• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Pandemi ve göç turizmde kalifiye elemanı kaçırdı

Pandemi ve göç turizmde kalifiye elemanı kaçırdı
Manavgat -Side destinasyonunda 120 bin turizm çalışanının yüzde 80'i 18 ay süresince işsiz kaldı. Yüzde 30'nun ev kiralarını ödeyemedi. Çaresizlikten memleketlerine göç etti.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA
- Antalya Side Apart Otelleri Platformu Derneği Başkanı Mehmet Çelikten, pandemi kısıtlamasında alınan tedbirler sonucu turizm sektörünü ayakta tutan kalifiye elemanını kaybettiğini söyledi.
Çelikten, Manavgat -Side destinasyonunda 120 bin turizm çalışanının yüzde 80'nin 18 ay süresince işsiz kalmaya bağlı yüzde 30'nun ev kiralarını ödeyemediği için memleketlerine göç ettiğini söyledi. Mehmet Çelikten, turizmin belkemiği olan ve müşteri memnuniyetinde yüzde 85 oranında etkili olan turizm çalışanını kaybetmemek ve Manavgat'ta 12 ay, 365 gün tutmanın çaresinin bulunması gerektiğini belirterek "Seçim öncesinde herkes gelip vaaatler veriyor, seçim sonrası herşey unutuluyor. Turizm çalışanının şartları iyileştirilmezse turizm sektörü giderek kan kaybeder" şeklinde konuştu.

turizm-calisani--007.jpgNİTELİKLİ ELEMANLARI KORUYAMADIK
Turizmci Mehmet Çelikten orman yangınları sırasında canlıları kurtarmak için çalıştıklarını ve kurtarabildiği kaplumbağalara otelinde yer verdiğini belirterek “Kaplumbağalara yer bulduk ama, turizmin nitelikli elemanlarına iş imkanı bulamadığımız için hepsini kaçırdık. Pandemi sonrası turizm sıfırdan başlayacak. Hepimiz yeni elemanları yetiştirmek için büyük gayret göstereceğiz, ama heçbir şey eskisi gibi olmayacak” dedi.

turizm-calisani--008.jpgİŞLETMECİLER DE MAĞDUR
Pandemi kısıtlaması nedeni ile 18 aydır otel sahipleri ve işletmecileri kadar turizm çalışanlarının mağdur olduğunu belirten turizmci Mehmet Çelikten şunları anlattı:
''300 bin yatak kapasiteli önemli turizm destinasyonu Side-Manavgat’ın en önemli sektörü turizmdir. Manavgat’ta yaşam, geçim tamamen turizme bağlıdır. Ancak turizm çalışanlarının yüzde 30’u pandemic koşullarında ailelerinin yanına sığınmak için göç ettiler.

turizm-calisani--005.jpgGÖÇ TURİZMDE BOŞLUK YARATTI
Bu göçlerle kaybolan işgücünde özellikle bölgede müşteri memnuniyetini yüzde 85 oranında belirleyen kat görevlileri, garson, genel temizlik yapan meydancı sıkıntısını ortaya çıkardı.
Bu durum Rus turistleri etkilemedi, ama Avrupalı, özellikle Alman turistler oda ve kat temizliğine özen gösteriyorlar. Şikayetlerini turizmin önemli kaynağı HolidayCheck’de yazarlar. Önümzdeki dönemde nitelikli eleman göçü nedeni ile bu gibi şikayetlerin artacağını düşünüyoruz. Bu nedenle hizmet içi eğitimle yeni elemanları eskilerinin seviyesine getirmeye çalışıyoruz.”


turizm-calisani--006.jpgSEÇİM ÖNCESİ SÖZ VERİLEN, YERİNE GETİRİLMEYEN VAATLER
Turizm sektörünün Manavgat'ta turizm çalışanlarını 12 ay tutmak için turizmin 6-7 ay ile sınırlı değil yılın 365 gününe yayılması gerektiğini belirten Mehmet Çelikten, her yerel seçim öncesi Mecliste grubu bulunan partilerin belediye başkanı adayları turizm çalışanlarının sezon bitiminde memleketlerine geri dönmemesi için konut sorununu çözmek çok sayıda vaatlerinin olduğunu anlattı.
Seçim sonrası herşyin unutulduğunu ve vaatlerin yerine getiilmediğini belirten Mehmet Çelikten şöyle devam etti:
''Turizm çalışanlarının en büyük sorunu ev sorunu; Manavgat'ta en düşük ev kirası 1500 lira. Zaten turizm çalışanı 18 aydır doğru düzgün çalışamıyor. Ev sahibide 'ev kirası' deyince mecburen memleketine göçmeyi uygun buluyor ve göçüyor.

turizm-calisani--009.jpgTURİZM ÇALIŞANINI TUTMANIN ÇARESİ BULUNMALIDIR
Aslında her göç turizm sektöründe kalifiye eleman kaybı demek. Pandemide turizm çalışanları çok yalnız kaldı. Sahip çıkılmadığı içinde mecburen göç etmek zorunda kaldı.

Başta Manavgat'ta turizm çalışanlarının kalifiye eleman göçünü önlemenin yegane yolu sadece '' turizm çalışanlarına '' yönelik toplu konutlar yapılması. Toplu konut yapılmazsa ; turizm sektörü turizm çalışanların kalifiye eleman bakımından kan kaybetmeye devam edecektir.

Turizmde kalifiye eleman bir, iki ve üç yılda hemen yetişmiyor. Özellikle kat görevlisi bayanların maaşları iyileştirilmeli. Kat görevlisi çalışanlar bel fıtığı rahatsızlığından uzun süreli çalışamıyor. Hepsi asgari ücretle çalışıyor. Oteller misafirden bahşiş aldığı gerekçesi ile diğer departman çalışanların maaşlarına zam yaparken kat görevlisinin maaşına zam yapmıyorlar.”

Bu haber toplam 1601 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.