• BIST 9420.42
  • Altın 2828.714
  • Dolar 34.3437
  • Euro 36.3635
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • Antalya 15 °C

Pamdemiye rağmen Antalya 2021'de 9 milyon 2 bin turist ağırladı

Pamdemiye rağmen Antalya 2021'de 9 milyon 2 bin turist ağırladı
KITUYAD Başkanı Osman Ergin, turizm acentelerinde görülen rezervasyon artışlarının 2022 turizm sezonu için umut verici ve sevindirici bulduklarını söyledi.

Abdurrahman Büyükkeskin
Manavgat/Antalya -
Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Kızılağaç Turizm Bölgesi, Kızılağaç Turizm Yatırımcıları Derneği (KITUYAD) Başkanı  Osman Ergin, 2022 turizm sezonu için coronavirus salgınının yeni varyantlarılarının   ve döviz kuru artışındaki belirsizliğin handikap olmasına karşın turizm sektörünün 2022’den umutlu olduklarını bildirdi. Turizmci Osman Ergin yaptığı açıklamada  turizm acentelerinde görülen rezervasyon artışlarının 2022 turizm sezonu için umut verici ve sevindirici bulduklarını söyledi. 

kituyad-baskani--osman-ergin,.jpg

KITUYAD Başkanı  Osman Ergin, yeni yıla sayılı günler kala geçtiğimiz 2021 ve gelecek olan 2022 turizm sezonlarını değerlendirdi. 2020 yılında kendini gösteren yeni tip Corona Virüsü(Covid 19)  salgını nedeniyle Türkiye'de ve dünyada turizm sektöründe hem işletme sahipleri hem de turizm çalışanları açısından zorlu bir dönemi geride bıraktıklarını anlatan Ergin, 2021 yılı verilerine bakıldığında salgın öncesi 2019 verilerini yakalayamamak ile beraber 2022 yılı artış gösteren rezervasyonlara bakıldığında umut verici olduğunu söyledi.Başkan Osman Ergin,''' Pandemiye ragmen bu sene Antalya 'ya 9 milyon 2 bin  turist geldi. Geçen yıla göre gelen turist sayısında  yüzde 164 artış oldu. Antalya'ya gelen En fazla turist 3 milyon 410 bin ile Ruslar oldu.  Rusları Ukraynalılar, Almanlar ve Polonyalılar takip etti. '' dedi.

Türkiye’de Covid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden itibaren kısıtlamaların başladığını hatırlatan Ergin, “Bunun sonucunda da artan panik havası Türk turizmini olumsuz etkileyerek Toplam turizm gelirlerinde yüzde 60 ile 70 arasında değişken bir azalışı beraberinde getirdi. Burada ülkeler bazında da değerlendirme esas alınırsa görülecek olan k dur ki; Türkiye’ye 2020 yılında da en çok ziyaretçiyi her zaman olduğu gibi bir önceki yılın yüzde 70 eksiği ile de olsa Rusya getirdi. Rusya’nın ardından Bulgaristan, sırası ile Almanya ve İngiltere’yi sayabiliriz ki; bu bilgiler Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın resmi kayıtlarından edinilmiş verilerdir.  Burada İl bazında düşünüldüğünde ilk sırayı Antalya’nın aldığını İstanbul ve Muğla’nın da ilimizi takip ettiğini görmekteyiz” diye konuştu.

kituyad-baskani--osman-ergin,.JPG

Eldeki verilere göre 2020 yılını kayıp yıl saydıklarını vurgulayan Ergin, “Dünya’daki ilk vakanın görülmesinden önceki sezon olan 2019 Yılının verilerinin yakalanması 2021 yılı sezonunda mümkün olmamakla birlikte öngörüler bu rakamlara 2023 te ancak ulaşılabileceğini göstermektedir. Turistik İşletmeler ve oteller açısından değerlendirmek gerektiğinde; gerek sayısal kısıtlamalar gerekse; hijyenik gereklilikler nedeni ile artan maliyetler ekonomik sıkıntıları beraberinde getirse de 2021 yılındaki olumlu seyir rahatlamayı ve 2020 nin telafisini beraberinde getirdi. Bu arada 2021 yılında turizm sektöründe çalışanların yüzde 80 inin sezon başlamadan aşılanması ve her ne kadar eleştiri konusu olsa da bakanlığın reklamları uçuşların açılmasında etken rol oynarken, sezon ortasında hızlı yayılması ile gündeme gelen Delta varyantını da önemsiz hale getirdi. Sonuç olarak 2021 yılı 2020 nin telafisi olarak turizmde tarihe geçecek bir sezon oldu. Buna turizmin toparlanma yılı da demek doğru olacaktır” diye konuştu.

kituyad-baskani--osman-ergin,-001.JPG

2022 yılında turizm sektörünü bekleyen en büyük iki sorunun salgının devam etmesi ve döviz kurundaki ölçülemez artışların olduğunu belirten Ergin, bu durumun sezon için oda fiyatlarının belirlenmesinde de zorluk çıkardığını söyledi. Ergin, “Önümüzdeki sorunların önceki öngörüleri ve ezberleri bozacağız kesin diye düşünmek gerekir. Zira sektörün bağımlı olduğu gıda ve ihtiyaç malzemelerinin ithalat ürünleri olması maliyetlerin artmasına ve hatta tedarik edilmesine sebep olmaktadır. Firmalar sezon için fiyat veremedikleri gibi an itibari ile ürün tedarikinde de sıkıntı yaşamaktadır. 2022 yılına dair beklentiler her ne kadar olumlu sinyaller verse de artan maliyetler işletmeleri düşünmeye sevk etmektedir. Bunları bir taraf bırakarak sonuç odaklı düşünmek gerektiğinde ise; her şeye rağmen 2022 yılının 2021 yılından daha iyi olacağı aşikardır” diye konuştu.

Güvenli turizm sertifikalarının turizm işletmeleri için can simidi olduğunu vurgulayan Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Acente CEO’larından gelen sinyaller de göstermektedir ki; rezervasyonlarda 2021 yılına göre çok büyük bir artış görülmekte ve 2018 yılı rakamlarına ulaşmak mümkün olabilmektedir. Bunun göstergesi de Rusya ve Avrupa pazarlarındaki satışlar olup; gerçekleşen rezervasyonlarla net sonuçlar elde edilebilir hale gelecektir. Son olarak belirtmek gerekirse; güvenli turizm sertifikası tesislerin can simidi olmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un son açıklamasındaki yeşil yıldız uygulaması ile de turizmcinin uluslararası rekabetçi ortamda elini güçlendirecektir. Sonuç olarak; uluslararası ilişkilerdeki riskler, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve istihdam konusundaki politikalarının doğru uygulanması 2022 yılındaki beklentilerle ortak noktada buluşturacaktır”

Bu haber toplam 1932 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.