İSTANBUL- Polonya’nın başkenti Varşova’da workshop düzenleyen Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB), bu pazarı mercek altına aldı. TÜROB’un, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonu ve THY işbirliğinde ‘Endless Turkey’ temasıyla gerçekleştirdiği workshop sonrası hazırlanan raporda, Polonya pazarının 880 bin turiste ulaştığına, bu talepte ağırlığın kıyı bölgelerde olduğuna dikkat çekildi.
Varşova’da düzenlenen workshop’a İstanbul, Antalya, Kayseri, Sapanca ve Afyonkarahisar’dan 19 otel ile birlikte 2 Türk acente katıldı. Polonya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı son üç yılda 4 kat artarken, turizmciler havayolu ulaşımındaki yetersizlik nedeniyle kıyılarla sınırlı kalan talebi artırmayı ve diğer bölgelere yayılmasını hedeflediler.
ERESIN: TARIFELI SEFERLERLE ULAŞıM SORUNLARı SÜRÜYOR
Raporda görüşlerine yer verilen TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Avrupa’da seyahat etme oranı en hızlı artan ülkeler arasında yer alan Polonya’nın Türkiye açısından da büyük bir turizm potansiyeli taşıdığını vurgulayarak, “Mevcut yolcu ve talep potansiyeline karşın, iki ülke arasında havayolu ile tarifeli seferlerle ulaşım sorunları sürüyor. Bu durum İstanbul başta olmak üzere potansiyelin değerlendirilememesine yol açıyor. ‘Turist var, uçak yok’ durumunu yaşıyoruz. Bu konuda çözümlerin ortaya konması Polonya’dan gelecek turist sayısını önemli oranda artıracaktır. Polonya en büyük turizm pazarlarımız arasına girebilir” dedi.
İSTANBUL’A SADECE 60 BIN POLONYALı GELDI
Eresin, Varşova-İstanbul hattında charter uçuşlar yapılmasında herhangi bir engel olmadığını, Türk firmaların bu hatta charter seferler düzenlemesini umut ettiklerini dile getirdi. 2014 yılında 510 bin ile rekor kıran Polonyalı turist sayısının 2016’da keskin bir düşüş yaşadığını hatırlatan Eresin, pazarla ilgili şu bilgileri verdi: “2018’den itibaren pazar eski performansına ulaşmakla kalmadı daha da yükseldi. Ancak 880 bin turistin sadece 60 bini İstanbul’a geldi. Amacımız talebi artırarak diğer bölgelere de yaymak. Ekonomik uçuş seçeneklerinin artması durumunda talep artacak ve İstanbul, İzmir, Ankara, Kapadokya, Sapanca, Güneydoğu Anadolu gibi destinasyonlara da yayılacaktır. Çünkü bu talep var. Diğer turizm türlerinin de etkin tanıtılması gerekiyor. Kış turizmi, alışveriş turizmi ve spor turizmi öncelikli olarak ele alınmalı. 2017 yılında yurt dışına tatile çıkan Polonyalı turist sayısının 6 milyon olmuştu. Türkiye, Polonyalı turistlerin tercih sıralamasında 2017’de Yunanistan, Bulgaristan ve İspanya’dan sonra dördüncü sıradaydı. 2018 yılında Türkiye önemli bir sıçrama yaparak Yunanistan’dan sonra ikinci tercih oldu.”
TÜROB’DAN ÇÖZÜM ÖNERILERI
Eresin, ulaşım sıkıntısının aşılması için ise şu önerilerde bulundu: “Polonya’dan başta İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa olmak üzere birçok AB ülkesine Ryanair, Easyjet, Wizzair gibi ucuz maliyetli havayolu kuruluşları çok uygun fiyatlarla seferler düzenliyor. Bu durum, ulaşım maliyeti rakip destinasyonların çok üzerinde seyreden İstanbul’a talebi olumsuz etkiliyor. Ülkemiz adına düzenlenen tanıtım ve pazarlama faaliyetleri de pazarda beklenen ilgiyi karşılamıyor, katılımcılar ulaşım sorununu büyük bir engel olarak görüyor ve önyargıyla yaklaşıyor. Türkiye-Polonya arasında THY ve LOT tarafından sefer sayılarında artış sağlanması, THY’nin İstanbul Havalimanı’nda cazip olanaklar ve fiyatlarla sunduğu transit yolcu taşıma kapasitesi endişesiyle Polonya tarafından getirilen kısıtlamaların İstanbul Sabiha Gökçen, Antalya, Dalaman ve İzmir noktalarına verilecek sefer izinleri ile aşılması mümkün görülüyor. İki ülkenin karşılıklı olarak özel sektör havayolu taşıma kuruluşlarına uçuş kısıtlamalarını kaldırması da Polonya’dan Türkiye, Türkiye’den ise Polonya varış noktalı uçak seferlerinin artış göstermesini sağlayacaktır.”
BINE YAKıN GÖRÜŞME YAPıLDı
Öte yandan Varşova’da düzenlenen workshop’a İstanbul, Antalya, Kayseri, Sapanca ve Afyonkarahisar’dan 19 otel ile birlikte 2 Türk acente katıldı. Polonya’nın önde gelen seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin geldiği organizasyonda bine yakın görüşme gerçekleştirildi. TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Varşova Kültür ve Tanıtma Müşaviri Volkan Akgül ve THY’nin Polonya Genel Müdürü Erhan İpek iki ülke turizminin geliştirilmesine yönelik temenni ve beklentilerini paylaştı. Varşova Büyükelçiliği Müsteşarı Hakan Abacı iki ülke arasında havayolu ile ulaşım alternatiflerinin artırılması halinde turist sayısında önemli sayıda artış kaydedileceğini vurguladı.
Workshop’a katılan oteller
All Seasons Hotel
Armada Hotel İstanbul
Barın Hotel
Clarion Hotel Golden Horn
Club Nena
Eresin Hotels İstanbul
Hilton Cluster Hotels (Hilton Istanbul Bosphorus&Conrad Istanbul Bosphorus)
İstanbul Marriott Hotel Şişli
Lazzoni Hotel
Le Meridien İstanbul Etiler
Mercure İstanbul The Plaza Bosphorus
NG Hotels
Novotel&Ibis Hotel İstanbul Zeytinburnu
Ottoman Hotels Group
Point Hotel Barbaros
Point Hotel Taksim
Radisson Blu Hotel Kayseri
Wishmore Hotel İstanbul
Yaşmak Hotel Collection
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.