WASHINGTON- ABD Gıda ve İlaç Kurumu (FDA), Pfizer ve Biontech’in ürettiği koronavirüs aşısına 16 yaş üzerindeki kişilerin kullanımı için tam onay vererek ilk defa bir koronavirüs aşısına tam onay vermiş oldu.
Aşıya Aralık’ta acil durum kullanım onayı verilmiş ve ABD’de 204 milyondan fazla kişiye bu aşı yapılmıştı. Ancak FDA’nın acil durum onayı verdiği üç aşıdan hiç biri tam onay almamıştı.
Kamu sağlığı yetkilileri, tam onay verilmesinin daha fazla aşısız ABD’li vatandaşı Pfizer’ın aşısının güvenli ve etkili olduğuna ikna edeceğine inanıyor. Aşı konusunda tereddütte kalan ABD’liler ülkenin corona virüse karşı mücadelesinin zorlaşmasına neden olmuştu.
FDA temsili komisyon üyesi Janet Woodcock, “Milyonlarca kişi güvenli bir şekilde corona virüs aşısını olurken bazı kişilerin FDA onayının ardından aşı olmaya daha güvenle yaklaşabileceğini düşünüyoruz” dedi.
ABD’de aşılamanın düşük olduğu bazı bölgelerde Delta varyantından kaynaklı vaka sayıları yükselirken ABD’lilerin şimdiye kadar yaklaşık yüzde 51’i iki doz aşı oldu.
ABD’den dikkat çeken Pfizer/BioNTech kararı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onaylanan ve böylece dünyada tam onay alan ilk corona aşısı olan Pfizer/BioNTech ile ilgili dikkat çeken bir karar geldi. ABD Savunma Bakanlığı'nın BioNTech aşısını tüm ordu personeline zorunlu hale getireceği açıklandı.
Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısı, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından geçtiğimiz sene aralık ayında 16 yaş ve üzeri kişiler için acil kullanım onayı almasının ardından bugün “tam onay” almıştı.
FDA tarafından tam onay alan ilk aşı olan Pfizer/BioNTech aşısı, aynı zamanda dünyada da tam onay alan ilk Covid-19 aşısı olarak kayıtlara geçmişti.
TÜM ORDU PERSONELİNE ZORUNLU OLACAK
FDA'nın onayının ardından ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD Savunma Bakanı LIoyd Austin'in bu ayın başlarında FDA'nın onayının ardından Covid-19 aşısının tüm ordu personeline zorunlu hale getirileceği yönündeki açıklamalarını hatırlatarak, Pfizer/BioNTech aşısının tüm ordu personeline zorunlu hale getirmeye yönelik çalışmaların başladığını duyurdu.
Aşılama hakkında kılavuzun hazırlandığını ve önümüzdeki günlerde bir zaman çizelgesinin paylaşılacağını belirten Kirby, zorunlu aşı kararının ordu personelinin güvenliğini sağlamak için hayata geçirileceğini ifade ederek, askerlerin kışlalarda ve gemilerde birlikte yaşadığına ve yakın bir şekilde çalıştığına dikkat çekti.
Kirby ayrıca, ordudaki büyük bir virüs salgınının ABD'nin herhangi bir güvenlik krizinde kendini savunma yeteneğini etkileyebileceğini vurguladı.
9 AĞUSTOS'TA AŞI ZORUNLULUĞUNU DUYURMUŞTU
Austin 9 Ağustos'ta tüm Savunma Bakanlığı çalışanlarına gönderdiği bildiride, tüm ABD askerlerine en geç eylül ayı ortasına kadar Covid-19 aşısının zorunlu hale getirilmesinin planlandığını ifade etmişti. Austin, Covid-19 aşısının zorunlu hale getirilmesi için en geç eylül ayının ortasına kadar veya FDA onayının alınmasından hemen sonra harekete geçeceğini ve ABD Başkanı Joe Biden'dan onay isteyeceğini belirtmişti.
Covid-19'un Hindistan'da ortaya çıkan Delta mutasyonunun yayıldığına dikkat çeken Austin, “Gerekirse daha erken harekete geçmekten veya Başkan Joe Biden'a farklı bir yol önermekten çekinmeyeceğim” demişti.
BİDEN'DAN AUSTİN'E DESTEK
Austin'in açıklamalarının ardından Başkan Biden ise, Covid-19 aşısının askeri personel için gerekli aşılar listesine ekleme planını şiddetle desteklediğini belirtmiş, Austin ile birlikte mümkün olduğunca güvenli bir şekilde ihtiyaç duyulan her bir aracı sağlamak için çalışacaklarını ve aşıların hayat kurtaracağını dile getirmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.