ÖZKAN ALTINTAŞ- TÜRKİYE TURİZM
İSTANBUL- Türkiye Marriot Otelleri İş Konseyi Başkanı ve Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Yönetim Kurulu Üyesi Uygar Koçaş, “Turizmde gelecekle ilgili ipuçları” başlıklı konuşmasında pandemi sonrası Türkiye’nin turizmde tasarımla öne çıkacağını söyledi. Koçaş, Kapadokya örneğini vererek otantik ve yerel turizmin yükselişe geçeceğini belirtti. Koçaş, konuşmasını “Müşteri güvenini geri kazanma”, “Dışarıyı içeri taşıma”, “Dijitalleşme”, Hızlı ve kolay temizlik”, Teknolojiyi iyi kullanmak” gibi önlemler aldıklarını belirterek özetledi.
ROCA’NIN ETKİNLİĞİ
100 yıllık geçmişiyle dünyanın önde gelen markalarından Roca düzenlediği online etkinlikte Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez Oliva ile birlikte yer alan Uygar Koçaş, Türkiye’nin dünyada en fazla turist ağırlayan 6. ülke olduğunu bildirdi.
UYGAR KOÇAŞ: IKI YıLDA 55-60 OTEL OLACAĞıZ
Türkiye Marriot Otelleri İş Konseyi Başkanı Uygar Koçaş, grubun halen Türkiye’de 34 oteli bulunduğunu ve iki yıl içinde bu sayının 55-60’ı bulacağını bildirdi. Gruba katılmak isteyen bireysel otellerin bulunduğunu belirten Koçaş, Delta markası ile bireysel otelleri gruba katmayı düşündüklerini söyledi.
Pandemide iş akışını değerlendirme fırsatı bulduklarını ve bazı pozisyonları iptal ettiklerini anlatan Koçaş, “Eskiden yiyecek içecek gelirimiz iki oda gelirini geçemezdi. Ancak pandemic döneminde yiyecek bölümlerimiz açık alan olduğu için önem kazandı ve bizde buna odaklandık. Marriot grubunda bulunan 7700 otelin sadece 7’sinin sahibiyiz. Yeni açılacak otellere yatırımcı ile birlikte karar veriyoruz. Marrott’ta yatırımlar azalmayacak. Ekonomi sınıfı otellerle büyüyeceğiz. Maxi ve Fairfield otelleri ile büyüyeceğiz” dedi.
DÖNÜŞÜME HıZLA UYUM SAĞLAMALıYıZ
Uygar Koçaş, Türkiye’nin can damarı olan turizm sektörünün pandemi öncesi ve sonrası durumunu anlattığı konuşmasında Türkiye’nin 2019 yılını 34.520 milyar dolar turizm geliri ile kapadığını söyledi.
Koçaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “2018 yılında gelen turist sayısı bakımından Türkiye, 45,8 milyon ziyaretçi ile ilk 10 ülke içinde 6. sırada. Dünyada en çok ziyaret edilen şehirler arasında İstanbul da 8. sırada yer alıyor. Turizm sektöründe görülen en ufak bir daralma başta gıda, enerji, lojistik olmak üzere neredeyse tüm sektörleri olumsuz yönde etkiliyor. Türkiye ekonomisini ciddi anlamda besleyen turizmde, pandemi sonrası da öne çıkmak ve gelirimizi artırmak istiyorsak dönüşüme hızla uyum sağlamalıyız.”
TASARıM ÖN PLANA ÇıKACAK, BIREYSEL SEYAHAT ARTACAK
Pandemi ile birlikte tatil anlayışının da değiştiğini ve hijyen ve güvenliğin ilk kriter haline geldiğini söyleyen Uygar Koçaş, şöyle devam etti: “Turizmin geleceğinin temel noktaları, dijital turizm, teknoloji kullanımı, hızlı ve kolay temizlik, ve dışarıyı içeri taşımak olacak. Tasarım çok daha önemli olacak. Doğal havalandırma isteği camları büyütecek, insanlar dış ortamı iç mekanda da görmeyi, yaşamayı bekleyecek. Dolayısı ile dışarıyı içeri taşımak yeni trend olacak. Teknoloji kullanımı ile daha az temas daha fazla kişisellik talep edilecek. Kapadokya gibi otantik yerler başta olmak üzere, ülke içinde bireysel seyahatler daha fazla öne çıkacak.”
Geleceği kimsenin göremediğini belirten Koçaş, herkesin yakın alanlarda tatil istediğini, yerel turizmde artışın yaşandığını sözlerine ekleyerek “Çeşme ve Bodrum’da mavi tura akın oldu. Tekne bulunamadı. Ancak bu durum Antalya’da yaşanmadı” dedi.
KOÇAŞ: ÖNCE PERSONELE GÜVEN VERİLMELİ
Otellerde çalışan personelin herşeyden önemli olduğunu belirten Koçaş, müşteri için alınan önlemlerin aynısını çalışanlar için aldıklarını belirtti. Otel tasarımının misafir çekmede önemli bir unsur olduğunu anlatan Koçaş, “Doğru tasarım başta çalışma arkadaşlarıma güven veriyor. Mutlu personel yemeğe lezzet katar. Kendi yatağını misafire veren insanımızın önemi ortaya çıktı. Tasarımcılar bunu düşünmelidir. Otellerde dışarıyı içeri taşımak şeklinde yorumladığımız avlu ve terasın değer kazanması görülüyor. Açık hava alanların her metrekaresi kıymet kazandı ve misafire güven verir oldu.Tasarımcılar tesislerdeki toplantı salonlarının konumlarını yeniden gözden geçirmeliler” şeklinde konuştu.
Tasarımda yeni malzemelerin kullanılacağını ve kimyasala dayınıklı malzemelerin tercih edileceğini söyleyen Koçaş, “Kimyasal ürünlere dayanamayan ve leke kalan en küçük köşe bile misafrin güvenini sarsıyor” dedi.
TURİZM DİJİTALLEŞİYOR
Dijitalin turizmde sosyal mesafe nedeniyle giderek daha fazla önem kazandığını ve rezervasyonların online olarak yapıldığını belirten Uygar Koçaş, “Mobil Key gelişiyor. Artık mobil rezervasyon yapılıyor, resepsiyona uğramanadan odanızın kapısını açabiliyorsunuz. Sıcak-soğuk ayarını bile yapabiliyorsunuz. Bu sayede TV kumandası temizliği ortadan kalkacak. Yemeğimizin geçmişini göreceğiz. Sensör uygulaması gelişecek. Robot uygulamalar başladı. İnsan unsuru bitmeyecek ama çalışan sayısı azalacak” dedi.
“DAHA YAŞANıLıR BIR DÜNYA IÇIN BIRLIKTE ÇALıŞACAĞıZ”
Banyo seramik sağlık gereçleri alanında yenilikçi çözümleriyle öne çıkan Roca Türkiye, yaşam şekillerimizin değiştiği bu dönemde turizm sektöründe çalışanlar için sektörün geleceğine ışık tuttu. Roca Türkiye Genel Müdürü Salvador Lopez
Roca ürünlerinde her zaman hijyen hassasiyetini öncelikli olarak geliştirdiklerini belirttti. İhtiyaç ve beklentilerin hızla değiştiği bu dönemde Roca’nın inovatif çözümleriyle en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya odaklandığını bildiren Salvador Lopez Oliva şunları anlattı: “Tasarım ve mimarinin daha iyi, kaliteli ve güvenli yaşam alanları yaratmadaki önemli rolünü tartışılmaz. Roca olarak değişen ihtiyaçlara en uygun yanıtı verecek ürünlerimizi geliştirirken mimarlık ve tasarımdan ilham alıyoruz. Mimarlar ve tasarımcılarla ortak platformlar yaratıyor, bir araya geleceğimiz ve fikir alışverişinde bulunabileceğimiz etkinlikler düzenliyoruz. Türkiye’ye olan güçlü inancımızla, burada da farklı girişimlerle sektöre destek olmak, yeni işbirlikleri inşa etmek ve daha yaşanılır bir dünyaya katkı sunmak istiyoruz.”
ROCA HAKKıNDA
Roca, mimari, inşaat ve iç mekanlar için tasarlanmış seramik döşeme ve duvar karoları da dahil olmak üzere banyo alanı için ürünlerin tasarımı, üretimi ve pazarlamasına adanmış bir şirkettir. Kökleri 100 yıl öncesine dayanan Roca 4 kıtada 22 ülkede yer alan 83 üretim tesisi ile 24 bine yakın kişiye istihdam sağlıyor. Yıllık yaklaşık 1,8 milyar Euro ciroya sahip olan Roca, ürün ve çözümlerini 170’ten fazla pazarda müşterileriyle buluşturuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.