• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 3 °C
  • Antalya 16 °C

Prensese Kars peyniri

Prensese Kars peyniri
Stanford Üniversitesi Çevre Bilimleri Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Prensesin doğumgünü davetine katılmak için Londra'ya geldi.

LONDRA - İngiltere'nin en prestijli çevre ödülü "Whitley Altın Çevre Ödülünü", Kars-Kuyucuk Gölünün korunması için yaptığı çalışmasıyla Prenses Anne'in elinden alan Stanford Üniversitesi Çevre Bilimleri Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, bu kez de Prensesin doğumgünü davetine katılmak için Londra'ya geldi.
İki yıl önce ödülü aldığı törende İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in kızı



Prenses Anne'e Kars'tan getirdiği kaşar peynirini hediye ettiğini söyleyen Şekercioğlu, bu seferki doğumgünü davetinde ise Prensese, yine Kars'ın ünlü gravyer peyniri ile babasının yaptığı Kuyucuk'un simgesi olan angıt ördeğinin maketini hediye etti.
Biyolog olan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü çalışmasının, geçen yıl sonunda Whitley Vakfı tarafından son birkaç yılın en başarılı projesi seçildiğini ve bunun ardından Prenses Anne'in bu yılki doğ umgünü resepsiyonu için Buckingham Sarayı'na davet edildiğini söyledi.



Çağan Şekercioğlu, 2008 yılındaki "Whitley Altın Çevre Ödülü"nün ardından projenin finansmanında kullanılmak üzere verilen para ödülünün bir kısmıyla arazi aracı aldıklarını, kalanının da başkanlığını yürü ttüğü "KuzeyDoğa Derneği'nin" son iki yıldaki maaş, arazi çalışmaları ve diğer masrafları için kullanıldığını kaydetti.
Devamlı fon kaynağı bulmanın çok vakit ve çaba gerektirdiğini, yine de gerekli olduğunu hatırlatan Şekercioğlu, "Basın aldığımız ödüle çok ilgi gösterdi, ancak Türkiye'den bir kişi bile derneğimize bağış yapmadı" diye konuştu. Çalışmalarını devam ettirebilmeleri için "Kuzeydoğa Derneğinin" desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Şekercioğlu, dernek hakkında internet sayfasından (www.kuzeydoga.org) bilgi alınabileceğini söyledi.
Kuyucuk Gölü'nün, Doğu Anadolu Bölgesinin ilk ve tek dünya çapındaki önemli sulak alanı, yani "ramsar alanı" seçildiğini ifade eden Şekercioğlu, "Ancak Kuyucuk'un Türkiye'de 13. ramsar alanı ilan edildiği hafta, Meksika 114. ramsar alanını ilan etti. Bu da Türkiye'nin çevre hassasiyeti konusunda kat edeceği daha çok yol olduğunu gösteriyor" dedi.
Şekercioğlu, 2008 yılında ödülü aldığında Prenses Anne'e Kars'ın kaşarını hediye ettiğini, bu sefer ise yine Kars'ta üretilen bir diğer peynir olan gravyeri hediye olarak sunduğunu belirtti. Şekercioğlu, bu hediyeleri vermesinin en önemli nedeninin, Kars ve Doğu Anadolu'nun doğasını ve kültürünü tanıtmak olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu:
"Bu doğumgünü partisine dünyanın ileri gelenleri çağrılıyor. Bilim adamı ve doğa insanı olunca, takım elbiseye pek alışkın değilim. Bunaltıyor. Aynı takımı en son 2 yıl önceki ödül töreninde giymiştim. Prensesten prensese yani."
Çağan Şekercioğlu, Prenses Anne'in doğumgünü resepsiyonunda yanına geldiğini ve Şekercioğlu'nun kendini hatırlattıktan sonra Prensesin kendisine, "Angıtlar arttı mı" diye sorduğunu ifade etti. Şekercioğlu, angıt ördeklerinin artmadığını, ancak sayılarının da azalmadığını söylediğini ifade ederek, "Başka kimse hediye getirmediğinden, Prensesin doğumgünü partisindeki tek hediye Türkiye'den gelmiş oldu" dedi.
Doç. Dr. Şekercioğlu, 2008 yılında 11 finalist arasından Kars-Kuyucuk Gölü'nün korunması, sazlık bitki örtüsünün ekolojik restorasyonu, ku şların korunması ve bölgede doğa turizminin geliştirilmesi alanında yaptığı çalışmayla, İngiltere'de "Çevre Nobeli" sayılan "Whitley Altın Çevre Ödülüne" layık görülmüştü.
Robert Koleji'nin ardından Harvard Üniversitesinde biyoloji ve antropoloji okuyan Çağan Şekercioğlu, doktorasını Stanford Üniversitesinde biyoloji ve ekoloji alanlarında tamamladı.
Stanford Üniversitesi Biyoloji Bölümü Çevre Bilimleri Merkezi'nde çalışan, yılın 3 ayını ise Kars'ta geçiren ve aynı zamanda doğa fotoğrafçısı olan Şekercioğlu, aslen Balıkesirli bir ailenin oğlu. Babası model uçak üreten bir firmanın sahibi, annesi ise THY emeklisi olan 35 yaşındaki Çağan Şekercioğlu, doğaya ilgisinin doğuştan geldiğini söylüyor.

DHA, İHA

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.