• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 22 °C

Pahalı elektrik otellerin kışın açık kalmasını zorlaştırıyor

Pahalı elektrik otellerin kışın açık kalmasını zorlaştırıyor
Sideli Turizmci Mehmet Çelikten,'' 20 Kasım itibariyle Manavgat'ta ve Antalya turizminin kalbi Side  de otellerin yüzde 93'ü kapanacak.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
SİDE-MANAVGAT/ANTALYA -
Antalya Side Otelciler Birliği Platformu Başkanı Mehmet Çelikten, turizm sektöründe enerji ve gıdadaki yüksek enflasyonun en fazla yerli turizmi olumsuz etkilediğini söyledi.
 Sideli Turizmci Mehmet Çelikten,'' 20 Kasım itibariyle Manavgat'ta ve Antalya turizminin kalbi Side  de otellerin yüzde 93'ü kapanacak.Kışın yaşlı ve emekli Alman ve Avrupalı turist ağırlayan otellerde gelir gider maliyetini hesap edip; kışın oteli açarsam bana astarı yüzünden pahalı gelecek diye açmayı düşünmüyor.

mehmet-celikten,--001.jpgmehmet-celikten,--002.jpgBöylesi yüksek enflasyonda gerçekten beş yıldızlı bir tesisi personelim 5 ay işsiz kalmasın diye kışın açık tutmak  her babayiğidin harcı değil. Çünkü en son elektriğe gelen yüzde 38 zam kışın otellerin açık kalmasını çok zorlaştırıyor. Açık olan otellerin SGK primlerini devlet karşılamalı ;Antalya turizmden ülke ekonomisine yıllık 19 milyar dolar döviz girdiği sağlıyor.  ' dedi.

mehmet-celikten,--003.jpgSideli otel işletmecisi  ve turizmci Mehmet Çelikten,'' TÜİK açıkladığı gıda enflasyon rakamlarının gerçeklerden uzak olduğunu gerçek enflasyonun ise ENAG'ın açıkladığı enflasyonu daha real  buluyoruz '' ifadesinde bulunarak 20 Kasım'dan sonra Antalya'da 310 bin turizm çalışanından yüzde 952nin 5 ay işsiz kalacağının altını çizdi.. Turizm sektöründe Antalya'da otel mutfaklarına giren gıda,sebze, meyve, bal, süt, beyaz et, kırmızı et ve hububat ürünlerinde son iki yıl içinde yüzde 151 zam olduğunu  vurgulayan Sideli turizmci Mehmet Çelikten,'' Otel mutfaklarında yüksek enflasyona bağlı oluşan yangın nedeni ile otel sahipleri eskisi kadar para kazanamıyor artık. Yüksek enflasyon en fazla otelcileri vurdu. 20 Kasım'da Antalya'da 93 oranında sona eriyor. Kışın Alman ve Avrupalı turist ağırlayan otellerde kışın oteli açık tutsammı tutmasammı diye kara kara düşünüyor. Kışın otelini personelim işsiz kalmasın diye açık tutan otellerde  kara kara düşünüyor. Kararsızlar. Sezon bitiminde oteli kapatsa daha karlı olacak durumda görüyor kendini.Kışın açık olan oteller genelde emekli ve yaşlı Alman ve Avrupalı turistleri ağırlıyor. Zaten kış sezonunda turist azlığından sadece otelleri personel işsiz kalmasın diye açık tutuyor. Turist az. Gelir gideri zar zor karşılıyor. Çoğu turizmci gelir gider hesabın ekside olduğunu görünce kışın  konaklama tesisini açık tutmak yerine 2025 sezon başlaması olan 1 Mayıs'a kadar kapalı tutmayı daha karlı ve iyi görüyor. Turizm böyle yürümez. Otel sahiplerinin belini en fazla enerji tüketimine bağlı elektrik faturaları. Ülkemizde maalesef sürekli zamlar nedeni ile elektrik fiyatları çok pahalı. Yerli turistte yabancı turistte fiyatları çok pahalı buluyor. Bir hafta önce aldığımız gıda ürününü bir hafta sonra aynı paraya alamıyoruz. Bu şartlrda yüksek enflasyonda sürdürülebilir turizmden söz ödemeyiz. Turizm sektörü geldiği nokta ve hali ile hormonlu patlıcan gibi. '' diye konuştu.

 

Bu haber toplam 132 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.