesi. 1961 yılında oraya gittiğimin 4. ayında kitabımı yazmaya başladım. Kitabımı yazarken eşim yazdıklarımı alıyor, etüt ediyordu. Almancam pek iyi değildi, tashih ederek matbaaya gidecek hale sokuyordu. Eşim benim için çok mühimdi." şeklinde konuştu.
"93 yıllık ilim yolculuğunun sayfaları Fuat Sezgin ise, o sayfaları derleyip toplayan cilt Ursula Sezgin'dir." diyen Bakan Ersoy, kütüphanede barındırılan eserlerin Prof. Dr. Fuat Sezgin'in alanında tek ve ulaşılmaz olduğunun en açık ifadesi olduğunu vurguladı.
Telif eserler içerisinde Prof. Dr. Fuat Sezgin'in İslam bilim tarihi sahasında, 65 yıllık çalışmasının ürünü olan, 17 ciltlik "Arap-İslam Bilim Tarihi"nin bulunduğunu belirten Ersoy, "Öyle bir eser ki, Fuat Bey 1967'de daha ilk cildini tamamladığında, ünlü şarkiyatçı Hellmut Ritter 'böyle bir çalışmayı daha önce kimsenin yapamadığını ve bundan sonra da hiç kimsenin yapamayacağını' ifade etmişti. Bununla birlikte hocamız tarafından kaleme alınmış, kurucusu olduğu İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ndeki aletleri anlatan, 5 ciltlik 'İslam’da Bilim ve Teknik' adlı katalog eserin, bir örneği daha yoktur. Bu eser, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak 4 dilde yayınlanmıştır." şekline konuştu.
"27 Bin 26 Eser Kütüphane Raflarındaki Yerini Almıştır"
Kütüphanede bulunan, İslam aleminde yazılmış tüm bilimsel eserlerin tıpkıbasımından oluşan, yaklaşık bin 300 cildin Fuat Sezgin'in çalışması olduğunun ve alanında rakipsiz olduğunun altını çizen Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kendisinin ömrü boyunca topladığı ve her birinin üzerinde detaylı çalışmalar yaptığı, binlerce ciltlik bilimsel eserler, 1910 basımı meşhur 'Der İslam' dergisi gibi dünya üzerinde baskısı çok az yerde bulunan tam takım dergiler buradadır. Kütüphanemiz ayrıca, 79 adet yazma eser ve 23 adet nadir eser statüsünde basma eser barındırmaktadır. Sayın Hocamızın, Almanya'dan getirilen kitapları ile bizzat kendisi tarafından seçilerek, çeşitli kitapçılar ve sahaflardan satın alınan toplam, 27 bin 26 eser kütüphane raflarındaki yerini almıştır. Bu kitaplardan yaklaşık 18 bini, Fuat Hocamızın Goethe Üniversitesi'ndeki kütüphanesinden getirilmiştir. Kendisine ait koleksiyonun yaklaşık üçte birlik bölümü, Almanya'dan getirilmiş olup, gelecek eserlerle birlikte, kütüphanemizde yaklaşık 60 bin ciltlik bir eser kapasitesine ulaşılacaktır.”
Bakan Ersoy, bilimler tarihi sahasında, dünyada tek olma özelliğine sahip kütüphanenin 10 bine yakın mikrofilm arşivine de sahip olacağını belirterek, şunları ekledi:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın, 2019'u Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı ilan etmesi vesilesiyle, bu büyük âlimi ve mirasını anlatmak için birçok etkinlik yaptık, yapmayı sürdürüyoruz. Elbette ki onun izlerini bir yıl değil, nihayete kadar takip etmeyi de sürdüreceğiz. O, her zaman en önde yürümeye devam edecek. Ona yetişmeye çalışmak için gençlerimizin atacağı her adım, ülkemize ve İslam dünyasına sahibi olduğu ilim ve medeniyeti, geri getirecektir. Bugünkü bilgi ve teknoloji dünyasında yeniden öncü olmamız, çıtayı kendimizin belirlediği yeni hedeflere yürümemiz, en fazla 50-60 yılı alacaktır. Bu hocamızın ifadesidir. Onun ilmine ve fikrine itimadımız tamdır. Bu inançla Prof. Dr. Fuat Sezgin'in meşalesini taşımayı, nesilden nesle aktarmayı sürdüreceğiz. Hocamıza bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor ve kendisini minnetle anıyorum. Çok değerli hocamız Sayın Fuat Sezgin ve eşi hanımefendi Sayın Ursula Sezgin'in ismini taşıyan bu kütüphanenin, Türk ve İslam dünyasında, yeni bilim insanlarının yetişmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Başta Sayın Fuat Sezgin olmak üzere burada bulunan eserlerin sahiplerinden feyz alarak, gençlerimizin büyük işler başarmak adına cesaretle adım atacaklarına yürekten inanıyorum."
Törene ayrıca İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Başkanı Mecit Çetinkaya, İBTAV Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan ile çok sayıda akademisyen, ilim adamı, siyasetçi ve bürokrat katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.