Abdurrahman Büyükkeskin
Side-Manavgat/Antalya - Sağlık Turizmi uzmanı ve Genel cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emin Canan, Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasına ilişkin kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildi ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini böylece turizm sektöründe çevre öncelikli Yeşil Yıldız ve Yeşil Anahtar ve Mavi Bayrak ödüllerinin daha da önem kazanacağını söyledi.
Türkiye’nin anlaşmayı şu tarihe kadar onaylamayan tek OECD ve G20 ülkesi olduğunu hatırlatan Op.Dr. Emin Canan “ küresel iklim rejiminin netleştiren Paris Anlaşması’nı şimdiye kadar 197 ülke imzalamış, 191’i onayladığını kaydetti.
Paris İklim Anlaşması ile birlikte dünya turizminde çevre, doğal su kaynakları, temiz deniz, yeşil, ormanlar yenilenebilir enerji öncelikli otellerin tercihte daha ön planda olacağını vurgulayan Op. Dr. Emin Canan, Yeni tip Karano Virüsü(Covid 19) ile birlikte dünyada ''sağlık öncelikli '' tatil anlayışının ön planda olduğunu ifade etti.
Turizmde ''Yeşil Anahtar ''ve ''Yeşil Yıldız '' çevrenin korunması, su kaynaklarının doğru kullanımı, yeşil alanın korunması, karbon kullanımını azalmak olduğunu söyleyen Dr. Emin Canan, '' Akdeniz ülkeleri arasında kışın en fazla güneşli gün sayısının en fazla olduğu şehir Antalya olmasına karşı otellerimizin yüzde 95'i güneş panelleri kurarak kendi enerjisini üretiyor. Ulaşımda otellerde karbon kullanımını azaltmaya yönelik tek ulaşım aracı elektrikli golf arabaları. Çevre korunmadan turizm olmaz. Sağlıklı ve güven içinde tatil yapmada Yeşil Yıldızlı otellerin dünya turizm pazarında tercihin yüzde 90. Geçtiğimiz günlerde Gebzedeki otomobil fabrikasını kapatan Honda Fabrikası kapatma sebebi Elektrikli otomobil üretmedir. Dünyada kaynaklar sınırsız değil. Küresel ısınmaya ve iklim değişikliğini bu yıl en acı şekilde yaşayan ülke Almanya oldu. Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti 'nde 3 şehrinde yaşanan şiddetli sağanak yağışta 1100 kişinin hayatını kaybetti.'' diye konuştu. Ar-Ge yatırımı yapmadan inovasyon olmayacağını altını çizen Dr. Emin Canan, Türkiye WIPO 2021 Global İnovasyon Endeksi'nde kalkınma düzeyi ile orantılı olarak 41’inci sırada. Almanya GSYİH'nın yüzde 3,17'sini, Japonya GSYİH'nın yüzde 3,28'ini, İsveç yüzde 3,39'unu, Kore ise yüzde 4,53'ünü Ar-Ge'ye ayrıyor. Türkiye ise GSYİH'nın sadece yüzde 1'ini Ar-Ge'ye yatırıldığını vurguladı. Dr. Canan, '' Türkiye, OECD ülkeleri arasında 2020'de devlet bütçesinden Ar-Ge yatırımları payını azaltan tek ülke. Ar-Ge yatırımı yapılırsa inovasyon, inovasyon olursa nitelikli sürdürülebilir turizmde büyüme olur. Yeşil yatırım seferberliği için gerekli katkı verilmeli ve Ar-Ge kaynağı fazlalaştırılması.Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği ve Karbon Emisyonu Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmalı.Enerjisi kurulu güç kapasitesi 10 bin MW nin üzerine çıktı. Rüzgar, güneş ve yeşil hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının teşviki, iklim politikalarının üst düzeyde müzakere edileceği, raporlama, karbon ayak izi bilgisi ve etiketleme gibi alanlarda ulusal inisiyatiflerin ortaya konulacağı mekanizmalar geliştirilmeli. Türkiye'de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu gibi Karbon Emisyonu Piyasası Düzenleme Kurumu kurulmalı. İklim alanında yeni bir dönemin liderliğini yapmak istiyorsak Çevreci otellerde ''Yeşil Yıldız''lı otel sayısını arrtırmalıyız. ''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.