• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 12 °C
  • Antalya 14 °C

Özel ağaçlandırma izni başvurularının dörtte biri Antalya'da

Özel ağaçlandırma izni başvurularının dörtte biri Antalya'da
CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, yaptığı yazılı açıklamada ’li Özer soru önergesine gelen cevaba göre ; 61 ildeki başvuruların 4’te 1’i Antalya’da yapıldığını belirtti.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
ANTALYA -
Orman Genel Müdürlüğü(OGM’)nin Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında özel ağaçlandırma ve özel imar ihya için 2020 Nisan ayında 220.705 hektarlık alanda 21.293 adet başvuru olduğu açıklandı.  Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Milletvekili Aydın Özer, yaptığı yazılı açıklamada ’li Özer soru önergesine gelen cevaba göre ; 61 ildeki başvuruların 4’te 1’i Antalya’da yapıldığını belirtti.

chp-antalya-milletvekili-aydin-ozer.jpgOrman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) 23 Ekim 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Ağaçlandırma Yönetmeliği kapsamında 2020 yılı Nisan ayına ait alınmış olan özel ağaçlandırma ve özel imar ihya başvurusunun toplamda 220 bin 705 hektarlık alanı kapsadığı açıklandı. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in soru önergesine verilen yanıta göre, 61 ilde yapılan başvuru sayısı toplamda 21 bin 293 adet olurken, sadece Antalya’da 5 bin 451 başvuru gerçekleşti. 

“Görülüyor ki başvuruların 4’e 1’i Antalya’da. Eğer bu başvurular kıyılara uzanan orman sahalarını kapsıyorsa, kıyılar tehdit altında demektir” diyen Özer, önergenin yanıtında başvurulardan kaçının kabul edildiğine dair bir bilgi verilmediğini söyledi. 

 

OGM İŞİNİ İYİ YAPIYORSA NEDEN ÖZELE KİRALANIYOR?

CHP’li Özer şu ifadelerde bulundu: 

“Eğer birtakım kişi veya şirketlere binlerce hektar alan veriliyorsa, OGM işini yani ağaçlandırma çalışmalarını başarıyla yapamıyor demektir. Yok, eğer OGM işini başarıyla yapıyorsa, o zaman kiralamaların olmaması gerekir. OGM’ye rağmen, üstelik 49 yıla kadar birilerine özel ağaçlandırma izni veriliyorsa da, buna peşkeş denilmesine kimsenin kızmaması gerekir. Belli ki bu yönetmelikle birilerine fırsat yaratılıyor. Yönetmeliğe göre ağaçlandırma izni verilen alanların üçüncü kişilere devredilebilmesi için 3 yıl geçmesi gerekiyor ama yeni bir düzenlemeyle buraların ağaçlandırma kapsamından çıkarılmayacağının garantisi yok!” 

YÖNETMELİĞE GÖRE KIYIYA UZAKLIK 2 BİN METRE

CHP’li Özer’in Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye verdiği soru önergesine gelen yanıtta kıyı bölgelerdeki ormanlık alanların pazarlandığı iddialarına ilişkin şu ifadeler yer aldı: 

“Yürürlükteki mevzuat gereğince deniz kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 2000 metrelik mesafe içinde bulunan yerler ile tabii göl kışı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak 500 metrelik mesafe içinde bulunan yerler özel ağaçlandırma ve özel imar ihya çalışmalarına konu edilmemektedir.”

TARIM ORMAN İŞ İPTALİNİ İSTİYOR

Tarım Orman İş Sendikası ve Türkiye Ormancılar Derneği’nin ormanların yıkımına yol açacağı için iptalini istedikleri Ağaçlandırma Yönetmeliğine göre nisan ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez başvuru alınıyor. Nisanda yapılan ve Antalya, Kahramanmaraş ve İzmir başta olmak üzere 61 ilde gerçekleşen başvuruların değerlendirmeleri henüz tamamlanmadı. İkinci başvurular ise bu ay içinde alınacak.

Bu haber toplam 2046 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.