• BIST 9549.89
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • İstanbul 3 °C
  • Ankara -1 °C
  • Antalya 7 °C

Paskalya için "Roket Savaşı"

Paskalya için "Roket Savaşı"
Paskalya kutlaması için yapılan Roket savaşı", Vrondados bölgesindeki Ayios Markos ve Panayia Erithiani kiliselerinin cemaatleri arasında geçekleşti.

SAKIZ- Hristiyanlıkta Hazreti İsa'nın ölümünün ardından dirildiğine inanılan Paskalya kutlaması kapsamında, Yunanistan'ın Sakız Adasında, adaya özgü "roket savaşı" yapıldı.
Hristiyanların en eski ve en önemli bayramı olarak bilinen Paskalya, Sakız Adasında yüz yıldan fazla zamandır kendilerine özgü "roket savaşı" geleneğiyle kutlanıyor. Adadaki iki cemaatin, kendi imalatları olan roketleri kullandığı etkinlik, bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu.

VİDEOYU İZLEMEK İÇİN LİNKİ AÇIN
https://youtu.be/GwYrPhLBvz8

roket-savasi9.jpg

Geçmişi adanın Osmanlı yönetimi altında olduğu yıllara kadar uzandığı belirtilmesine rağmen ne zaman başladığı tam olarak bilinmeyen "roket savaşı", Vrondados bölgesindeki Ayios Markos ve Panayia Erithiani kiliselerinin cemaatleri arasında geçekleşti.

sakiz-roket-savas2.jpg

Roketlerin yapımına aylar öncesinden başlayan ada sakinleri, hava kararmadan önce roket rampalarını hazırlandı. Kiliselerin çevresinde yaşayanlar ise roket savasında evlerinin zarar görmemesi için tel örgülerle tedbir aldı.
Aylar önce başlayan hazırlıklar kurulan roket rampalarının hedef olarak belirlenen çan kulelerini vurabilecek şekilde ayarlanması ve deneme atışları yapılmasıyla tamamlanırken, taraflar arasında gelene uygun olarak sözlü atışmalar yaşandı, savaş sirenleri çalındı.

sakiz-roket-savas4.jpg

Güneşin batmasıyla iki kilisenin cemeati, aralarında 400 metre mesafe bulunan rakip kilisenin çan kulesini vurmayı hedefleyen "roket savaşı"nı başlattı. Farklı noktalara yerleştirilen rampalardaki roketler tek tek ateşlenirken, hedefe ulaşan roketler kalabalığa coşkulu anlar yaşattı.
Hristiyanların "büyük cumartesi" dediği günün yirmi üçüncü saatinde, "diriliş ayinini" başlatan çan sesleri duyulmasıyla şiddeti biraz daha artan roket savaşına, yapılan ikazla kiliselere girmek isteyenlere fırsat vermek için kısa süreliğine ara verildi. Gece yarısı, saat 24.00'te ise iki cemaatin papazının kiliselerinin avlusundan "Hristos anesti - İsa dirildi" demesinin ardından roket savaşının en şiddetli bölümü başladı.
Art arda ateşlenen on binlerce roket gökyüzünü aydınlatarak geceyi adeta gündüze çevirdi, izleyenlere görsel bir şölen sundu. Yaklaşık 100 bin roketin ateşlendiği savaş yaklaşık 1 saat sürdü, bu sırada roketlerin yapımında kullanılan kükürtün kokusu da havayı kapladı.
Bu arada roket savaş için adaya gelen turistler, iki kilisenin de görüldüğü ve etkinlik için en iyi görüş alanına sahip Epos Dağının eteklerinden görsel şöleni izledi.

sakiz-roket-savas7.jpg

ÇOCUKLARıN BAŞLATTıĞı GELENEK
İki kilisenin cemaatleri arasındaki Paskalya yortusu geleneğinin, tarafların çocuklarının birbirlerine sapanlarla taş atmasıyla başladığı, zaman içinde sapanların yerini küçük top atışlarının aldığı, bu atışlarla kiliselerin camlarının kırılması amaçlandığı kaydedildi.
Dönemin papazının, 1889 yılında daha az tehlikeli fakat daha tesirli bir malzemeyle bu etkinliğin devam etmesini istemesinin ardından havai fişek imalatçısı Korakis'in küçük roket imal ederek Ayios Markos kilisesine vermesi ve bu roketlerin yapımının karşı tarafa da sızdırılması sonrasında geleneğin "roket savaşı"na dönüştüğü belirtildi.

Gelenek birçok ülkeden adaya turist çekerken, tur acentelerinin özel programına aldığı kutlama nedeniyle otellerin tamamı doldu. Etkinlik için Çeşme - Sakız arasında ek feribot seferleri yapıldı. Adada kiralık araçların tamamı tutuldu.

Fest300 Magazine
Greeka.com
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.