• BIST 9900.25
  • Altın 2873.736
  • Dolar 34.0998
  • Euro 38.0886
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 24 °C

Otelin en temel unsuru ‘kat hizmeti’ yok oluyor

Otelin en temel unsuru ‘kat hizmeti’ yok oluyor
Personel eksikliğinden, bir oteli evinizden ayıran başlıca olanaklardan biri olan günlük temizlik hizmeti ortadan kalkıyor

SEATTLE / ABD - İster personel eksikliğinden, ister sosyal mesafeye saygıdan, isterse de sadece paradan tasarruf etmek için olsun, bir oteli evinizden ayıran başlıca olanaklardan biri olan günlük temizlik hizmeti ortadan kalkıyor.

Kırışıksız bir yorgan günleri muhtemelen geride kaldı. Temiz havluları unutun ve kaldığınız süre boyunca çöplerinizin asla dışarı çıkmayabileceğini kabul edin.

‘kat-hizmeti.jpgİŞÇİ VE MALZEME MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK

Ülke çapındaki işgücü ve malzeme sıkıntısı, otelleri özellikle sert vurdu. Örneğin, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, eğlence ve konaklama endüstrisi Mart ve Nisan 2020'de %49'luk bir istihdam düşüşü olan 8,2 milyon iş kaybetti. Kesinlikle yeniden işe alım umudu olsa da (seyahatle ilgili işler artık son zamanlarda en hızlı büyüyen sektörler arasında yer alıyor), endüstri hala pandemi öncesi seviyelerinin yaklaşık 1,5 milyon gerisinde kaldı.

Büyük ölçüde COVID-19 tarafından başlatılmış olsa da, artık günlük temizlik yapmama eğilimi birçok otelde norm haline geldi. Salgının bulaşmanın daha gizemli olduğu ilk günlerinde, birçok otel yabancılar arasındaki teması azaltmak için temizlik hizmetlerini kesti. Ancak aradan iki yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen kat hizmetleri hala geri dönmedi.

Marriott'un politikaları tesise göre değişir, ancak tüm odalar her altı gecede bir otomatik olarak temizlenerek, kat hizmetleri genellikle yalnızca talep üzerine sunuluyor. Hilton, talep edilmediği sürece çoğu tesiste artık günlük temizlik yapılmıyor. Walt Disney World, hizmeti iki günde bir hafif temizlik hizmetine indirdi. Bu, havlu değişimi ve çöpler çıkarılabilir. Ancak yatağınızı yaptırmak gibi beklediğiniz hizmetialamayabilirsiniz.

Santa Cruz, California'daki Hotel Solares gibi diğer otellerin programları değişti. Üç veya daha az gecelik konaklamalarda hizmet alınmıyor. Altı veya daha az gecelik konaklamalarda ise bir kez temizleniyor. Otel, çöplerinizi kapınızın önüne bırakmanızı tavsiye ediyor.

ABD ve Kanada konaklama işçileri sendikası olan Unite Here'ın uluslararası başkanı D. Taylor, hazırladığı bir bildiride, “Misafirler, çöplerinin boşaltılması veya kirli havlularının her değiştirilmesi gerektiğinde sormak zorunda kalmak istemiyorlar. Temizlik olmadan, bir oteli daha pahalı bir Airbnb olmaktan ne alıkoyabilir?" dedi

‘kat-hizmeti-002.jpgOTEL TEMİZLİĞİ NEDEN KESİLMELİ?

Çoğu durumda, kesintiler güvenlikten çok parayla ilgili olabilir. Bazı oteller için maliyeti karşılayacak yeterli para yok. Diğerleri için, daha fazlasını yapmak için bir fırsat kolluyor.
 

Bu arada, tedarik zinciri ve enflasyon sorunları devam ediyor. American Hotel & Lodging Association'ın Kasım 2021'de yaklaşık 500 otel operatörüyle yaptığı ankete göre oteller, temizlik ve kat hizmetleri maliyetlerinde %79'luk bir artış bildirdi.

YÜKSEK KÂR İÇİN BİR FIRSAT

Diğer otel işletmecileri bunun parayla ilgili olduğunu açıkça belirttiler.

Hilton CEO'su Christopher Nassetta, Şubat 2021 yatırımcı kazanç çağrısı sırasında “Şu anda markalarımızın her birinde yaptığımız iş… onları daha yüksek marjlı işletmeler yapmak ve daha fazla işgücü verimliliği yaratmakla ilgili” dedi. "Krizden çıktığımızda, bu işletmeler daha yüksek marj olacak ve COVID öncesine göre daha az emek gerektirecek."

‘kat-hizmeti-001.jpgTATİLİNİZDE EV BAKIMI YAPMAYA NASIL DEVAM EDEBİLİRSİNİZ
 

REZERVASYON ÖNCESİ ARAŞTIRMA: Oteller genellikle temizlik prosedürlerini çevrimiçi olarak gönderir. Bireysel otel web sitelerinde "olanaklar" veya "COVID-19 güvenliği" gibi etiketler bulunan sayfaları arayın. Temizlik takvimi eşit değilse, başka bir yerde rezervasyon yaptırmayı düşünün.

YÜKSEK SON OTELLERDE REZERVASYON YAPTIRIN: Çoğu üst düzey otel, bu eğilimden özellikle yoksundur. Waldorf Astoria Hotels & Resorts, LXR Hotels & Resorts ve Conrad Hotels & Resorts dahil olmak üzere bazı Hilton markaları hala günlük temizlik hizmeti sunmaktadır. Çoğu Four Seasons günde iki kez temizlik hizmeti sunar.

Ama bu her zaman doğru değil. Disney'in Grand Floridian Resort & Spa'sı - genellikle Walt Disney World'ün en zengin tatil yeri olarak kabul edilir - tüm Disney tatil köylerinde olduğu gibi, yalnızca iki günde bir temizlik hizmeti sunar. Tema parkı veri sitesi TouringPlans.com'a göre gecelik fiyatlar 757 ila 4.428 dolar arasında değişiyor.

HİZMET TALEP EDİN: Elbette, yüksek kaliteli otellerde rezervasyon yapmak gerçekçi olamayacak kadar pahalı bir çözüm olabilir. Ancak ekonomik otellerde bile işe yarayabilecek başka bir numara daha var: Kibarca sorun.

Kibar olun ve personel dağınıklığınıza acıyabilir. Ne de olsa, odanızdan yayılan günlük deniz ürünleri yemeklerinin kokmuş kokularını da istemiyorlar. Ve takip ettiğiniz sahil kumu, yine de derhal süpürülmezse kolayca yayılabilir.

Talep üzerine kat hizmeti verilen oteller için genellikle check-in sırasında sorabilirsiniz. Diğer oteller her gün talep etmenizi gerektirir.

ALT ÇİZGİ

Bazı ekonomistler, şirketlerin fiyatları yükseltmek yerine önceden sağlanan hizmetleri kestiği bu olguya yeni bir kelime sapladılar: skimpflasyon. Skimpflasyon, personelin azalması, dolayısıyla daha uzun hatlar veya telefon bekleme süreleri anlamına gelebilir. Uçaklarda veya restoran ekmek hizmetlerinde ücretsiz kulaklıkların sona ermesini gerektirebilir.

Ve birçok gezgin için, artık günlük temizlik yapılmaması biçimindeki skimpflasyon, özellikle tatsız ve - kelimenin tam anlamıyla - dağınık bir eğilim haline geldi.

Bu haber toplam 2024 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.