• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 6 °C
  • Ankara 4 °C
  • Antalya 9 °C

Paşabahçe Vapuru'nun dönüşü muhteşem olacak

Paşabahçe Vapuru'nun dönüşü muhteşem olacak
Çürümeye terk edilen 68 yaşındaki İstanbul’un simgelerinden Paşabahçe Vapuru’nu “yaşatmak” için İBB Beykoz Belediyesi’nden geri aldı ve restorasyon için Haliç Tersanesi’ne götürdü

İSTANBUL - Tarihi Paşabahçe Vapuru 2010 yılında hurdaya ayrıldı ve müze yapılmak için Beykoz Belediyesi’ne bağışlandı. Maliyeti yüksek gelince batırılmasına karar verildi. Sonra bundan da vaz geçildi. Çürümeye terk edilen 68 yaşındaki İstanbul’un simgelerinden Paşabahçe Vapuru’nu “yaşatmak” için İBB Beykoz Belediyesi’nden geri aldı ve restorasyon için Haliç Tersanesi’ne götürüldü

İstanbul Şehir Hatları İşletmesi'nin bir zamanlar gerek hız, gerek konfor açısından amiral gemisi olan ve 58 yılboyunca İstanbullulara hizmet verdikten sonra Beykoz'da kaderine terk edilen Paşabahçe Vapuru bir süre düğün salonu, dizi ve film seti olarak kullanıldı.

2010 yılında Beykoz Belediyesi’ne bağışlanan Paşabahçe Vapuru’nun “müze gemi” yapılması hedeflenmişti ama "maliyeti yüksek” bulununca bu fikirden vaz geçildi. Daha sonra “satılması” ya da “batırılması” gündeme gelen İstanbul’un simge vapurlarından Paşabahçe, “kararsızlık süreci” uzayınca Beykoz’da bağlı olduğu iskelede çürümeye terk edildi.

pasabahce-vapuru.pngİBB’NİN GİRİŞİMİ İLE KADERİ DEĞİŞTİ

Sonunda devreye İBB (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) girdi ve Paşabahçe Vapuru’nun kaderi değişti. Yeniden Şehir Hatları’na devredilen tarihi vapur, bakım ve onarımı yapılmak üzere Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğürömorkörleri tarafından Haliç Tersanesi’ne çekildi. 

1952 yılında inşa edilen ve İstanbul’un önemli tarihi olaylarına tanıklık eden vapur, İBB Şehir Hatları A.Ş.tarafından yürütülecek 2 yıllık yoğun yenileme çalışmasının ardından yeniden Boğaz’la ve İstanbullularlabuluşacak.

pasabahce-vapuru-001.pngRESTORASYON İÇİN DANIŞMA KURULU OLUŞTURULDU

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla Paşabahçe Vapuru’nu yeniden filolarına katmak için girişim başlattıklarını ifade eden Şehir Hatları A.Ş. Genel Müdürü Sinem Dedetaş, süreci şöyle anlattı:

“Tarihi Paşabahçe Vapuru’nu tekrar Boğaz sularına dönecek olması eşsiz bir duygu. Vapurun restorasyon sürecinde bir danışma kurulu kuracağız. Hem tarihi hem de akademik çevreleri bir araya getirecek bir yenileme süreci oluşturacağız. 

Denizcilik öğrencileri de gönüllü olarak bu yenileme çalışmalarına dahil olacak. Böylelikle Paşabahçe Vapurumuz sürdürülebilirlik açısından da güzel bir örnek olacak.”

pasabahce-vapuru-002.png68 YIL ÖNCE SAVAŞ GEMİSİ OLARAK İNŞA EDİLDİ

Paşabahçe Vapuru, 1952 yılında İtalya'nın Taranto kentinde “savaş gemisi” olarak inşa edildi. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Türkiye'den gelen talep üzerine İtalya'da bir gecede “yolcu vapuru”na dönüştürüldü.

Dönemine göre çok sağlam gövde yapısı ve güçlü makineleriyle dikkat çeken 73 metre boyunda, 13 metre genişliğinde ve 3,2 metre su hattına sahip vapur saatte 18 deniz mili hız yapabiliyordu.

İtalya’dan İstanbul’a 2,5 günde getirilen ve “Paşabahçe” adı verilen vapur 58 yıl boyunca Boğaz’ın iki yakasında ve Adalar - Yalova hattında yolcu taşımacılığı yaptı.

pasabahce-vapuru-003.pngTOPLU ULAŞIMDA DENİZ PAYI ARTIYO

Beykoz Belediyesi tarafından toplu ulaşımda kullanılmak şartıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen tarihi Paşabahçe Vapuru, Kıyı Emniyeti’ne bağlı römorkörler eşliğinde dün ilk durağı olan Kabataş İskelesi’ne çekildi.

Ardından gece 02.00'da restore edileceği Haliç Tersanesi'ne götürüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), toplu ulaşımda denizin payının artırılması çalışmaları kapsamında bir süredir Şehir Hatları’nın emektar vapurlarını “jilete göndermek” yerine yaşama kazandırmak amacıyla yürüttüğü projede daha önce de Barış Manço ve Moda vapurlarını yenilemişti

pasabahce-vapuru-004.png

Kaynak: TurkSail
Bu haber toplam 2902 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.